Online cursus Astrofotografie

Twee ervaren fotografen, met samen meer dan 15 jaar ervaring, delen al hun kennis met jou in deze online cursus Astrofotografie.

In deze cursus, met bijbehorend Praktijkboek, leer je stap voor stap hoe je spectaculaire foto’s maakt van de nachtelijke hemel. In dit boek dagen wij je uit om de nachtelijke hemel te ontdekken met jouw camera. 

Aanmelden voor de cursus

Online cursus:

 • 15 jaar ervaring in één cursus
 • 55 leeslessen en 5 modules
 • Direct beginnen na aanmelding
 • Leer in eigen tijd en tempo
 • Levenslang en onbeperkt toegang

inclusief:

 • Praktijkboek Astrofotografie 136 pagina’s (gratis thuisgestuurd)
 • Direct contact met de docent
 • Online ondersteuning voor al je vragen
 • 30 dagen niet-goed-geld-teruggarantie

Prijs:

€ 36,- (inclusief verzending Praktijkboek Astrofotografie)

Aanmelden voor de cursus

Dit ga je leren:

Module 1: Benodigdheden

Je hebt helemaal niet veel nodig om te kunnen beginnen met astrofotografie! In de basis heb je slechts twee dingen nodig. In deze module zetten we alle benodigdheden voor astrofotografie voor jou op een rij.

Module 2: Instellingen

Astrofotografie is erg technisch. Er is veel kennis nodig over de instellingen en het gebruik van jouw camera voor het mooiste resultaat. In deze module ga je meer leren over de instellingen voor astrofotografie.

Module 3: Wat kan je zien

In deze module ontdek je wat je zoal kunt waarnemen aan de nachtelijke hemel en hoe je dit het beste kunt fotograferen. We bespreken het fotograferen van de maan en Melkweg tot aan het fotograferen van nevels en lichtende nachtwolken. 

Module 4: Locatie, planning, weersverwachting

Dit hoofdstuk gaat over alle aspecten die invloed hebben op jouw astrofoto. In dit hoofdstuk geven we antwoord op veelgestelde vragen, zoals wanneer het meest geschikte moment is om op pad te gaan en hoe je je foto tot in de kleinste details kunt plannen.

Module 5: Expert tips

In deze module ontvang je de tips die nodig zijn om jouw astrofoto de WOW-factor te geven. Denk hierbij aan het blenden van een voorgrond met waanzinnige sterrenhemel, het stacken van foto’s voor optimale details en het maken van creatieve star trail foto’s.

Na het volgen van de online cursus astrofotografie weet je:

 • Wat je nodig hebt om te beginnen met astrofotografie;
 • Waar je op moet letten bij aanschaf van een star tracker;
 • Hoe je de Melkweg, vallende sterren en sterrenbeelden kunt fotograferen;
 • Hoe je de donkerste plekken kunt vinden;
 • De effecten van lange sluitertijd en het toepassen ervan;
 • Hoe je creatieve star trail foto’s maakt;
 • Andere instellingen die van pas komen bij astrofotografie
 • Hoe je foto’s kunt stacken voor optimale details;
 • En nog veel en veel meer…
AANMELDEN VOOR DE CURSUS

Dit zeggen deelnemers:

Complimenten, een super mooi boek! Jullie hebben overal aan gedacht, het is erg compleet en leest lekker weg. Ik ga aan de slag en neem daarna graag deel aan een van de workshops!

– Janus

Boeken zijn goed aangekomen. Het het Praktijkboek Astrofotografie al bijna uitgelezen. Ik vind het boek geweldig om te lezen. Ik ga snel op pad voor het fotograferen van de supermaan!

– Alex

Geweldig boek en mooi design. Leest prettig met heldere uitleg die goed te volgen is. Dank voor het behandelen in de vorm van stappenplannen. Het maakt het duidelijk en makkelijk toepasbaar.

– Gert

Docent: Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen, initiatiefnemer van Avondfotografie.nl, heeft zich volledig gespecialiseerd in het magische nachtfotografie. Niet alleen weet Renzo hoe je de mooiste nachtfoto’s kunt maken. Hij weet ook maar al te goed dat je bij nachtfotografie veel fouten kunt maken en dat je veel kennis van je camera nodig hebt voor een optimaal resultaat. Al deze kennis en ervaring zit verwerkt in de online cursus nachtfotografie. Renzo doorloopt één voor één alle stappen en vertelt je alles over de benodigdheden en accessoires, voorbereiding, effecten van lange sluitertijd, alle denkbare technieken en fotobewerking.

Docent: Corné Ouwehand

Mijn naam is Corné Ouwehand. In het dagelijks leven werk ik als Spoedeisende Hulp verpleegkundige in het LUMC in Leiden. ‘s Nachts, wanneer de meeste mensen slapen, ga ik op pad om de nachtelijke sterrenhemel vast te leggen.

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met astrofotografie bezig ben. Ik ben dagelijks diverse apps aan het bekijken. Wordt het helder? Hoelaat komt de maan op? Hoe zit het met lichtvervuiling op deze locatie? Ik laat geen heldere nacht onbenut. Als ik niet aan het fotograferen ben, dan ben ik foto’s aan het bewerken of ga ik op zoek naar nieuwe locaties en composities.