Foto’s met een scherp onderwerp en een bewogen achtergrond zorgen voor veel dynamiek. Dit zijn lastige foto’s om te maken, maar met een speciale techniek krijg je dit effect te zien. In dit artikel gaan we dieper in op de panning techniek.

Panning

Deze techniek wordt ‘panning’ genoemd, ook wel ‘pannen’ in het Nederlands. Het is een techniek waarbij je beweging en snelheid vast kunt leggen door met je camera het onderwerp te volgen. Als je het goed doet heb je een scherp onderwerp en een vage achtergrond. Dit soort foto’s bevatten veel dynamiek en vallen snel op bij de kijker.

 

 

Hoe maak je panning foto’s?

De sluitertijd is de belangrijkste instelling. Die moet lang genoeg ingesteld zijn om de achtergrond te vervagen, maar snel genoeg om het onderwerp scherp in beeld te krijgen. Welke sluitertijd je kiest is afhankelijk van de snelheid van je onderwerp en de gekozen brandpuntafstand. Kies om te beginnen een sluitertijd van 1/25 of 1/40 en bekijk eens wat het resultaat wordt. Als de achtergrond én het onderwerp beide onscherp zijn, zet dan je sluitertijd sneller, bijvoorbeeld op 1/125. Experimenteren met de sluitertijd is belangrijk, omdat het per situatie verschillend is.

De instellingen diafragma en ISO zijn niet heel belangrijk bij het maken van panning foto’s. Meer of minder diafragma heeft in dit geval weinig invloed op de scherpte. Je achtergrond wordt al onscherp door het meetrekken en de focus ligt continu op jouw onderwerp. Pas je diafragma en ISO zo aan net zolang jij een goed belicht beeld krijgt. Probeer je ISO hierbij zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen.

Wat ook ontzettend belangrijk is is de snelheid waarmee jij de camera beweegt en het onderwerp volgt. De beweging die je maakt moet soepel zijn en je moet het onderwerp precies volgen. Het kleinste verschil of de kleinste aarzeling zie je terug in je foto.

 

Nachtfotografie Amersfoort treinen

Foto: Marc Lourens. EXIF: 1/4, f 4,5, ISO 640.

Nachtfotografie Amersfoort treinen

Foto: Marc Lourens. EXIF: 1/4, f 4,5, ISO 640.

 

Scherpstelling

Tijdens het meebewegen met jouw onderwerp kan het zijn dat de afstand tot jouw onderwerp groter of kleiner wordt. Dit zal invloed hebben op de scherpte als je maar één keer scherp stelt. Kies daarom voor continue autofocus. Door continue autofocus in te stellen wordt er continu opnieuw scherpgesteld op het onderwerp, ook als de afstand veranderd. Zeer geschikt bij bijvoorbeeld sportfotografie.

Wat het ook makkelijker maakt is als je één scherpstelpunt gebruikt. Als je één scherpstelpunt gebruikt kan je zelf de plek van dit ene autofocuspunt in je foto bepalen. Jij bepaalt dus waar dit ene punt komt te staan. Als je dit punt op je onderwerp houdt en blijft scherpstellen, dan heb je een grote kans dat je scherpstelling goed is. Kijk even in je menu of handleiding hoe je dit in kunt stellen, want dit is per camera en type verschillend.

Oefening en stabiele houding

De beste manier om het te leren is door veel te oefenen en door veel fouten te maken. Ga veilig langs een drukke weg staan en probeer het verkeer eens vast te leggen terwijl je het volgt met je camera. Blijf je sluitertijd veranderen om de effecten ervan te zien en oefen je techniek. Kies allereerst een stabiele houding. Zet je benen wijd neer, je ellebogen tegen je lichaam, hand onder de lens en beweeg met je heupen mee met het onderwerp. Probeer uit te ademen bij het volgen van je onderwerp. Soms helpt het als je met een oog door de zoeker kijkt en het andere oog open houdt in plaats van gesloten. Zo kan je de snelheid van je onderwerp beter volgen. Met deze tips heb ik er alle vertrouwen in dat het jou gaat lukken! 🙂

 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!