In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Henk Meijer.

Henk Meijer

Ik fotografeer al meer dan 30 jaar en zoals bij velen begon dit met een hobby. In de jaren 90 begon de hobby al uit de hand te lopen toen ik mijn foto’s ging verkopen en werd hobby een stuk werk, wat het tot op de dag van vandaag nog steeds is. Was het in de vorige eeuw nog alles op film is het nu digitaal.

Ik heb jaren sport gefotografeerd. Nu zijn het uitsluitend landschappen en steden. Tijdens mijn fotoreizen probeer ik dit dan ook te combineren, ook al ligt daar meer de nadruk op landschapsfotografie. Er is een mooi contrast tussen de stilte en rust van een landschap en de hectiek van de stad. Aangezien ik veel reis ben ik ook in de gelegenheid om veel steden tijdens het blauwe uur vast te leggen.

 

Henk Meijer

Henk Meijer

 

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Ik wil nog steeds in de eerste plaats een mooie foto maken voor mezelf, maar fotografeer tevens met een commerciële blik.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Steden lijken mooier in het blauwe uur. De lichten gaan aan en creëren warmte tegen al dat blauwe geweld. Tevens trekt mij de architectuur van de stad, dat kan oud zijn, maar ook heel modern.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Dit is geen eenvoudige vraag. Omdat ik uit Groningen kom is de panorama met blik richting het centrum misschien wel mijn favoriete foto.

 

Henk Meijer

Favoriete blauwe uurtje van Henk.

 

Alle foto’s zijn gemaakt met verschillende lenzen, 17mm Tilt Shift, 24mm Tilt Shift, 70-200mm en 300mm. Dit vertelt meteen dat je met verschillende brandpuntsafstanden steden in het blauwe uur kan fotograferen.

Heb je tips voor anderen?

De belangrijkste tip is voorbereiding! Zomaar ergens naartoe rijden werkt niet. Er is tegenwoordig zoveel op voorhand thuis uit te rekenen dat dit een teleurstelling kan voorkomen als je eenmaal ter plekke bent. Natuurlijk fotografeer je in RAW, heb je een goed en degelijk statief, besteed je veel tijd aan je compositie, aan je belichting en eenmaal thuis werk je alles af naar eigen behoefte. Natuurlijk helpt een goede camera met goed glas, maar dit is zeker geen eerste vereiste. Het meest belangrijke is dat je plezier hebt om ‘s avonds ergens te gaan staan en je met een tevreden gevoel weer thuis komt.

Op alle beelden heerst copyright. Voor contact met Henk, mail naar henk001@gmail.com

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids