In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Bart Hendrix.

Bart Hendrix

Ik ben Bart Hendrix, 53 jaar oud en ik fotografeer sinds mijn 15e. Zo’n veertig jaar geleden had ik mijn eigen doka bij mijn ouders thuis op zolder waar ik mijn films ontwikkelde en mijn foto’s afdrukte. Ik heb altijd al een sterk gevoel gehad voor beeld en compositie en als kind bekeek ik de wereld vaak door een door mijn vingers gevormd kader. Zo zag ik in alles een plaatje. Eind jaren 80 volgde ik de Fotovakschool te Apeldoorn en ben ik gaan werken in een fotolab. In die periode fotografeerde ik met name kleine (amateur)theaterproducties en maakte ik zo nu en dan een huwelijksreportage. In 2000 was ik even helemaal klaar met fotografie en ben ik gaan werken in de luchtvaart als steward. Na een tijdje laaide mijn passie voor fotografie weer op en zag in dat reizen en fotografie mooi hand in hand gaan.

Fotograferen doe ik voornamelijk voor de ontspanning, maar zo nu en dan wil ik ook nog wel een (kleine) opdracht aannemen. Verder verkoop ik werk aan diverse bedrijven of particulieren bijvoorbeeld voor o.a. gebruik op hun website of ter aankleding van een kantoor en is mijn werk ook te koop via werkaandemuur.nl.

 

Stadsbrug Kampen

Stadsbrug, Kampen.

L’Europe Hotel Amsterdam

 

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Reizen geeft mij de mogelijkheid om mooie en bijzondere plekken in de wereld te bezoeken en vast te leggen. Ik vind het leuk mensen met mijn foto’s te kunnen meenemen naar deze bestemmingen. Vooral (stedelijke) landschappen hebben mijn voorkeur; skylines, bruggen, gebouwen, het liefst allemaal tijdens of na het blauwe uurtje. Ik hou me dan ook voornamelijk bezig met avondfotografie en long exposures, omdat hier mijn passie ligt. Het overdragen van mijn kennis aan, en het enthousiasmeren van anderen, voor deze mooie tak van fotografie is mijn doel.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Zodra de zon onder is ontstaan soms de mooiste kleurenpaletten in de lucht, gevolgd door het blauwe uurtje. Dan gaat mijn hart sneller kloppen. De lichtjes in de stad ontbranden en op dat moment komt de stad voor mij tot leven. Bruggen en gebouwen worden vaak kleurrijk aangelicht en dat tegen een diepblauwe hemel levert mooie plaatjes op. Door de meeste steden loopt wel een rivier. Water is een dankbaar element, omdat het voor mooie reflecties kan zorgen, zeker als het windstil is. Voor mij zijn dat échte geluksmomentjes. Verder is het gewoonweg heerlijk om buiten te zijn.

 

Hendrix Bart Peace Bridge, Calgary Canada

Peace Bridge, Calgary Canada

Hendrix Bart Tyne Bridge Newcastle

Favoriete blauwe uur foto van Bart Hendrix.

 

 

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Dat is nog best een lastige vraag. Als ik moet kiezen ga ik toch voor de foto die ik gemaakt heb van de Tyne Bridge in Newcastle. Dit omdat ik deze foto tegen lastige omstandigheden heb moeten maken en het me geleerd heeft goed te controleren dat ik de juiste spullen bij mij heb. Ik werkte destijds met twee statieven, waarvan één lichtere voor het reizen. Onder mijn camera zat het verkeerde quick release plaatje waardoor ik mijn statief niet kon gebruiken. Een muurtje om mijn camera op te plaatsen was ook niet aanwezig. Zonder foto naar huis gaan was voor mij geen optie. Ik heb toen mijn camera aan een dun richeltje van mijn statief weten te hangen en ben er zelf snel onder gaan liggen om mijn camera eventueel op te vangen mocht hij vallen. Verder vind ik het zelf een mooi doorkijkje met fijne kleuren.

Heb je tips voor anderen?

Check voor je van huis gaat of je alles bij je hebt. Lege SD kaartjes, volle batterijen, stevig statief, zonnekap, eventuele ND of gradatiefilters en al dan niet een afstandsbediening. Bedenk ruim van tevoren wat en waar je wilt fotograferen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn verschillende apps te vinden die je vertellen hoe laat de zon onder gaat en waar deze staat ten opzichte van je voorgenomen locatie. Waar kan je parkeren als je met de auto gaat en is het vanaf daar nog een stuk lopen? Staan er misschien files onderweg? Zorg dat je ruim op tijd bent zodat je je niet hoeft te haasten, je de omgeving in je op kunt nemen en een juiste plek kan zoeken voor een gewenste compositie.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids