Met de witbalans voorkom je kleurzweem, is het mogelijk om een juiste kleurweergave te krijgen en kan je verschillende sferen creëren. In dit artikel lees je alles over de instelling witbalans.

Waarom is witbalans belangrijk?

Licht heeft verschillende kleuren. Kijk maar eens in je eigen huis. De lamp in je woonkamer heeft misschien een andere kleur dan de lamp in je badkamer. Dit geldt ook voor licht dat je buiten ziet. Gedurende de dag veranderd het licht. Daardoor krijg je dat gouden kleurtje tijdens golden hour en die blauwe lucht tijdens blue hour. Tijdens het gouden uurtje heb je prachtig warm licht en tijdens het blauwe uurtje veranderd dit in koud licht. Dit komt omdat elk licht zijn eigen temperatuur heeft, de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin.

 

Het gouden uurtje.

fotograferen tijdens het blauwe uurtje

Het blauwe uurtje.

 

Correctie door het menselijk oog

Als je een wit vel papier in verschillende kleuren licht houdt, dan is het witte vel voor ons vaak wit. Dit komt omdat onze hersenen dat corrigeren. Wat de camera echter zal zien is niet het witte vel, maar wél de kleurtemperatuur van het licht. Gelukkig heeft jouw camera die hersenen ook, maar dan net even anders. De witbalans corrigeert namelijk de verschillende kleurtemperaturen waardoor het witte papier ook echt wit zal worden, mits je de juiste witbalans en dus de juiste kleurtemperatuur hebt gekozen.

Welke witbalans kies je?

Het kiezen van de juiste witbalans zorgt voor een juiste kleurweergave. Nu kan je kiezen uit de witbalans voorkeuzestanden zoals je hier kunt zien. Als je buiten fotografeert in volle zon, kies dan ‘Daglicht’ voor de juiste kleurweergave. Is het bewolkt, kies dan ‘bewolkt’ etc. Wil je geen gebruik maken van de voorkeuzestanden, dan kan je ook handmatig je witbalans instellen door het aantal Kelvin in te stellen. Dit is handig als je een serie foto’s maakt waarbij de kleurtemperatuur steeds hetzelfde moet zijn. Het juist instellen van je witbalans is enorm belangrijk, want als je een verkeerde witbalans instelt krijg je verkeerde kleuren te zien.

Je kunt dus kiezen uit verschillende voorkeuzestanden of het aantal Kelvin op je camera, maar je kan de witbalans ook prima op automatisch zetten. De camera heeft het vaak bij het rechte eind. Wat mensen zich soms niet beseffen is dat camera’s ook fouten kunnen maken, vooral als je verschillende kleuren licht in je foto hebt. De automatisch gekozen witbalans is dan niet altijd de juiste. Blijf je foto’s dus regelmatig checken! Fotografeer je in RAW? Dan wordt het een stuk makkelijker. Als je in RAW fotografeert kan je dit namelijk heel makkelijk achteraf tijdens de nabewerking aanpassen.

Wit je onderstaande cheat sheet downloaden? Klik dan hier om deze overzichten te kunnen downloaden.

 

Witbalans voorkeuze schema

Witbalans schema

 

Verschillende temperaturen en sferen

De witbalans wordt niet alleen gebruikt voor een juiste kleurweergave. Doordat licht verschillende temperaturen heeft kan je hier verschillende sferen mee creëren. Een warme kleurtemperatuur betekent een warme foto en dit wordt vaak geassocieerd met vrolijkheid, gezelligheid en romantiek. Een koude foto zorgt vaak voor rust en kalmte. Als je een stelletje in een restaurant fotografeert en je hebt een romantische setting, dan benadrukt een warme kleur dit gevoel. Als je de foto meer blauw zou maken, koud, dan zal je hier een heel ander gevoel bij krijgen. Met een goede compositie kan je gevoel benadrukken, maar dus ook met kleur! Het is minstens zo belangrijk.

Het kan zijn dat je tijdens het fotograferen nog niet precies weet welke sfeer je wilt hebben. Ook hier komt fotograferen in Raw goed van pas, omdat je achteraf in de nabewerking ook de sfeer aan kunt passen.

 

Warme en koude witbalans

Warme en koude witbalans.

 

Gratis: Witbalans cheat sheets

De witbalans mag niet onderschat worden. Het juist instellen van de witbalans voorkomt kleurzweem, zorgt voor natuurlijke kleuren en je kunt sfeer benadrukken. Maar welke witbalans kies je in verschillende lichtomstandigheden en welk aantal Kelvin is koud of warm? Je vindt het in onze witbalans cheat sheet!

Download hier de gratis cheat sheets!