In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Klaas Doting.

Klaas Doting

Mijn naam is Klaas Doting, 57 jaar jong en naast mijn werk als accountmanager run ik mijn ook mijn eigen bedrijfje in luchtfotografie en video. Mijn DSLR had ik zeker 15 jaar niet aangeraakt, maar door luchtfoto- en video opdrachten kwam ook de interesse in de DSLR weer terug. Nu fotografeer ik hobbymatig weer sinds een klein jaartje. Drone fotografie gaat meestal in opdracht.

Wat wil je bereiken of laten zien met jouw fotografie?

Uiteindelijk wil je jezelf verbeteren en leg je de lat voor jezelf steeds hoger. Ik heb wel gemerkt dat je niet met het duurste van het duurste hele goede acceptabele resultaten kunt neerzetten. Ik ben nog zoekende wat ik nu het leukste vindt om als onderwerp te fotograferen. Wel was ik er al snel achter dat macrofotografie niet mijn ding is. Bij steden, industrie en natuur liggen meer mijn interesses en dan met name in de avond of vroege ochtend.

 

Klaas Doting Stuw Lith

 

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Als fotograaf ben je er al snel achter dat je de mooiste foto’s kunt maken in de vroege ochtend of late namiddag of avond (afhankelijk wanneer in het seizoen). Het licht waar het uiteindelijk om draait bij het maken van een foto is dan het mooiste om een bepaalde sfeer over te brengen. Net voor of na die periode is het blauwe uurtje en pak je die dus ook even mee om weer net een iets ander beeld te maken.

Mijn voorkeur is het begin van het blauwe uurtje wanneer de lucht verandert van zonsondergang naar het diepe blauw. Ik hou van nog net een randje verkleuring. Dat zie ik terug in mijn mooiste foto’s.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

De foto’s waar ik toch het meest trots op ben is de serie die ik maakte van de twee grootste kraanschepen van Heerema, de Sleipnir en de Thialf. Beide zijn in het blauwe uurtje gemaakt met een drone en met een sluitertijd van 2 seconden. Hiervoor heb ik een Phantom 4 pro gebruikt welke is voorzien van een 20mp 1” sensor camera. Een statief, maar dan op 120 meter hoog zeg maar.

Heb je tips voor anderen?

Mijn tip: falen in de voorbereiding is het voorbereiden van het falen! Denk altijd goed na over het wat en hoe je iets wilt vastleggen. Dan hoef je op locatie alleen nog maar af te drukken.

 

Klaas Doting Thialf Drone

Klaas Doting Sleipnir Drone

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids