Light painting is geweldig, omdat je niet met je eigen ogen kunt zien hoe het resultaat zal worden. Dat zie je pas terug als je op je camera kijkt. Het blijft dus altijd een verrassing! Je kunt een niet bestaande wereld creëren of deze wereld combineren met de werkelijkheid. Hoe jij zelf de mooiste en spannendste lichtkunstwerken kunt maken ga ik je nu vertellen.

Light painting, hoe zit dat?

Jouw camera registreert het licht. Daarom zie je die lichtstrepen van bewegende auto’s of fietsers tijdens de nacht als je fotografeert met een long exposure. Light painting is hetzelfde principe, alleen ben jij degene die het licht regisseert. Je hebt zelf in de hand wat je wil laten zien. Fotografeer met een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 10 of 20 seconden of nog langer. Gedurende deze tijd zal elke beweging met een lichtbron geregistreerd worden.

 

 

Light painting kan op 3 manieren:

Schilderen met licht

Tijdens schilderen met licht ga jij een voorwerp ‘inlichten’. Hierdoor kan je een onderwerp letterlijk en figuurlijk in de spotlights zetten zodat de aandacht daar volledig naartoe gaat en minder naar de omgeving. Deze techniek wordt vaak toegepast door bijvoorbeeld architectuurfotografen. er wordt dan een flitser gebruikt om een ruimte vanuit verschillende hoeken in te lichten. Vaak is de ruimte niet goed genoeg verlicht. Door in dit geval met flitsers te ‘schilderen’ kan je een perfecte verlichting van de ruimte krijgen. Jij kan het ook door bijvoorbeeld de zaklamp van je telefoon langs je onderwerp te schijnen terwijl de camera een foto maakt.

Tekenen met licht

Bij tekenen met licht ga je zelf met een zaklamp of andere lichtbron aan de slag. Die lichtbron richt je dan naar de camera toe. Ideaal om bijvoorbeeld je naam mee te schrijven. Het is belangrijk dat je een locatie hebt met weinig tot geen licht zodat er geen lichtvervuiling plaats kan vinden. Hoe donkerder het is, hoe duidelijker de tekening zal worden.

Camera beweging

Je kunt het ook omdraaien! Met ‘camera drawing’ ga je niet schilderen of tekenen met licht, maar tekenen met je camera. Dit doe je door de camera te bewegen terwijl de camera een lange sluitertijdopname maakt. In een omgeving met veel licht kan je onderstaande foto’s maken. Nu is dit maar een probeersel, maar laat je creativiteit erop los en je kan hele mooie resultaten krijgen!

 

 

Het fotograferen

De instellingen voor light painting zijn vergelijkbaar met het fotograferen van landschappen in de nacht, maar er zijn verschillen. Uiteraard fotografeer je met een lange sluitertijd. Bij fotograferen met een lange sluitertijd hoort een stevig statief voor stabiliteit (behalve als je met camera drawing aan de slag gaat). De ISO-waarde zetten we zo laag mogelijk om ruis te voorkomen: ISO 100. De ISO hoeft ook niet hoger gezet te worden, omdat je je foto lichter of donkerder maakt met de sluitertijd en niet met ISO. Het diafragma stel je in tussen f 8 en f 11 voor de meeste scherpte. Het is ook mogelijk om met een open diafragma (f 4.5 / f 2.8) te fotograferen. Hiermee krijg je een onscherpe voor- of achtergrond. Het nadeel hiervan is dat een deel van jouw lichttekening onscherp kan worden. Belangrijk is om met deze instellingen te experimenteren en vooral met de sluitertijd!

Bulb stand

Welke sluitertijd je kiest is volledig afhankelijk van jouw light painting idee. Als je een woord van drie letters wilt tekenen kies je vanzelfsprekend een kortere sluitertijd dan wanneer je een woord van zeven letters kiest. Om te voorkomen dat jouw sluitertijd te kort of te lang wordt gaan we fotograferen met de bulb stand. Je hebt dan de volledige controle over jouw sluitertijd en bulb maakt het mogelijk om langer dan 30 seconden te belichten. Maak in dit geval altijd gebruik van een afstandsbediening waarmee je de sluitertijd kunt vasthouden en kunt stoppen. Dit voorkomt bewegingsonscherpte.

Stel je voor, je wilt het woord ‘licht’ tekenen’. Jij maakt de foto met de camera op de bulb stand en de persoon begint met schrijven. Zodra de persoon klaar is met schrijven stop je de opname. Het is een relatief simpel woord om te schrijven. Dit kan je in 10 seconden doen. Als je de sluitertijd op 30 seconden hebt ingesteld, duurt het nog 20 seconden voordat de camera stopt! Het kan dan voorkomen dat je foto te licht wordt of dat er lichtvervuiling in je foto komt. Als je de sluitertijd op 10 seconden instelt, maar de persoon doet er de tweede keer iets langer over, dan staan niet alle letters op je foto.

Een ander voorbeeld. Jij wilt met een zaklamp een gebouw inlichten. De kans is groot dat jij dit niet in 30 seconden kan. Door in de bulb stand te fotograferen kan jij rustig de tijd nemen om het gebouw in te lichten zonder dat je je druk hoeft te maken om de sluitertijd. De bulb stand is dan een welkome functie.

 

Staalwol fotografie.

 

Scherpstellen

Scherpstellen zonder licht, hoe doe je dat? Allereerst gaan we de autofocus lekker uitzetten, omdat de autofocus veel moeite heeft met scherpstellen als er weinig licht is. Zet de camera op handmatige focus. Vervolgens gaan we via Live View (het LCD-scherm) inzoomen op een heldere lichtbron of structuur; een punt waarbij jij kan zien dat het scherp wordt bij het draaien aan de scherpstelring. Dit doen we met behulp van de vergrootglaasjes op je body. Als je dit punt hebt gevonden, draai dan aan de scherpstelring totdat je het volledig scherp ziet worden.

Dit is een goede manier om scherp te stellen, maar wat doe je als je helemaal geen licht hebt? Dan moet je zelf zo’n punt creëren waar je op scherp stelt. Geef de persoon die gaat schilderen bijvoorbeeld een lampje. Richt die naar de camera en vervolgens kan je met hetzelfde principe scherpstellen op het lampje. Als de focus eenmaal goed is, markeer dan de plek waar de persoon staat. Als je steeds op dezelfde plek gaat staan hoef je niet steeds opnieuw scherp te stellen. Je weet dan dat je foto scherp zal blijven. Je kunt ook een lampje schijnen op jouw model. Je stelt dan niet scherp op een heldere lichtbron, maar op een structuur.

Let op: spiegelbeeld!

Alles wat je schrijft moet je schrijven in spiegelbeeld. Als je dit heel erg lastig vindt ga ik je nu een geheimpje verklappen. Flip jouw foto horizontaal in de nabewerking! Dan hoef je niet zo na te denken of je het wel goed schrijft. Je gaat dan gewoon lekker schrijven, je flipt de foto en je hebt een foto die goed leesbaar is zonder al teveel moeite.

Ben je nieuwsgierig geworden naar light painting? Wij verzorgen een uitgebreide workshop waarin we ons eigen lichtkunstwerk gaan maken met staalwol en de Pixelstick. Voor meer informatie, klik hier.

 

De effecten van lange sluitertijd

Gratis e-book: De effecten van lange sluitertijd

In dit e-book leggen we je kort de effecten van lange sluitertijd uit en laten we aan de hand van voorbeeldfoto’s zien hoe deze effecten eruit zien. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kan je oneindig mooie foto’s maken! Lees o.a. over:

  • Lichtstrepen
  • Water verandert in ijs
  • Stervorming
  • Creëer schimmen

Download hier het gratis e-book!