Een statief gebruik je o.a. voor situaties met weinig licht, macrofotografie of puur voor ondersteuning. Statieven zijn er in alle soorten en maten en elk statief is geschikt voor een bepaalde tak van fotografie. We zetten de soorten statieven voor je op een rij.

Wil je meer te weten komen over (de keus van) een statief? Lees dan ook mijn andere artikelen:

Driepootstatief

Het driepootstatief kennen we allemaal. Dat is het statief met de drie poten en biedt van de drie soorten de meeste stabiliteit. Dit maakt het statief onmisbaar als je bijvoorbeeld macro-, landschaps- of nachtfotografie doet. Fotografeer je bijvoorbeeld vaak in lage lichtomstandigheden en maak je veel gebruik van lange sluitertijden, HDR fotografie of focus stacking? Ook dan is dit statief onmisbaar, omdat een goede stabiliteit noodzakelijk is.

Een nadeel van dit type statief is dat je niet even snel het statief klaar kunt zetten. Je moet eerst de poten uitschuiven, het statief stevig neerzetten, je camera monteren, het statief waterpas zetten en je compositie bepalen voordat je eindelijk kunt beginnen met fotograferen. Het haalt de snelheid in je fotograferen omlaag, je moet je tijd nemen. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd krijgt voor het bekijken van je omgeving en het bepalen van de ideale compositie. Dit komt je foto ten goede.

 

Driepootstatief

 

Monopod

Een monopod bestaat uit slechts één uitschuifbare poot. Je kunt je camera rechtstreeks op een monopod plaatsen of gebruik maken van een monopod met statiefkop. Een monopod is niet gemaakt voor stabiliteit, maar voor ondersteuning. Een monopod wordt namelijk pas echt interessant bij grote teleobjectieven zoals bijvoorbeeld een 500 mm objectief. Die wegen wel een aantal kilootjes en een uur langs het voetbalveld staan met 7 kilo in je hand is geen pretje. Daar gebruik je je monopod voor. Een monopod is niet alleen handig voor sportfotografie, maar ook voor het fotograferen van wildlife werkt het uitstekend.

Hoe je het best een monopod gebruikt is door je benen iets uit elkaar te plaatsen. Je vormt daarmee een driehoek. Houd vervolgens je monopod aan de bovenkant goed vast, maar knijp er niet in. Hierdoor ga je juist meer trillen. Druk vervolgens je monopod in de grond. Zo sta je het meest stabiel!

Gorillapod

Een gorillapod bestaat uit drie poten, maar is toch net even anders dan een driepootstatief. De poten zijn namelijk flexibel. Dat houdt in dat je dit statief overal aan kunt klemmen zoals aan een brugleuning, het stuur van je fiets, een hek of een paal. Daardoor is ie ideaal voor cityscape fotografie, reisfotografie, maar bijvoorbeeld ook voor het maken van timelapse video’s. Dit hoeft niet alleen buiten te zijn, maar bijvoorbeeld ook binnen om de opbouw van een evenement vast te leggen. Wil je filmen of vloggen? Gebruik de gorillapod dan als extra stabiliteit. Er zijn genoeg situaties waarbij een gorillapod van pas komt.

Een ander voordeel van een gorillapod is dat ze compact en licht van gewicht zijn, omdat ze geen uitschuifbare poten hebben. Je kunt ze dus gemakkelijk en altijd met je meenemen. Een laag standpunt kan ook erg mooi zijn qua compositie. Dit voordeel is meteen een nadeel, omdat de maximale hoogte erg klein is waardoor ie soms beperkte mogelijkheden heeft.

 

Links gorillapod, rechts monopod.

Onderschat de koop van een statief niet

De aanschaf van een statief moet je zien als een investering, net zoals jouw apparatuur dat is. Als je je er goed in verdiept kan je vele jaren plezier hebben van je statief. Je moet bijvoorbeeld goed letten op het draaggewicht en het gewicht van het statief. En is voor jou de minimale hoogte belangrijk of de maximale hoogte? Welk statiefkop past het best bij jouw wensen? Om een goede keuze te maken moet je eerst een aantal vragen beantwoorden. Door onderstaand e-book gratis te downloaden weet jij op welke vragen je antwoord moet geven.

 

Waar let je op bij aankoop van een statief

Gratis e-book: waar let je op bij aankoop van een statief?

We zien het constant tijdens onze workshops. Statieven die eigenlijk te licht zijn en te onstabiel om scherpe foto’s mee te maken. Het is begrijpelijk, want de aankoop van een camera is al duur genoeg. Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een goed statief? In dit gratis e-book gaan we hier dieper op in met o.a. tips over:

  • Soorten statiefkop
  • Minimale en maximale hoogte
  • Gewicht en materiaal

Download hier het gratis e-book!