In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Bart Ros.

Bart Ros

Mijn naam is Bart Ros en ik fotografeer sinds 2011. Sinds 2017 fotografeer ik ook professioneel voor klanten. Het meeste van mijn professionele werk is het uitvoeren van fotografie opdracht en verkopen van foto’s aan marketingbureau’s, VVV en de gemeente. Mijn hoofdfocus is interieurfotografie en het fotograferen van steden en architectuur, maar ook af en toe portret- en evenementenfotografie als dit op mijn pad komt.

 

 

Hiernaast verkoop ik sinds een paar jaar een kalender en ontwikkel ik andere fotografische producten gebaseerd op mijn eigen beelden zoals klapkaarten, mokken, en posters en prints op verschillende materialen. Sinds een jaar ben ik ook workshops gaan geven en geef ik samen met Photowalkinnederland.nl leuke Photowalks.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Mijn eerste succesvolle foto in het blauwe uur ging eigenlijk per ongeluk. Natuurlijk had ik reeds mooie beelden gezien die te vinden waren op Google of 500px, maar daarvoor had ik eigenlijk nooit veel met fotograferen in het blauwe uur gedaan. Na een aantal likes online was ik er zo enthousiast over dat ik een periode niet anders heb gedaan dan alleen maar fotograferen in het blauwe uur.

Het blauw uurtje is voor mij zo speciaal omdat je, naast het mooie openbare landschap dat door mensen gemaakt is, het kan combineren met de goede verhoudingen van water, reflecties en kunstlicht. Daarbij is het zo dat geen enkel blauwe uurtje hetzelfde is. Het is altijd even goed plannen, maar door de atmosferische omstandigheden is het altijd weer een nieuw feest.

 

Bart Ros, Blauwe uurtje Deventer

Favoriete blauwe uur foto van Bart.

 

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Mijn favoriete blauw uur foto is een beeld van mijn woonplaats Deventer. Dit omdat die avond meerdere elementen meespeelden. Het is een beeld genomen tegenover het IJsselhotel en die avond was de kleur blauw van de lucht in een perfecte balans met de wolken, de verlichting en de natte sneeuw die voor reflecties op de straatstenen zorgde. Ik heb er echter nog meer dus dus zal ik ook toevoegen.

Heb je tips voor anderen?

Voor mooie blauw uur foto’s is dat simpel: goed onderzoek doen naar locaties en goed naar het weer kijken. Daarnaast ook een stevig statief en goede schoenen. Voor fotografie in zijn algemeen raad ik altijd de Goldenhour App aan. Die heeft mij zelden in de steek gelaten.

 

Bart ros, blauwe uurtje Deventer

Foto: Bart Ros

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids