In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Adelheid Smitt.

Adelheid Smitt

Het belangrijkste woord om mijzelf te beschrijven is: reislustig! Als kind heb ik in diverse landen gewoond en daarna altijd een zekere onrust gehouden. Mijn eerste camera kreeg ik toen ik 7 jaar was en heb vanaf dat moment altijd gefotografeerd. Ik trek er graag veel op uit, bezoek veel landen zowel bekend als onbekend en ik kan me niet voorstellen om dat zonder camera te doen. Reizen is zowel een hobby als een baan. Iedere zomer werk ik als reisleidster in Scandinavië. Graag neem ik ook dan de camera mee, maar het is niet altijd makkelijk om fotografie met het werk te combineren. Na het vele verhuizen in het verleden woon ik nu al 20 jaar in het mooie Deventer en mijn thuisstad levert veel mogelijkheden voor mooie blauwe uur foto’s.

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Ik wil graag het gevoel hebben dat ik iets zo mooi mogelijk heb vastgelegd. Dan kan ik achteraf écht genieten van de beelden. Sinds er mensen zijn die mijn foto’s mooi genoeg vinden om ze te kopen, heb ik er heel wat motivatie bijgekregen om flink mijn best te doen en actief allerlei steden en landschappen zo goed mogelijk te fotograferen.

 

Adelheid Smitt blauwe uur

 

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Er ging een wereld voor mij open toen ik rond 2012 mijn foto’s op social media ging posten. Ineens zag ik bij anderen wat er allemaal mogelijk was. Ik raakte gefascineerd door de prachtige steden foto’s die tijdens het blauwe uur gemaakt waren. Dat wilde ik dus ook. Die steden zagen er ineens zoveel mooier uit dan overdag. Dus toen ben ik daar zelf vol enthousiasme gelijk ingedoken.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Dat is een lastige. Deze foto’s hier behoren allen tot mijn favorieten. Tower Bridge is favoriet omdat dit al vaak gefotografeerd is en ik toch een blue hour heb kunnen maken die ik zelf stiekem mooier vind dan de meeste anderen die ik gezien heb. Stockholm is favoriet omdat het mij gelukt is om ondanks moeilijke omstandigheden een van mijn meest populaire foto’s te maken. Het Heydar Alijev Center in Baku is favoriet, omdat dit een prachtig gebouw is waar toch relatief weinig fotografen komen. Meer recent heb ik bij de Hofvijver gestaan, ik wou dit perse op een doordeweekse winterdag doen zodat er nog licht binnen zou branden. En ik had geluk, want zowel in het Torentje als het gehele ministerie van Algemene Zaken brandde er licht. Tot slot mag een blue hour foto van Deventer niet ontbreken in mijn rijtje.

 

Adelheid Smitt blauwe uur

Adelheid Smitt blauwe uur

 

Heb je tips voor anderen?

Er zijn hier al veel goede tips gegeven. Mijn tip, als je een stadsbeeld gaat fotograferen, bedenk dan wat je wilt en in welk seizoen, welke dagen daarvoor het beste zijn. In de winter zijn blauwe uurtjes heel vroeg waardoor mensen doordeweeks nog vaak op kantoor zitten en er meer lichten aan zijn. In de zomer staan bomen in blad. Dit kan mooi zijn of kan juist het uitzicht beperken. Wil je lichtsporen of juist rust op straat, dan kan een weekdag heel anders zijn dan een zondag. Neem dit soort vragen mee in je planning.

Een andere tip is om naast je gewone statief ook altijd een mini-statief of een bean bag mee te nemen. Het komt nogal eens voor in steden dat er muren zijn langs de waterkant of bruggen waar je overheen wilt fotograferen en waarbij je grote statief niet handig is.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids