Renzo Gerritsen stelt vragen aan collega-fotografen om jou te inspireren. Hoe gaan ze te werk, wat is hun favoriete foto en welke tip willen ze jou meegeven? Dit keer is het de beurt aan Matthijs Bettman.

Kan je jezelf voorstellen?

Ik ben Matthijs Bettman, woonachtig in Utrecht. In het dagelijks leven werk ik voor ING Global als AML/FEC analist. Hiervoor heb ik de opleiding Forensisch Onderzoek gedaan. Tijdens deze opleiding kregen we verschillende fotografielessen en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met fotograferen. Mijn voorkeur in fotografie is eigenlijk altijd uit gegaan naar landschappen en steden met enkele uitstapjes naar andere genres zoals wildlife en sport.

 

Matthijs Bettman

Deventer.

 

Wanneer was het moment dat jij bent begonnen met avondfotografie?

Mijn voorkeur ging altijd uit naar landschappen en steden. Toen ik mijn eerste camera had nam ik deze mee in Utrecht en schoot toen enkele foto’s, waaronder ook ’s avonds. De foto die ik ’s avonds heb genomen werden zeer positief ontvangen. Sindsdien ben ik steeds meer en meer gaan fotograferen in de avond. Via YouTube ben ik verder gaan zoeken naar andere fotografen om mijzelf verder te ontwikkelen. Nu volg ik enkele fotografen op YouTube zoals Thomas Heaton en Nick Page. Mijn bewerktechniek heb ik geleerd van filmpjes en tutorials van Elia Locardi.

Wat vind je belangrijk om te laten zien?

Het uitdagende van avondfotografie is het grote dynamische bereik dat je in je foto’s krijgt. Daarnaast fotografeer ik zeer veel tegen de zon in. Met mijn fotografie wil ik graag plekken laten zien op een manier waardoor je er twee keer naar kijkt en het gevoel krijgt dat je zo de foto in kan stappen. De uitdagende aspecten van fotograferen in de avond is dat er weinig licht is, veel dynamisch bereik en dat het lastig is scherp te stellen.

Ik ben écht tevreden met een foto wanneer ik het beeld voor mij zie op m’n laptop scherm die ik op het moment van maken voor mij zag. Mijn doel is om 12 foto’s per jaar te maken waarmee ik écht tevreden ben.

 

Matthijs

Matthijs

 

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

Mijn stijl vind ik moeilijk te omschrijven. Mijn foto’s hebben altijd veel kleur en diepte. Ik probeer altijd leading lines toe te voegen aan mijn foto’s en speciale invalshoeken te vinden.

Hoe bereid je je voor als je gaat fotograferen?

Mijn voorbereiding voor een shoot is vrij uitgebreid. Ik maak gebruik van meerdere apps op mijn telefoon zoals PhotoPills en ClearOutside. Deze apps gebruik ik om het weer te bepalen en om te kijken waar de op komt en onder gaat. Naast deze apps voer ik ook veel onderzoek uit via MyMaps van Google voor locaties en plekken die ik ga bezoeken tijdens een reis. Daarnaast maak ik veel gebruik van Google Maps en fotografiesites zoals Instagram en 500px. Deze websites gebruik ik om inspiratie op te doen en om te zien hoe bepaalde locaties eruit zien, bijvoorbeeld ’s avonds.

Wat mag er absoluut niet missen in jouw cameratas?

In mijn tas zal je de gebruikelijke camera spullen vinden: camera, objectieven, filters en statief. Wat ik ook mee heb is een hoofdlamp en een aantal regencapes/ponchos. Mijn apparatuur moet betrouwbaar zijn en ik moet de foto’s die ik wil maken, kunnen maken.

 

Matthijs Bettman

 

Wat wil je graag nog  op het gebied van avondfotografie?

Op plek nummer 1 van mijn bucketlist staat dat ik ooit op de cover van National Geographic kom. Ik ben al een keer gepubliceerd in Nat Geo, dus ik ben op de goede weg!

Welke tip wil je aan anderen meegeven?

De eerste tip die ik mensen mee geef heeft niks te maken met camera apparatuur. Ik ben van mening dat de kleding die je ’s avonds draagt veel belangrijker is dan de camera. Iedereen tegen wie ik dit zeg reageert altijd heel verbaasd, want iedereen begint namelijk meteen over een bepaalde camera of een bepaald statief. Maar, een goede jas bijvoorbeeld, heeft veel meer nut en impact op je fotografie dan dat ene objectief. Als je namelijk ergens op een geweldige plek staat met een geweldige zonsondergang, maar je krijgt het koud door de wind die waait, dan sta je er niet lang.  Dan heb je snel alles opgeruimd en maak je geen foto’s meer.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!