In onze rubriek ‘het blauwe uurtje van de week’ vertellen fotografen meer over zichzelf, over zijn of haar favoriete blauwe uur foto en geven ze hun beste tips aan jou. Dit keer is het de beurt aan Sjoerd van der Wal.


Sjoerd van der Wal

Fotografie is mijn werk. Ik fotografeer voornamelijk landschappen, in de buurt, maar ook ver weg. Meestal doe ik landschapsfotografie in de natuur, maar ook in de stad en dan het liefst in de avond. Daarnaast fotografeer ik veel rond het thema mobiliteit.

 

Sjoerd van der Wal

Sjoerd van der Wal

 

Wat wil je laten zien of bereiken met jouw fotografie?

Voor mij is fotografie vooral het overbrengen van een bepaalde sfeer. De ervaring die ik had op het moment van het maken van het beeld wil ik graag delen met de kijker, zonder dat deze in de vrieskou of tussen de muggen hoeft te staan.

Wat maakt het blauwe uurtje voor jou speciaal?

Tijdens het blauwe uurtje ga je anders naar de omgeving kijken. Zodra het laatste beetje zonlicht weg is gaan je opeens andere dingen opvallen. In de stad kan dat de verlichting zijn die aanspringt en een skyline die een ander aanzicht geeft. In de natuur gaat het vaker om lijnen en silhouetten.

Wat is je favoriete blauwe uur foto en waarom?

Een van mijn favoriete foto’s is het zicht op het stadje Svolvaer in Noord-Noorwegen in de winter. Tijdens een reis om noorderlicht te fotograferen waren de vooruitzichten voor de nacht niet al te best na een bewolkte dag, dus om toch nog wat avondfotografie te doen zijn we onderweg gestopt om de besneeuwde bergen tijdens het blauwe uurtje vast te leggen.

 

Sjoerd van der Wal

Favoriete blauwe uur foto van Sjoerd.

 

Heb je tips voor anderen?

Tijdens het blauwe uurtje, maar ook bij avondfotografie in het algemeen, kunnen plekken die overdag saai of lelijk zijn opeens tot leven komen. Ga vooral eens op plekken fotograferen waarvan je misschien dacht dat het niet de moeite waard was. Ga vooral ook op plekken fotograferen die misschien wat onbekender zijn. Dat levert je geheid een uniek beeld op, want ook tijdens het blauwe uurtje zit er enorm veel verschil in omstandigheden qua licht en weer. En nog een tip: doe altijd je cameratas goed dicht als je deze weg legt. Altijd!

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids