In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Ronald Jansen.

Ronald Jansen

Ik ben Ronald Jansen en ik woon in Almere. Hoewel ik in mijn jeugd de beschikking had over een camera, fotografeer ik eigenlijk pas een goede 3 ½ jaar. Ik pas vaak HDR en Luminosity masking technieken toe.

 

Ronald Jansen

Kinderdijk.

Ronald Jansen

Kampen.

 

Toen ik eind 2016 mijn eerste camera kocht (een Fuji XT-1) ben ik eigenlijk direct het diepe in gedoken en meteen in de avond gaan fotograferen. Ik heb mij van tevoren wel goed ingelezen. Ook foto’s van andere fotografen dienden (en dienen) als inspiratiebron. In het begin probeerde ik een foto zo goed mogelijk na te maken probeer. Nu probeer ik mijn eigen stempel erop te drukken. Soms bestudeer ik een foto wel en zal soms thuis komen met iets wat erop lijkt, maar wel met mijn eigen stempel. Ik vind het persoonlijk wel prettig om een aantal onderwerpen te hebben waarvan je bij voorbaat al weet hoe het eruit kan komen te zien. Eenmaal op locatie ga je dan vanzelf zien wat de verschillende mogelijkheden qua compositie zijn. Soms bedenk ik mij dat wanneer ik weer thuis ben, maar dat is dan weer een goed excuus om nog een keer terug te gaan. Een goede drie jaar terug had ik een aantal fotografen als voorbeeld bijvoorbeeld Martin Podt, Bart Hendrix en Peter Korevaar. En eerlijk is eerlijk, ik haal bij lange na nog niet het niveau wat deze toppers halen, maar misschien komt dat nog wel een keer.

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

De foto’s die ik maak deel ik graag met mijn omgeving. Soms zijn het kleine details die een onderwerp mooi maken, maar altijd moet de compositie kloppen. Als fotograaf heb je een uitgelezen mogelijkheid om je omgeving deelgenoot te maken van hetgeen je ziet en ervaart.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Het blauwe uurtje, of voor mij beter gezegd wanneer de lichtjes aan gaan, is voor mij speciaal. Een simpel straatje waar je overdag zo voorbij loopt kan in de avond wanneer het verlicht is adembenemend mooi worden.

 

Ronald Jansen Thialf

Favoriete blauwe uur foto van Ronald.

 

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Als ik echt moet kiezen dan denk ik dat ik voor de Thialf ga. Misschien ook een beetje omdat dit de eerste foto van mij was die in een fotografiemagazine stond. Een eerste publicatie is toch speciaal.

Heb je tips voor anderen?

Probeer en wees niet bang om fouten te maken, maar wees kritisch op je eigen werk. En als je ergens niet uit komt, vraag gerust. Je zult versteld staan hoeveel fotografen hun kennis willen delen.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids