Matthijs Bettman maakt prachtige foto’s en krijgt regelmatig de vraag: hoe krijgen jouw foto’s die mooie, dromerige sfeer? Dat komt door het Orton Effect. Matthijs gaat je in deze post uitleggen hoe je dit effect zelf kunt toepassen.

Via de Facebookgroep van Avondfotografie.nl had ik al aangekondigd dat ik jullie ging meenemen in mijn post-proces van mijn bosfoto’s. In onderstaande foto zie je één van mijn foto’s die ik gemaakt heb in het Speulderbos. Zoals jullie kunnen zien hangt er een speciale gloed over deze foto. Deze gloed heet het ‘Orton effect’.

 

Orton effect

Orton effect. Foto: Matthijs Bettman.

 

Het land is volledig platgelegd door het Coronavirus en iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Maar, we kunnen wel naar buiten zolang we maar 1,5 m afstand houden tot elkaar. Door deze lockdown is het meest gefotografeerde en drukste bos van Nederland leeg. Helemaal leeg! Het is wel een raar gevoel om helemaal alleen in zo’n bos te lopen. Daarnaast is het een geweldig gevoel om helemaal alleen in zo’n groot bos te lopen met enkel het geluid van de vogels die er zijn. De ochtend die ik had gekozen had veel grondnevel, geen wolken en veel direct zonlicht. Hierdoor krijg je in theorie een aantal prachtige lichtstralen. In werkelijkheid is het weer nooit wat het zou moeten zijn.

Ondanks dat de weersomstandigheden niet perfect waren en er niet genoeg grondnevel was voor die prachtige zonnestralen in het bos, was er genoeg om er wat op deze weg te hebben. Met de foto hieronder had ik het geluk om op twee verschillende plaatsen zonnestralen te hebben.

 

Orton effect

EXIF: ISO 64, f 10, 1/10. Foto: Matthijs Bettman

 

Hoe heb ik deze foto’s bewerkt?

Voor de bovenstaande foto’s heb ik het Orton effect gebruikt of in ieder geval mijn eigen versie ervan. In de screenshots hieronder zie je de afbeelding transformeren. Links zie je de foto zonder Orton effect, rechts mét het effect.

Orton effect voor en na

Orton effect voor en na.

 

Wat ik heb gedaan, naast de standaard bewerkingen voor contrast, highlights en schaduwen, is een Photoshop-bewerking. Bij het openen van de afbeelding in Photoshop heb ik een kopie gemaakt van de achtergrondlaag. Aan de kopie heb ik een ‘Gaussiaans Blur’ toegevoegd. Om te weten hoeveel blur je moet toevoegen is het een goede ‘regel’ om zoveel blur toe te voegen als de megapixels die je camerasensor heeft. Als je een 45 megapixel camera hebt, voeg je 45 pixels aan blur toe. Als je een 24 megapixel camera hebt, voeg je ongeveer 24 pixels aan blur toe.

 

Orton effect

Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen

Selecteer aantal pixels met aantal megapixels aan je camera. In dit geval 45.

 

Nadat ik de vervaging had toegevoegd, heb ik de vulling van die laag verlaagd tot tussen de 20% – 35%. Dit voeg je toe naar smaak. Om deze wazige laag te versterken, heb ik een laag met highlights vastgezet. Door deze highlight laag toe te voegen, kun je dit Orton-effect krijgen en dus deze glow krijgen in je foto’s. Dit voegt iets anders toe aan je foto’s en geeft het iets extra’s.

 

Zet vulling van de filterlaag op 32%.

Een ‘highlights’ (hooglichten) laag om het effect te versterken.

 

Dit is hoe je het Orton effect aan je foto’s kunt toevoegen! Het zijn een aantal simpele stappen in Photoshop. Als je hier vragen over hebt, stel ze dan gerust!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!