9 van de 10 keer kiest jouw lichtmeter de juiste belichting, maar het kan zijn dat je na het maken van de foto nog niet helemaal tevreden bent. Dan kun je de touwtjes zelf in handen nemen door de belichtingscompensatie in te stellen. Met de belichtingscompensatie kan je je lichtmeter de opdracht geven om net iets onder of over te belichten. De functie kan je in de meeste gevallen terugvinden op je camera, maar is soms ook in te stellen via je menu. Lukt het je niet om de belichtingscompensatie te vinden, raadpleeg dan je handleiding. Let in ieder geval op het icoontje met de plus en min. Dit is de knop voor de belichtingscompensatie.

 

Belichtingscompensatie camera logo

Belichtingscompensatie op je menu-2

Belichtingscompensatie staat ingesteld op -1.

 

Hoe werkt belichtingscompensatie?

De belichtingscompensatie werkt als volgt. Als je niet tevreden bent met je belichting kan je de compensatie negatief of positief instellen. Afhankelijk van je camera kan je die compensatie op -2 en +2 zetten of op -3 en +3. Sommige camera’s kunnen zelfs –5 en +5 instellen. Vaak is 1 of 2 streepjes in de min of plus al voldoende, omdat het vaak om hele kleine verschillen gaat. Dit blijft altijd even experimenteren.

Als je minder licht wil, zet de compensatie dan in de min. Wil je meer licht, zet de compensatie dan in de plus. Je hoort het ezelsbruggetje misschien al: min is minder licht, plus is meer licht.

Wanneer pas je belichtingscompensatie toe?

De belichtingscompensatie pas je toe als je achteraf nog niet helemaal tevreden bent met je belichting of als je merkt dat elke foto die je maakt standaard iets te licht of te donker is. Maar, er zijn ook situaties waarbij je van tevoren al weet dat je moet onderbelichten of moet overbelichten.

Je lichtmeter vertaalt alles naar middengrijs. Fotografeer je een zwarte kat, dan weet je dat de lichtmeter je foto iets lichter zal maken. Het zwart zal dan niet echt zwart meer zijn. Ga je die zwarte kat dus fotograferen, dan stel je de belichtingscompensatie negatief in, bijvoorbeeld -1 of -2. De foto zal iets donkerder worden en het zwart blijft dan echt zwart. Dit geldt ook andersom, bijvoorbeeld met het fotograferen van sneeuw. Je lichtmeter zal de foto iets donkerder maken waardoor de witte sneeuw niet echt wit meer is. Zet je belichtingscompensatie dan positief in, bijvoorbeeld +1 of +2.

 

Links overbelicht, rechts goed belicht.

Links onderbelicht, rechts goed belicht.

 

Vergeet niet om je belichtingscompensatie weer op 0 te zetten als je geen gebruik meer wilt maken van deze instelling. De belichtingscompensatie blijft namelijk op de waarde staan die jij instelt en gaat niet automatisch terug naar 0. Heb je de compensatie ingesteld op -2? Dan zullen alle foto’s die je daarna maakt een beetje donkerder worden. Dit is erg fijn als dit een bewuste keuze is, maar het is natuurlijk erg vervelend als dit niet de bedoeling is.

 

Belichtingsdriehoek cheat sheets

Gratis: Belichtingsdriehoek cheat sheets

Het kennen van de belichtingsdriehoek is van essentieel belang bij avondfotografie en bij fotografie in het algemeen. Tegelijkertijd is het ook de meest lastige stof om te begrijpen èn te onthouden. Om je te helpen hebben we twee handige cheat sheets voor je gemaakt. Deze kan je altijd raadplegen als je niet meer weet wat de belichtingsdriehoek doet en wat je moet instellen om een foto lichter of donkerder te maken.

Download hier de gratis cheat sheets!