In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Harro Jansz.

Harro Jansz

Ik ben Harro Jansz, een 42-jarige autodidact, met een voorliefde voor natuurlijke- en stedelijke landschappen. Hoewel het voor mij in eerste plaats een hobby is verdien ik er heel soms ook wat geld mee. Toch zou ik niet mijn werk van fotografie willen maken uit angst dat ik mijn plezier erin zou verliezen.

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Voor mij is plezier het belangrijkste. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik mijzelf constant verbeter. Als ik al mijn foto’s van vijf jaar geleden nog altijd goed zou vinden, doe ik naar mijn inziens iets fout. Zien dat ik beter ben geworden, dat stimuleert mij enorm. Pas daarna doe ik het om er anderen een plezier mee te doen.

 

Harro Jansz Mont-Saint-Michel Frankrijk, blauwe uurtje

Mont-Saint-Michel, Frankrijk.

Harro Jansz De Hef Rotterdam blauwe uurtje

De Hef, Rotterdam.

 

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Tijdens het blauwe uurtje laat een stad haar ware aard zien. Overdag is er enorm veel te zien in de stad, terwijl je ‘s avonds gedwongen bent om veel gerichter te kijken. De verlichting draagt daar zeker aan bij. Diezelfde verlichting maakt dat een stad er ‘s avonds en ‘s nachts heel anders uitziet dan overdag. Overigens ben ik net zozeer een fan van het gouden uurtje en uiteraard ook van de magie die ertussenin plaatsvindt. Echter, die momenten zijn wellicht nóg meer geschikt voor natuurlijke landschappen.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Een van mijn eigen favoriete blauwe uur foto’s is er een die ik eind vorig jaar maakte vanaf een tijdelijke loopbrug tussen de twee torens van de kathedraal in Haarlem, in het kader van ‘Klim naar het Licht’. Op een gegeven moment werd aangekondigd dat de kathedraal één enkele keer open zou blijven tot ‘s avonds laat, waardoor het mogelijk zou zijn om het blauwe uurtje boven Haarlem te schieten vanaf een unieke plek. Euforisch was ik, toen ik dat hoorde! Helaas, uitgerekend die week zou ik in New York zijn. (En ja, ook daar heb ik uiteraard heel fijne foto’s geschoten, maar er een daarvan kiezen voelt als valsspelen.) Heel gaaf natuurlijk, maar Haarlem is toch mijn stadje. Anderhalve maand later, daags nadat de klok een uur achteruit zou gaan, zou de loopbrug definitief worden gesloten. Om ‘Klim naar het Licht’ feestelijk af te sluiten, zou de loopbrug tot zes uur ‘s avonds open blijven. Wat bleek? Door de net ingegane wintertijd zou dat betekenen dat ik mijn kans alsnog zou kunnen pakken. Uiteraard gauw een kaartje besteld en hopen op een beetje redelijk weer. Dat weer werkte uitstekend mee en mijn wraak proefde heerlijk zoet. Wat was het ontzettend gaaf om toch nog tijdens het blauwe uurtje midden bovenop de kathedraal te staan! De resulterende foto koester ik nog altijd.

 

Harro Jansz kathedraal Haarlem blauwe uurtje uitzicht

Favoriete blauwe uur foto van Harro.

 

Heb je tips voor anderen?

Een belangrijke tip betreft statieven. Dat zijn, met name voor landschaps- en stedelijke fotografen, absoluut onmisbare hulpmiddelen. Bijna net zo belangrijk als je camera en lenzen, durf ik te beweren. Een statief is dan ook iets waarvoor je het liefst geen concessies doet. Goed gereedschap is duur en goedkoop is duurkoop. Dat gaat absoluut op voor dit onmisbare hulpmiddel.

De belangrijkste tip die ik iedereen kan geven, echter, is om toch vooral naar buiten te gaan. Twijfel je of je eropuit zal gaan? Niet doen; gewoon gaan! Zit je eigenlijk wel lekker, terwijl je vermoedt dat het wel eens een mooie avond kan gaan worden? Hop, ga de deur uit! Niet geschoten is immers altijd mis. En geef toe: het voelt uiteindelijk altijd goed wanneer je de keuze hebt gemaakt om te gaan fotograferen. Met mooie foto’s thuiskomen is dan niet eens meer het belangrijkste, toch?

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids