fbpx
ONTDEK DE WARE MAGIE VAN…

Nachtfotografie

Wat is nachtfotografie

Nachtfotografie is niets anders dan fotograferen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Men maakt hierbij meestal gebruik van een lange sluitertijd en een statief. Geschikte locaties voor nachtfotografie zijn bijvoorbeeld steden en verlichte skylines, maar ook de nachtelijke sterrenhemel is een dankbaar onderwerp.

3 redenen waarom nachtfotografie geweldig is

Je ziet het anders dan de werkelijkheid

Water dat lijkt op ijs, lange lichtstrepen of stervorming bij sterke lichtbronnen: dit zijn enkele effecten die typerend zijn voor nachtfotografie!

Fotograferen met een lange sluitertijd verandert jouw omgeving. Het laat bijzondere effecten zien die je niet met het blote oog ziet. Elke foto is een verrassing.

Veel creatieve mogelijkheden

Als je je bewust bent van deze effecten en hoe je deze moet toepassen heb je een wereld aan creatieve mogelijkheden. 

Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van light painting? Light painting is tekenen of schrijven met licht. Hiermee kan je je eigen lichtkunstwerk maken met behulp van licht en lange sluitertijden.

Je wordt je camera de baas

Fotograferen tijdens de nacht is technisch een enorme uitdaging. Het is daarom aan te raden om je camera in de handmatige stand te zetten.

Als je eenmaal weet hoe je de camera in de handmatige stand kunt bedienen word jij de baas over je camera! Je kunt in elke situatie een goede foto maken.

Wat zijn de uitdagingen?

Juiste belichting

Je camera heeft in het donker haar beperkingen. Zoals wij de nacht met eigen ogen ervaren, zo kan de camera dat niet. Je hebt vaak snel last van hoge contrastverschillen. Dat uit zich in uitgebeten hooglichten en dichtgelopen schaduwen.

Het krijgen van de juiste belichting is vaak de eerste grote uitdaging die je tegen kunt komen.

Technisch kennis is nodig

De mooiste resultaten tijdens de nacht behaal je in de handmatige stand. Je stelt handmatig je diafragma, sluitertijd en ISO in. Dit vergt veel kennis over de instellingen en bijbehorende effecten.

Daarnaast kan de camera moeite hebben met automatisch scherpstellen waardoor handmatig scherpstellen is aan te raden.

HDR Techniek

De HDR techniek is een veelgebruikte techniek bij nachtfotografie. Met de HDR techniek krijg je de balans terug in de belichting van je foto. Je hebt geen last meer van die hoge contrasten.

De HDR techniek is een lastige techniek en vergt veel oefening, maar is absoluut de moeite waard om te leren! Met deze techniek kan je in alle situaties een goed belichte foto maken.

Laat je niet tegenhouden door deze uitdagingen! Ga de uitdaging aan en ga ze niet uit de weg. Je zal zien dat je elke dag nieuwe dingen leert en dat je vooruit gaat. Dat maakt het fotograferen leuk! Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Mijn eerste keer was een ramp!

Van tevoren had ik mij goed ingelezen over de benodigde instellingen, maar op locatie ging het helemaal mis. Ik wist niet goed hoe ik mijn camera moest instellen en wat het effect van sluitertijd, diafragma en ISO precies was. Ik kon mijn statief niet goed positioneren en had moeite met de scherpte en witbalans. Verslagen ging ik naar huis, vastberaden om het beter te doen.

Na enkele maanden met veel oefenen en fouten maken kreeg ik de smaak te pakken. Nu, vele jaren later, weet ik precies hoe ik de mooiste nachtfoto’s maak en weet ik hoe ik mijn camera handmatig moet instellen. Links zie je mijn eerste nachtfoto, rechts een van mijn recente nachtfoto’s.

Mijn eerste nachtfoto.

Een van mijn recentere nachtfoto’s.

Belangrijke tips voor een vliegende start

Beginnen met avondfotografie benodigdheden

Starten met nachtfotografie: benodigdheden

Je hebt helemaal niet veel nodig om te kunnen beginnen met nachtfotografie!  In essentie zijn het maar drie dingen die je nodig hebt. In dit artikel zetten we de benodigdheden voor nachtfotografie op een rij.

GEEN ONSCHERPE FOTO'S MEER
Renzo Gerritsen workshop nachtfotografie Amsterdam Avondfotografie

12 veelgemaakte fouten bij avondfotografie en nachtfotografie

Er komt een hoop kijken bij nachtfotografie! Er zijn veel dingen die je foto kunnen beïnvloeden. Door dit artikel te lezen maak je deze fouten niet meer. Dit zijn 12 veelgemaakte fouten bij avondfotografie en nachtfotografie.

LEES 12 HANDIGE TIPS
Avondfotografie workshop

10 tips voor optimale scherpte bij avond- en nachtfotografie

Doordat je werkt met lange sluitertijd kan zelfs de kleinste trilling jouw foto volledig verpesten. Lees deze 10 tips voor optimale scherpte bij avondfotografie en jouw avondfoto’s zullen in korte tijd een stuk scherper worden!

GEEN ONSCHERPE FOTO'S MEER

Verbeter je nachtfotografie, leer nieuwe technieken

Vanuit onze expertise hebben we producten ontwikkeld die jou zullen helpen bij het maken van een vliegende start! Dit kan in de praktijk of online, altijd met persoonlijke begeleiding.

Renzo Gerritsen workshop nachtfotografie Amsterdam Avondfotografie
Workshops

Fotografie leer je het beste door te doen en door te experimenteren. Maak een vliegende start en doe mee met onze workshops of Photowalks! Je loopt mee met een professioneel fotograaf, krijgt voldoende persoonlijke aandacht en feedback op gemaakte foto’s.

MEER INFORMATIE
Avondfotografie workshop
Online cursus

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt in deze uitgebreide online cursus nachtfotografie. Te volgen in eigen tijd en tempo, waar je maar wil.

Er is ruim 4 uur aan lesmateriaal en je krijg persoonlijke begeleiding.

LEES DE VOORDELEN
E-book nachtfotografie

Deze hulpgids bevat alle geheimen van nachtfotografie! In vijf hoofdstukken en 80 pagina’s vertelt het alles wat je moet weten om de mooiste nachtfoto’s te kunnen maken. Ontvang dit e-book gratis bij het boeken van een workshop.

MEER INFORMATIE