Blauwe uurtje van de week: Jeroen de Jongh
In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Jeroen de Jongh.
Jeroen de Jongh
Ik ben Jeroen de Jongh. Geboren, getogen en wonderwel nog steeds woonachtig in Amsterdam. Ik schiet wat op mijn pad komt, zolang ik het maar interessant genoeg vind. De nadruk ligt vooral op stads- en landschapsfotografie.

Kloveniersburgwal, Amsterdam.

Koppelpoort, Amersfoort.
Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?
Echt een visie, missie, doel of boodschap heb ik niet met mijn fotografie, Het moet zijn dat je er vooral veel plezier in hebt. Wel heb ik in de loop der tijd een fascinatie voor het water ontwikkeld. Misschien toch wat inherent aan het leven in een gebied waar het water nooit ver weg is. Je zal slootjes, grachten, meren en de zee regelmatig in mijn foto’s terug zien. Het is immers zelden saai op het water. Of je vangt er prachtige reflecties, er varen bootjes of de zee zorgt met een iets langere sluitertijd voor lekker veel dynamiek. De keuze is reuze en dat spreekt mij aan.
Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?
Het leukste aan het blauwe uurtje vind ik misschien nog wel dat deze zo betrekkelijk kort duurt. Ondanks wat de naam doet vermoeden heb je effectief maar een goed kwartier om dit moment van de dag, waarin de dag overgaat op de nacht (of andersom), vast te leggen. En iets wat schaars is heb je over het algemeen iets meer lief dan dingen die er in overvloed zijn. 🙂
Het blauwe uurtje betekent voor mij ook bij uitstek sfeer. Overdag is het licht, zeker bij zonnig weer, vrij hard en de straatverlichting geeft als het helemaal donker is ook best hard licht. Het blauwe uurtje levert in die zin het beste van beide werelden.
Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?
Dan kan ik uit behoorlijk wat foto’s kiezen, maar ik heb de keuze kunnen beperken tot twee foto’s. De eerste is gemaakt in Newcastle, de tweede in Wenen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze weer eens wat anders zijn en dat zij zijn geschoten tijdens een stedentrip op plaatsen waar je doorgaans hooguit maar een paar dagen bent, maar waar alles net op het moment dat jij er bent op diens plekken vallen.
Ten eerste: ga je voor een stedentrip naar Engeland, dan zeg je al snel Londen. Maar Engeland is zoveel meer dan Londen. Newcastle is met haar mix van klassieke Engelse architectuur en moderne architectuur in die zin wat mij betreft echt een onderbelichte stad. Daarbij kijk ik als Amsterdammer, waar men al jarenlang steggelt over een verbinding over/onder het IJ, toch met enige jaloezie naar steden waar men niet zo moeilijk doet over vaste oeververbindingen. Newcastle heeft in hun centraal gelegen delen van de stad maar liefst 6 bruggen liggen binnen een kilometer of twee.
Ten tweede: denk je aan Wenen, dan denk je toch vooral aan barokke, statige, klassieke architectuur. maar Wenen blijkt net buiten het historische centrum een ander gezicht te kennen door middel van een zakendistrict vol moderne architectuur die voor een best aardige skyline zorgt.

Favoriete blauwe uur foto van Jeroen, Newcastle.

Favoriete blauwe uur foto van Jeroen, Wenen.
Heb je tips voor anderen?
Uiteraard moet je vooral doen wat voor jou het beste werkt. Puur vanuit mijn referentiekader zou ik voor wat betreft de landschapshoek willen meegeven: bereid je goed voor op de locatie waar je van plan bent om heen te gaan. Qua lichtval, qua weer, qua eventuele overige plekken in de buurt als plan B, mocht jouw plan A tegenvallen. Apps als Clear Outside en The Photographer’s Ephemeris zijn zo’n enorme meerwaarde als je ze leert te doorgronden.
Misschien nog wel het belangrijkste van alles: heb een eigen ‘go to’ plek. Dit kan overal en nergens zijn, als je er maar een goed gevoel bij hebt en je eigenlijk altijd wel met mooie platen thuis komt. Goed om te hebben in een tijd waarin je niet overloopt van inspiratie of dat je door drukte op andere gebieden wat minder aan fotograferen toe komt dan jou lief is.
Hulpgids: Het Blauwe uur
Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:
- In totaal 50 pagina’s
- Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
- 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids