In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Jaco Terlouw.

Jaco Terlouw

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik altijd met een camera in de weer was. Vanaf mijn eerste kiekjes met de Kodak Instamatic, tot aan mijn huidige opnamen met mijn Canon DSLR-set ben ik gefascineerd door het ‘schrijven met licht’. Fotografie is voor mijn vooral een hobby, maar af en toe doe ik wel een commerciële opdracht.

 

 

EXIF: 12mm, ISO 100, f/16.0, 30 sec

EXIF: 16mm, ISO 100, f/16.0, HDR-opname (8s-16s-32s)

 

Wat wil je bereiken of laten zien met jouw fotografie?

Met mijn fotografie wil ik mensen met elkaar in verbinding brengen. Mijn portretfotografie vind ik geslaagd als het model de kijker meeneemt in de foto. In mijn avondfotografie vind ik de rust in de foto heel belangrijk. Deze rust ervaar ik ook tijdens het fotograferen. Het is een moment van ontspanning na hectische werkdagen

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Het blauwe uurtje is uitdagend. Goede fotografie vraagt voorbereiding. Veelal heb ik de locatie van tevoren verkend om al een idee te hebben van de juiste positie. Binnen het ‘uurtje’ veranderd het licht snel, effectief heb ik een half uur om de foto te maken. Dat half uur lijkt best lang, maar is eigenlijk zo voorbij.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

De foto die ik maakte in Rotterdam Delfshaven behoort tot mijn favorieten. Voor mij klopt alles aan deze foto. De kadrering, het perspectief en de belichting maken dit een bijzonder geslaagde opname.

 

Favoriete foto van Jaco Terlouw. EXIF: 50mm, ISO 100, f/18.0. 120 sec

 

Heb je tips voor anderen?

Vaak verliezen fotograferen zich in de technische details van de opname. Mijn beste tip is om te blijven genieten van wat je doet als fotograaf. Fotograferen is meer dan kijken. Het is een gevoel waarbij alle zintuigen informatie geven.

Staar je niet blind op apparatuur. De meeste foto’s maak ik met mijn Canon EOS 6D mark II met hierop een L-serie objectief. Daarnaast ik gebruik nog steeds mijn Canon PowerShot G1 X mark II, ook voor (HDR) avondfotografie. De beste camera is degene die je bij je hebt en soms heb ik geen zin om mijn zware fototas en statief mee te zeulen. De PowerShot is dan mijn reisgezel.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids