Als je je lens bekijkt zie je allerlei letters en getallen staan bijvoorbeeld: EF-S 70-300 mm f 5.6 – 6.3 IS USM. Wat betekenen die letters en getallen op een lens? Daarnaast heb je vast wel eens iets gehoord zoals ‘als je landschappen wil fotograferen moet je een groothoek hebben’ of ‘bij portretten kun je het beste een telelens gebruiken’. Waarom is dat en wat maakte een telelens anders dan een groothoek? In dit artikel gaan we hier dieper op in!

Het objectief is een essentieel onderdeel van je camera. Zonder lens kan je met een systeem- en spiegelreflexcamera’s geen foto’s maken. Wat een lens doet is het licht opvangen en zorgen dat er beeld gemaakt kan worden.
 Kleine digitale compactcamera’s kennen een optische zoom, bijvoorbeeld 3 x optische zoom. Bij lenzen voor spiegelreflexcamera’s wordt deze ‘zoom’ niet op deze manier uitgedrukt, maar in millimeters zoals bijvoorbeeld 70-200mm. Deze maat wordt ook wel de brandpuntsafstand genoemd.

 

getallen op een lens

 

Wat zeggen die millimeters dan?

Allereerst is het handig om te kijken of je met een zoomlens te maken hebt of een lens met een vast brandpunt. Als er twee verschillende brandpuntafstanden staan heb je te maken met een zoomlens. Een 24-70mm lens kun je van 24mm tot 70mm inzoomen.
 Heb je een lens met een vast brandpunt zoals de 50mm, dan kun je niet in- of uitzoomen, maar blijf je altijd op die 50mm zitten.

Lees ook: Welk objectief moet ik kiezen?

Stel je nu eens voor dat je zelf recht vooruit kijkt. Je hebt dan ongeveer een beeldhoek (het deel wat je goed en scherp kunt zien) van 45 graden. Dit is ongeveer gelijk aan wat een 50mm lens ook ziet. Daarom heet een lens met dit brandpunt ook wel een standaardlens. 
Een groothoeklens van 15mm heeft een beeldhoek van wel 110 graden! Dat is veel meer dan wij zelf goed kunnen zien. Met een groothoek krijg je daarom af en toe per ongeluk je eigen voeten op de foto. Die zie je zelf niet als je recht vooruit kijkt, maar de lens wel!
 Een telelens van bijvoorbeeld 200mm heeft een veel kleinere beeldhoek dan wij. De beeldhoek is maar ongeveer 12 graden. Je ziet veel minder in beeld, en daarom lijkt het groter en dus dichterbij.

Ohja, dit vind je ook vaak terug op je lens: ‘Ø 77 mm’. Dit logo houdt in dat de lens een diameter heeft van, in dit geval, 77mm. Als je een protectie- of UV-filter op je lens wilt hebben, dan weet je welk formaat je nodig hebt.

 

Getallen op een lens

 

Hoe lager dus het aantal millimeters, hoe meer je in beeld krijgt, hoe meer je beeld helemaal uitgezoomd lijkt. Dit is ideaal voor landschappen en weidse shots. Hoe meer millimeters, hoe meer je kunt inzoomen, des te minder krijg je in beeld.

Belangrijk om te weten: bij camera’s met een APS-C sensor, de zogenaamde DX cropcamera’s, moet je een cropfactor van x 1.5 of x 1.6 rekenen. Een 50mm lens op een cropcamera wordt dus 75mm brandpuntafstand. Fotografeer je met een full frame camera, een FX camera met grotere sensor, dan heb je die cropfactor niet. 50mm blijft 50mm. Een puntje om rekening mee te houden.

Lees meer: verschil tussen crop camera en full frame camera

Soorten lenzen

Door het aantal millimeters weet je met welke lens je te maken hebt:

 

Soorten lenzen aantal millimeters mm

 

De f-getallen

Naast de millimeters zie je ook nog een f-getal op je lens staan. Bij zoomlenzen zie je er twee, net als bij de brandpuntsafstand. Stel dat er staat f/ 4.0 – 5.6. Dit zijn f-getallen die te maken hebben met je diafragma. Het diafragma bepaalt hoeveel licht je lens doorlaat en hoeveel op je foto scherp is (scherptediepte). Bij een heel hoog en klein diafragma (zoals f 13) is bijna je hele foto scherp. Bij een heel laag en groot diafragma (zoals f 1.8) is maar een heel klein deel van je foto scherp. 
Als er op jouw 70-300mm lens f / 4.0 – 5.6 staat betekent dat dat hij helemaal uitgezoomd op 70mm een diafragma van minimaal f / 4.0 heeft en volledig ingezoomd op 300mm een diafragma van minimaal f / 5.6.

Zie je bij een lens maar één f-getal staan? Dan kan het twee dingen betekenen, namelijk: 1. Het is geen zoomlens. 2. Het is een lens met een vaste f-waarde.

 

Camera objectief getallen

17-55mm zoomlens, f / 2.8

Nu wordt het vaak mooi gevonden door fotografen als de achtergrond mooi onscherp is. Daar heb je een groot diafragma voor nodig (laag f-getal). Bij een onscherpe achtergrond heb je een kleine scherptediepte (lees: weinig scherpte in de diepte). Nu is het zo dat de scherptediepte ook nog een beetje afhankelijk is van het aantal millimeters. Hoe meer je kan inzoomen met een lens, hoe mooier onscherp je achtergrond kan worden. Hoe minder je kan inzoomen, hoe meer in je foto scherp is.

Letters op het objectief

Bij veel lenzen zie je ook letters bijvoorbeeld: Canon EF-M 15-45 mm F / 3.5-5.6. IS STM. EF-M betekent dat de lens gemaakt is voor de M-serie van Canon. IS betekent dat het een lens met beeldstabilisatie is. STM staat in dit geval voor STappenMotor. Dit is het type scherpstelsysteem ontwikkeld door Canon dat in deze lens zit verwerkt.

Als het goed is weet je nu wat de letters en getallen op een lens betekenen en snap je ook de link waarom je voor landschappen een groothoek gebruikt. Een groothoek heeft namelijk een grote beeld hoek –> het hele landschap past in beeld –> het hele landschap is scherp. Een telelens heeft een kleinere beeldhoek –> past minder in beeld –> kleinere scherptediepte (mooie onscherpe achtergrond).

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!