In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week‘ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Manon van Alff.

Manon van Alff

Mijn naam is Manon van Alff en ik ben geboren in Rotterdam. Na een tussenstop in Zeeland van ca. 10 jaar woon ik intussen een jaar of 20 in omgeving Den Haag. Ik deel mijn huis met de liefde van mijn leven en de twee katten die van mijn moeder waren. Overdag werk ik als afdelingsmanager van een leuk Marketing en Webshop team. De avonden ben ik graag buiten mét camera en man om foto’s te maken. Ik maak maar weinig foto’s bij daglicht en ben echt fan van avond- en nachtfotografie.

 

Manon van Alff blauwe uur fotografie Rotterdam

Manon van Alff

 

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

In de eerste plaats maakt fotografie mij gewoon hartstikke gelukkig. Avond- en nachtfotografie komt veel minder vaak voorbij dan dag-fotografie en is daardoor net iets anders dan ‘gebruikelijk’. Ik vind het leuk om mijn passie te delen met iedereen die hier net zo blij van word als ikzelf. Het is gewoon geweldig hoe kleuren en gebouwen ineens zichtbaar worden op foto, terwijl dit normaal niet eens zo opvalt.

Daarnaast is het altijd een groot compliment als iemand mijn werk aan zijn of haar muur wil hangen. Dat is meteen ook een leuk extraatje om mijn fotografie te kunnen financieren.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

De overgang van de dag naar de avond, licht naar donker. Het is een magisch moment. De kleuren in de lucht, de rust die het uitstraalt. Dit brengt je foto’s echt tot leven. Het is weer heel anders dan de echte nachtfotografie, maar een absolute must om tijdens het blauwe uurtje al klaar te staan met je camera.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Op dit moment is dat echt de foto van de Entrepothaven in Rotterdam. Door Corona was de avondklok van kracht, maar ik wilde echt even op pad voor wat foto’s. Het was eind februari en lekker weer. Door de avondklok was het een enorme haastklus om, uiteraard na het werk, op tijd in Rotterdam te zijn en ook weer op tijd te vertrekken. Toen kreeg ik dit schitterende blauwe uur cadeau. Het was bijna pijnlijk om weer naar huis te gaan toen het alweer tijd was, maar nog steeds als ik naar deze foto kijk word ik er zo gelukkig van.

 

Favoriete blauwe uur foto van Manon.

 

Heb je tips voor anderen?

Zorg dat je op tijd bent zodat je ook nog het gouden uurtje meepakt. Neem je statief mee, want zonder statief gaat het niet lukken. Werk vanuit de manuele (M) stand. Op die manier controleer je zelf hoe jij jouw foto’s vastlegt. Zelf houd ik mijn ISO altijd op 50 tot 100 en maximaal 200. Camera’s tegenwoordig kunnen best een hogere ISO-waarde hebben zonder al te veel ruis, maar een lagere ISO geeft toch echt minder ruis wat je foto strakker maakt (in Photoshop RAW kun je ook nog wat resterende ruis verwijderen).

Verder speel ik met de f-waarde en de sluitertijd. Ik hou zelf van langere sluitertijden en hogere f-waardes. Water wordt gladder, sterren mooier zichtbaar, lampen krijgen een mooie ster eromheen en kleuren knallen nog meer. Ik adviseer altijd om te fotograferen in RAW, maar dit geldt voor fotografie tijdens de avond en nacht des te meer. Alle gegevens staan in je RAW bestand waardoor je het mooiste in je foto naar boven kunt halen. Zelf werk ik met Camera RAW en Photoshop. Boven alles, geniet van het fotograferen. Veel plezier!

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids