In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Renzo Gerritsen, initiatiefnemer van hetblauweuurtje.nl.

Renzo Gerritsen

Mijn naam is Renzo Gerritsen, initiatiefnemer van hetblauweuurtje.nl en avondfotografie.nl. Mijn liefde voor fotografie heb ik al heel lang, maar voor mij begon het pas écht in 2014. Ik stond bovenop de voormalige Shelltoren in Amsterdam. Daar maakte ik een nachtfoto die viraal ging. Door deze foto besefte ik dat er een toekomst was in de fotografie betreft broodwinning en wist ik wat de mensen wilden zien: een nieuw perspectief. Sindsdien ben ik ervoor gegaan en is fotografie mijn voornaamste broodwinning. Zoals je misschien kunt raden heb ik een enorme voorliefde voor avond- en nachtfotografie

 

Renzo Gerritsen Nachtelijk Amsterdam blauwe uur het IJ A'DAM toren

Renzo Gerritsen nachtfotografie

 

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Met mijn fotografie wil ik een nieuw perspectief laten zien, iets nieuws wat anderen nog niet (vaak) gezien hebben. Plekken zoals de Amsterdamse grachten, Rotterdam of Deventer vermijd ik het liefst. Het zijn fantastische plekken, zeer fotogeniek en ik geniet enorm van foto’s van deze plekken, maar het wordt te vaak gefotografeerd. Voor mij is het een uitdaging om plekken te vinden of om foto’s te maken die men nog niet in grote getale heeft gezien. Dit geldt voor mijn reportages, maar ook voor mijn avondfotografie. Het wordt met de dag steeds lastiger, maar dat maakt de uitdaging des te leuker.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Het blauwe uurtje wordt vaak automatisch gecombineerd met de oranje straatverlichting. Deze combinatie van kleuren vind ik ontzettend mooi om te zien. De blauwe kleur in je foto zorgt er ook voor dat het onderwerp heel mooi uit je foto springt. Je kan je onderwerp een soort van in de spotlights zetten. De blauwe lucht zorgt er ook vaak voor dat men net even langer naar je foto blijft kijken. Het houdt de aandacht van de kijker vast. Dat heeft er misschien mee te maken dat de meeste mensen niet stilstaan bij het blauwe uur en wat dat precies is. Voor die mensen is het iets ‘ongewoons’, heb ik het gevoel. Ik ben mij er heel bewust van en juist daardoor vind ik het blauwe uurtje speciaal. Ik moet bij het blauwe uur altijd denken aan hoe mooi de wereld eigenlijk is.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Mijn favoriete blauwe uur foto heb ik begin 2015 gemaakt, de foto van het NEMO Science Center in Amsterdam. Ik was nog geen jaar bezig met avondfotografie. Het feit dat ik zo’n foto kon produceren vond ik waanzinnig. Ik ontdekte toen écht de magie van het magische avondfotografie. De blauwe lucht, bewogen wolken en het gladde water, de dynamiek: ik werd helemaal verliefd. Tegelijkertijd was dit een geweldige locatie. NEMO is erg fotogeniek, maar de voorgrond maakt het voor mij helemaal af. Het is een plekje waar je even wat moeite voor moet doen en waar de meeste mensen gewoon voorbij lopen.

 

Renzo Gerritsen Blauwe uurtje Amsterdam NEMO, blue hour

Mijn favoriete blauwe uur foto.

 

Heb je tips voor anderen?

Mijn belangrijkste tip is een tip die ik zelf niet altijd volg en dat is: ga de deur uit! Ook al ziet het weerbericht er niet goed uit of zit je lekker op de bank te Netflixen, ga er gewoon op uit. Fotografie gaat om overwinning en teleurstelling. De een dag kom je met niets thuis, de andere dag kom je thuis met een winnaar. Al met al, je krijgt een gevoel van voldoening. Je weet dat je er alles uit hebt gehaald.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids