In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Pascal Teschner.

Pascal Teschner

Ik ben Pascal Teschner, 48 jaar, Limburger in Groningen, een echtgenoot en vader van een jongen en meisje. Ik ben chemicus bij een research bedrijf en hobby-fotograaf. Ik ben ooit begonnen met het fotograferen op vakanties en ben mij gaandeweg meer gaan focussen op avondfotografie, dus zonsondergangen en het blauwe uurtje. Ik houd ook wel van macrofotografie, maar op dit moment mis ik daar even de inspiratie. Ik fotografeer met een Canon EOS 7DII.

 

 

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Fotografie is voor mij erop uit gaan om te ontspannen (hoewel fotograferen soms best inspannend kan zijn) door een bepaalde locatie zo mooi mogelijk vast te leggen. Ik fotografeer puur hobbymatig en eigenlijk voor mezelf, maar natuurlijk vind ik het fijn als mensen mijn werk weten te waarderen. Mijn onderwerpen zijn veelal landschappen met vaak molens erin en ik houd ervan om weerspiegelingen in water vast te leggen. Tijdens avondfotografie wil ik ook altijd wel lichtstrepen van langsrijdend verkeer in mijn composities verwerken om het beeld net iets meer dynamiek te geven.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Het blauwe uurtje is zo mooi, omdat het er nog genoeg licht is om details te kunnen zien, maar ook weer niet teveel. Je krijgt er een rustiger, mooier gebalanceerd beeld door. Als de verlichting van lantaarnpalen of gebouwen aan gaat geeft dat helemaal een mooi contrast. Doordat het nog niet helemaal donker is zijn er in de lucht vaak nog wolkjes te zien of de laatste kleuren van de zonsondergang.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Mijn favoriete blauwe uur foto is vrij recent: die van de Walfridus-brug over het Van Starkenborgh-kanaal in Groningen. Ten eerste omdat alles voor mij klopt. Het water was helemaal stil, er waren nog kleuren van de zonsondergang te zien en de lucht had een mooie gestreepte structuur. Ten tweede omdat de foto niet gepland was. Normaal ga ik gericht fotograferen, maar dit plaatje zag ik op de terugweg van een foto-avondje op een andere locatie. De andere foto’s die ik heb gekozen zijn gemaakt bij molen de Helper aan het Paterswoldse meer; één van mijn favoriete plekken. Het licht was hier heel zacht met nog een beetje rood van de zonsondergang. Verder is er nog een foto van de Dot in Groningen en van molen Hunsingo in Onderdendam.

 

Pascal Teschner Walfridusbrug starkenborghkanaal Groningen

Favoriete blauwe uur foto van Pascal, Walfridusbrug in Groningen

Pascal Teschner molen Hunsingo in Onderdendam

Favoriete blauwe uur foto van Pascal, molen Hunsingo in Onderdendam

 

Heb je tips voor anderen?

Mijn tips voor andere fotografen: geniet van het fotograferen! Soms ben je onderweg geweest en ben je niet tevreden over je foto’s. Volgende keer beter, probeer ervan te leren. Wat ook helpt is om de foto’s even te laten liggen en op een later tijdstip te bewerken.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids