Een goed geplaatste lensflare kan iets extra’s toevoegen aan je foto’s, maar lensflare kan soms ook enorm storend zijn. In dit bericht leer je hoe lensflare wordt veroorzaakt, hoe je dit kunt toepassen en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe ontstaat lensflare?

Een lensflare, of lichtvlek, ontstaat als er een fel licht in je lens schijnt, bijvoorbeeld licht van de zon of straatverlichting. Dit veroorzaakt reflecties binnenin je lens met lensflare tot gevolg. Een lensflare kan vele vormen aannemen en verschillen in grootte en kleur. Dit is afhankelijk van het objectief dat je gebruikt en de richting waaruit het licht komt. Dit licht kan rechtstreeks van voren komen, maar ook meer vanaf de zijkant.

Een lensflare kan ook voorkomen doordat er vuiligheid of stof op de lens zit. Je kunt dit verwijderen met een lensdoekje. Heb je die niet? Ons handige lensdoekje houdt je apparatuur schoon en is tegelijkertijd ook jouw spiekbriefje!

Hoe voorkom je lensflare?

Je leest het al. Doordat het licht in jouw lens schijnt kan er een lensflare ontstaan. Je moet dus voorkomen dat het licht in jouw lens schijnt en het afschermen. Probeer maar eens richting de laagstaande zon te kijken. Je gaat knijpen met je ogen en doet je handen voor je ogen. Je merkt dat je minder gaat knijpen met je ogen omdat jouw handen voorkomen dat het felle licht in jouw ogen schijnt. Soms is het zo simpel als je hand boven of naast de lens houden, maar er bestaat een oplossing die handiger en logischer is.

 

Zonnekap gebruiken

Zonnekap bij zoom- en groothoeklens.

 

Gebruik een zonnekap

Een zonnekap gebruiken tijdens avondfotografie? Jazeker! De zonnekap zal grotendeels voorkomen dat het licht direct in je lens schijnt. Daarnaast is een zonnekap goedkoop, licht van gewicht, wordt het vaak standaard bij je lens geleverd en neemt het weinig tot geen ruimte in beslag. Wanneer je merkt dat de zonnekap niet werkt, dan moet je je handen gebruiken of helaas een andere compositie kiezen en ervoor zorgen dat het licht niet meer jouw lens in kan schijnen. Soms is het genoeg om je camera iets naar rechts of naar beneden te draaien. Soms is het beter om het licht in je rug te houden. Wanneer je met het licht naar je rug toe staat, plak dan je zoeker af! Dit voorkomt een lelijke kleurzweem.

Kwaliteit van de lens

Investeren in kwalitatief goede lenzen kan de kwaliteit van je foto’s flink verbeteren. Zo zal je bij goedkopere lenzen meer last hebben van lensflare of andere lichtvlekken dan bij duurdere lenzen. Ohja, zorg ervoor dat jouw lenzen helemaal schoon zijn en dat er geen vlekje op zit. Ook hierdoor kan je last krijgen van lensflare.

Gebruik van een filter

De kans is groot dat je een uv-filter of ander filter op je lens hebt gedraaid ter bescherming van je lens. Ook dit filter kan lensflare veroorzaken. Je kunt je filter in de avond daarom het beste thuislaten. Je kunt jouw zonnekap gebruiken ter bescherming in de avond en overdag kan je het filter weer gebruiken. Extra tip: er zijn uv-filters met een coating. Die kosten iets meer, maar zijn beter bestand tegen direct licht.

Lees hier waar een zonnekap nog meer handig voor is.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!