Dit is één van de 50 lessen afkomstig van de online cursus nachtfotografie. Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt in eigen tijd en tempo, inclusief doe-opdrachten en persoonlijke begeleiding.

Vraag je je weleens af waarom het zo lang duurt voordat de camera klaar is met het maken van de foto? Dan kan het zijn dat je ruisonderdrukking aan staat. In deze video vertel ik je meer over de instelling ruisonderdrukking.

Video: werking van ruisonderdrukking uitgelegd

De instelling Ruisonderdrukking kan je vinden in het menu van je camera. Raadpleeg je handleiding of scroll door je menu als je niet weet hoe je deze instelling kunt vinden.

Normaal gebruik je altijd een zo laag mogelijke ISO-waarde om ruis te voorkomen. Je weet inmiddels dat je meer ruis gaat zien naarmate je ISO-waarde hoger wordt. Echter is het niet altijd mogelijk om een lage ISO-waarde te kiezen. Om die ruis te verminderen kan je ruisonderdrukking aanzetten.

 

 

Hoe werkt ruisonderdrukking?

Als je ruisonderdrukking aan staat treedt het meteen in werking nadat een foto is gemaakt. De camera blijft dan na het maken van de foto op een zwart scherm staan. Tijdens dit proces kan je geen nieuwe foto’s maken en de camera lijkt niets te doen. Dat is echter niet zo. Vaak zie je een lampje knipperen. De camera geeft daarmee aan dat hij nog bezig is. Wanneer de camera klaar is met ruisonderdrukking kan je je camera weer bedienen. Dit proces duurt vaak erg lang. Duurt jouw opname 30 seconden, dan duurt het nogmaals 30 seconden voordat de camera klaar is met ruisonderdrukking. Duurt jouw opname 2 minuten, dan duurt het nogmaals 2 minuten voordat de camera klaar is.

 

Ruisonderdrukking wordt toegepast.

 

De camera maakt met ruisonderdrukking aan een dubbele foto, een zogenaamde ‘dark frame’. De eerste foto is jouw normale foto, de dubbele foto is een dark frame. Dit dark frame wordt gemaakt met dezelfde instellingen zonder dat de sluiter wordt geopend. De camera vergelijkt de ruis van beide foto’s en filtert vervolgens de ongewenste ruis van je normale foto. Het resultaat is een foto met zichtbaar minder ruis.

Ik zie het regelmatig tijdens mijn workshops nachtfotografie. Deelnemers die zich afvragen waarom de opname zolang duurt. Dit komt doordat ruisonderdrukking op veel camera’s standaard staat ingesteld. Overdag heb je er niet veel last van, omdat je met korte sluitertijden fotografeert, maar maar tijdens nachtfotografie ga je er pas iets van merken, omdat je sluitertijden vaak erg lang zijn. Daarom wil ik je bewust maken van het bestaan van deze instelling.

Is ruisonderdrukking belangrijk?

De ruisonderdrukking op je camera kent meerdere sterktes, vaak laag, normaal en hoog. Hoe sterker de ruisonderdrukking ingesteld staat, hoe meer verlies je hebt in detail en scherpte. Als je ruisonderdrukking wilt gebruiken, kies dan eerst de laagste stand en ga pas hoger als het echt nodig is. De belangrijkste regel om zo min mogelijk ruis te krijgen is om je ISO-waarde altijd zo laag mogelijk te zetten. Begin daar dus mee.

 

Voorbeeld van veel verlies in scherpte en detail op 100%.

 

Als je gebruik maakt van fotobewerkingsprogramma’s, dan is het aan te raden om ruisonderdrukkiong op je camera UIT te zetten. Wanneer je van deze programma’s gebruik maakt, heb je vaak meer mogelijkheden om ruis te verminderen in de nabewerking. Als je dit via bewerkingsprogramma’s aanpakt heb je meer controle over het eindresultaat. Je kunt er dan ook voor kiezen om ruis te laten zitten. Soms valt ruis helemaal niet op en als je ruis gaat verminderen krijg je verlies in details en scherpte.

Als je na het fotograferen je foto’s niet bewerkt, dan zou ik aanraden om ruisonderdrukking aan te zetten. Houd daarbij rekening met eventueel vermindering in detail en scherpte en met het proces. Dit duurt altijd twee keer zo lang als deze functie aan staat. De belangrijkste regel om zo min mogelijk ruis te krijgen is om je ISO-waarde altijd zo laag mogelijk te zetten. Begin daar dus mee.

Meer ruis bij lange sluitertijd

Naast ruisonderdrukking heb je ook de instelling Ruisonderdrukking Lange Sluitertijden, ook wel Long Exposure NR genoemd. Bij het maken van een lange sluitertijdopname wordt de sensor namelijk warm. Doordat de sensor warm wordt is de kans op meer ruis groter, ondanks een zo laag mogelijke ISO-waarde. Je kunt bijvoorbeeld vlekken of een waas zien in je foto of blauwe en rode pixels, zogenaamde hete pixels. Dit willen we natuurlijk niet. Om deze ruis en hete pixels te verminderen kan je ruisonderdrukking lange sluitertijd inschakelen. Het is hetzelfde principe als Ruisonderdrukking, maar dan bij het gebruik van lange sluitertijden.

Conclusie

Fotografeer je met een hoge ISO-waarde of gebruik je lange sluitertijden? Dan kan je de instelling ruisonderdrukking aanzetten. Wees je echter bewust van het feit dat je verlies in scherpte en details krijgt en dat de opnametijd twee keer zolang duurt. Als je je foto’s nabewerkt kan je deze instelling gerust uitzetten. Je heb dan meer controle over het verwijderen van ruis. Als je je foto’s niet nabewerkt, dan kan je er eens over nadenken om deze instelling wel te gebruiken, ja of nee.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep