Lichtstrepen fotograferen, ook jij kan dat! Lichtstrepen zijn één van de effecten die avondfotografie zo leuk maken. Het is tenslotte iets wat je niet met eigen ogen kunt zien. Je ziet het pas nadat de foto is gemaakt waardoor het resultaat altijd een verrassing blijft. In dit artikel leer je lichtstrepen fotograferen met lange sluitertijden

 

Lichtstrepen fotograferen met lange sluitertijden - starten met avondfotografie

Een spoorwegovergang geeft altijd mooie effecten!

 

Lange sluitertijd + statief

Lichtstrepen leg je vast met een lange sluitertijd. Al het licht dat tijdens de lange sluitertijd opname door je compositie beweegt, wordt vastgelegd als een lichtstreep. Wat je hiervoor nodig hebt is een camera waarmee je de sluitertijd kunt aanpassen en een stabiele ondergrond. Een stabiele ondergrond is nodig, omdat je camera volledig stil moet staan tijdens het maken van een lange sluitertijd opname. Zo niet, dan krijg je een onscherpe foto door bewegingsonscherpte. Fotografeer dus bij voorkeur op een stevig statief.

Wat ook enorm aan te raden is, is het gebruik van een afstandsbediening. Heb je geen afstandsbediening, maak dan gebruik van de ingebouwde zelfontspanner (timer). Zo kan je de foto afdrukken zonder dat je de camera hoeft aan te raken. Ook dit voorkomt bewegingsonscherpte.

Je kunt de camera in de handmatige stand zetten. Dan stel je ISO-waarde, diafragma en sluitertijd zelf in. Als dit een stapje te ver is voor jou, dan is het mogelijk om de sluitertijd voorkeurstand te gebruiken, de S of TV-stand op het wiel van je camera.

Download gratis het e-book: 10 tips voor optimale scherpte

Welke instellingen kies je?

Fotografeer je in de S- of TV-stand? Dan kies jij de sluitertijd. De camera kiest dan automatisch het diafragma-getal en de ISO-waarde. Dit is aan te raden als je nog niet zo bekend bent met het handmatig instellen van je camera. Als je in de S/TV-stand fotografeert, let dan op de Auto-ISO en stel een maximum in. Auto-ISO kan een te hoge ISO-waarde kiezen waardoor je foto’s onbruikbaar kunnen worden doordat er zoveel ruis in zit.

 

Kermis Dam, Amsterdam

Foto: Renzo Gerritsen

 

Fotografeer je in de M-stand? Stel allereerst een zo laag mogelijke ISO-waarde in om onnodig ruis te voorkomen. Stel vervolgens je diafragma in op de hoeveelheid scherpte die je in je beeld wilt hebben: f 2.8 / f 4.5 voor minder scherpte om diepte te laten zien, f 8 / f 11 voor veel scherpte. Bekijk altijd je foto achteraf om te kijken of je tevreden bent met de scherpte.

Nu kies je de gewenste sluitertijd. De sluitertijd die je kiest is afhankelijk van het effect dat je wilt hebben. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de strepen zullen worden. De sluitertijd kan 5 of 10 seconden zijn, maar ook 30 seconden of zelfs langer. Houd goed de belichting in de gaten. Maak de foto niet te licht en zorg ervoor dat overbelichting minimaal blijft.

Experimenteer met deze instellingen. Met elk objectief heb je andere instellingen nodig, net zoals jouw instellingen per locatie anders zullen zijn. Let in ieder geval goed op overbelichting van de lichtstrepen en probeer veel uit zodat je ziet welk effect dit heeft op jouw foto. Avondfotografie leer je vooral door te doen en door te experimenteren. Dat maakt het ook zo leuk!

 

Workshop Amsterdam Light Festival 2018

 

Locatie en compositie

Als je lichtstrepen wil fotograferen kan de locatie veel aan je foto bijdragen. Geschikte plekken om lichtstrepen te fotograferen zijn snelwegen of kruispunten, een kermis of een spoorwegovergang. Een vuurwerkshow kan ook heel gaaf zijn. Dit zijn plekken waar veel dynamiek en kleur te vinden is en waar je gegarandeerd leuke foto’s kunt maken met lichtstrepen.

Let natuurlijk ook goed op je compositie. Kies een goed standpunt, let op de regel van derden of kijk naar het lijnenspel. Ook hier is het belangrijk om verschillende standpunten en composities te kiezen, zodat je weet wat het mooist is voor je foto.

Praktijkboek Nachtfotografie

In dit praktijkboek worden alle geheimen van het magische avond- en nachtfotografie ontrafeld. Lees meer over de effecten van avond- en nachtfotografie, benodigdheden, instellingen, techniek etc. Het boek bevat 200 pagina’s vol met tips & tricks, 10 uitdagende doe-opdrachten en een uitgebreide bonus met ruim 1 uur aan videomateriaal over nabewerking.

Bestel het Praktijkboek via onze webshop.

 

Praktijkboek avondfotografie nachtfotografie