Het blauwe uurtje, ook wel blue hour genoemd, is hét tijdstip van de dag waarop men er op uit gaat om te fotograferen. Fotograferen tijdens het blauwe uurtje doet men massaal. In deze blog leg ik uit wat het blauwe uurtje zo bijzonder maakt en hoe je in drie stappen tijdens het blauwe uurtje kunt fotograferen om je foto’s nét dat beetje extra te geven.

Hulpgids: Het blauwe uur

Met onze hulpgids haal je het maximale uit het blauwe uur! Onze hulpgids gaat specifiek over fotograferen in het blauwe uur en bevat 50 pagina’s vol met handige tips en tricks en prachtige voorbeeldfoto’s. Bekijk hier meer informatie over de hulpgids.

Wat is het blauwe uurtje en wanneer is het te zien?

Het blauwe uurtje is een natuurlijk fenomeen dat in het uur voor zonsopkomst en in het uur na zonsondergang te zien is. Het geeft je foto’s net dat beetje extra en het zorgt voor een mooie balans qua licht. Het is het mooist als de vrieskou in de lucht hangt of als het een warme zomerdag is. In combinatie met een strakblauwe hemel kleurt de lucht prachtig blauw.

 

Copypright Renzo Gerritsen

 

Stap 1: voorbereiding

Een warme zomerdag, een strak blauwe lucht en temperaturen van rond de 30. Buienradar liet zien dat de bewolking zich voorlopig niet laat zien. Het is tijd om erop uit te gaan. Maar waar begin je eigenlijk? De eerste stap is het bepalen van de locatie; waar en wat ga ik fotograferen tijdens het blauwe uurtje?

Een geschikte locatie vind je bij jou om de hoek of je pakt bijvoorbeeld de auto. Als het dicht bij jou in de buurt is is het aan te raden om eerst eens de locatie te bekijken. Waar zal de zon gaan zakken en welke compositie is hier mooi? Je kunt je tijdens het bekijken van de locatie al een voorstelling maken van hoe jouw beeld eruit zal gaan zien. Dat geeft een enorm voordeel, want het blauwe uurtje duurt niet voor eeuwig. Het zou zonde zijn als je dat ene moment mist doordat je niet weer waar je precies moet zijn, je niet tevreden bent over je compositie of wanneer je voor verrassingen komt te staan zoals geparkeerde auto’s. Wil je naar een plek en is het te ver rijden om even te gaan scouten? Dan biedt Google Maps wellicht een goede oplossing.

Wil je je bij elk foto uitstapje volledig kunnen voorbereiden? Lees dan dit artikel met 5 websites die enorm helpen bij je voorbereiding.

Stap 2; weet waar en wanneer de zon op komt en onder gaat

Nu je de locatie weet moet je weten hoe laat je er moet zijn. Daar is een ontzettend handige site voor, namelijk www.bluehoursite.com. Daar staat precies wanneer het blauwe uurtje begint én eindigt, zowel in de ochtend als in de avond het gehele jaar door. Wanneer de zon om 22:00u onder gaat, dan is het blauwe uurtje te zien tussen 22:29u en 23:44u. Daar zit dus een tijdsverschil in van zo’n half uur. Vaak probeer ik ruim van tevoren aanwezig te zijn op de plek waar ik wil fotograferen, want nogmaals, je wil het moment niet missen.

Als je weet waar de zon ondergaat, probeer daar dan gebruik van te maken! Wanneer jij fotografeert in de richting waarin de zon onder gaat krijg je een prachtige overgang van licht naar donker en krijg je een prachtig palet aan kleuren te zien (zie onderstaande foto).

 

Workshop Avondfotografie Amsterdam, blauwe uurtje

 

Dat brengt ons bij stap 3: ga op tijd weg!

Als je ruim van tevoren op de locatie aanwezig ben, dan heb je genoeg tijd om rustig jouw apparatuur op te stellen, de compositie nader te bepalen en de instellingen goed te zetten. Dan kun je rustig wachten tot het steeds donkerder begint te worden en tegelijkertijd de zonsondergang meepakken.

Vaak kan je maar één locatie tegelijk fotograferen, want je wil de foto maken wanneer het het meest blauw is. Het blauwe uurtje kent namelijk een hoogtepunt waarop de kleur het mooist is. Dat is soms lastig, omdat je moet kijken waar de zon ondergaat. De kant waar de zon ondergaat is een stukje lichter en op die plek begint het blauwe uurtje een stukje later. Hou daar dus rekening mee. Waar je ook rekening mee moet houden is bewolking. Als er teveel bewolking is, dan krijg je niet zo’n mooi effect als je zou willen. Een beetje bewolking mag en kan je foto’s zelfs nog mooier maken als de wolken bewegen door de wind.

Overige tips blauwe uurtje

Het blauwe uurtje kan je het gehele jaar door fotograferen, mits de juiste weersomstandigheden zich voordoen. Op warme zomerdagen bijvoorbeeld trekken wolken vaak snel weg, maar als het een tijd niet geregend heeft of al een tijdje windstil is, dan hangt er veel smog in de lucht. Dat beïnvloedt het blauwe uurtje. In hoeverre dit het blauwe uurtje beïnvloedt ligt aan jouw locatie. Als je ver over de horizon kunt kijken of op een hoog punt staat, dan zie je de smog vaak heel duidelijk. Sta je in de stad met gebouwen om je heen, dan zie je vaak nog wel dat prachtige blauwe kleurtje.

Wees kieskeurig in het uitzoeken van de locatie en de compositie. Haal altijd alles uit jezelf en uit de foto, net zolang tot jij tevreden bent. Is het niet naar je zin, verander dan je compositie of je instellingen en blijf het proberen! Wanneer het echt niet luk kan je altijd nog een andere dag kiezen. Wanneer ga jij fotograferen tijdens het blauwe uurtje?

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids