Lichtende nachtwolken zijn een bijzonder en zeer zeldzaam natuurfenomeen. Ze hebben een beetje een zilverachtige gloed en er zitten vaak golfvormige patronen in. Wat zijn lichtende nachtwolken, hoe kan je ze vinden en hoe kan je lichtende nachtwolken fotograferen? Lees snel verder.

Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken, in het Engels ook wel noctilucent clouds genoemd (NLC),  komen voor op zo’n 80 km hoogte. Dat is 4 keer hoger dan normale wolken die op zo’n 20 km hoogte zweven. Lichtenden nachtwolken bestaan uit hele kleine deeltjes die in de bovenste laag van de atmosfeer voorkomen. Dit is bijvoorbeeld stof afkomstig van meteorieten. Voeg daar een extreem lage temperatuur van -90 tot -145 graden en waterdamp aan toe en er vormt zich een laag ijs op deze deeltjes. Het laagje ijs zorgt ervoor dat zonlicht wordt weerkaatst waardoor de nachtwolken zichtbaar worden.

 

Quirien Marijs Lichtende nachtwolk

Foto: Quirien Marijs

 

Lichtende nachtwolken hebben een herkenbare vorm, maar als je een tijdje naar de wolken kijkt zie je deze vorm snel veranderen. Op 80 km hoogte in de atmosfeer komen sterke lichtstromen voor. Deze luchtstromen hebben een horizontale snelheid van maar liefst 150 km/u tot wel 500 km/u! Daarnaast zijn er ook sterk stijgende en dalende luchtstromen. In onderstaande timelapse zie je wat deze luchtstromen met de lichtende nachtwolken doen. Het maken van een timelapse van deze wolken is altijd een succes.

 

 

Waar en wanneer te vinden?

In de maanden mei, juni en juli heb je kans om de lichtende nachtwolken te spotten met het hoogtepunt in juli. Gedurende deze maanden staat de zon laag aan de noordelijke horizon waardoor de zon deze wolken enkele uren van onderen verlicht. Wil je lichtende nachtwolken spotten? Kijk gedurende de maanden mei, juni en juli na zonsondergang en voor zonsopkomst richting het noorden tijdens een (grotendeels) heldere avond. Dan heb je de meeste kans om ze te spotten.

Het geeft echter geen garantie. Ze zijn zeer zeldzaam en komen onregelmatig voor. In 2019 kon je ze meerdere keren voor een aantal dagen achter elkaar zien en ook dit jaar zijn ze al gespot. Er zijn echter jaren waarin ze helemaal niet gespot worden. Als je ze ziet, probeer er dan zoveel mogelijk van te genieten.

NCL radar

We hebben een motregen-, mist- en bliksemradar, maar er is ook een NCL radar; de lichtende nachtwolken radar. Deze kan je in de gaten houden als je lichtende nachtwolken wilt zien en fotograferen. Klik hier voor de link naar de NCL radar. Let op rood/oranje vlekken. Hoe meer vlekken je ziet, hoe meer actitviteit er is, hoe groter de kans is dat lichtende nachtwolken zich laten zien. Het is belangrijk dat je regelmatig de website ververst voor de laatste activiteit.

Wat ook erg handig is is social media. Op facebook vind je groepen waarin je op de hoogte wordt gehouden als er nachtwolken zijn gespot, zoals in deze groep.

NLC radar.

NLC radar.

 

Tips om lichtende nachtwolken te fotograferen

Hoe fotografeer je lichtende nachtwolken? Het maken van een foto gaat zoals elke andere avondfoto. Dat houdt het volgende in:

Volledig handmatig:
  • Fotografeer vanaf statief om bewegingsonscherpte te voorkomen
  • Kies een zo laag mogelijk ISO om onnodig ruis te voorkomen
  • Stel je diafragma in op de gewenste scherpte (f 8 – f 11 voor gehele foto scherp, f 1.8 – f 5.6 om diepte te laten zien als je een duidelijke voorgrond hebt)
  • Kies de juiste sluitertijd door naar je lichtmeter te kijken. Lichtmeter in het midden, op 0, is het uitgangspunt.
  • Let goed op onder- of overbelichting. Kijken naar het histogram geeft een extra bevestiging

Ben je nog niet zo bekend met de handmatige stand? Wij bieden diverse producten die jou hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop avondfotografie, ons fotografie starterboekje of ons handige lensdoekje met spiekbriefjes.

Lichtende nachtwolken fotograferen is hartstikke leuk! Ik wens je heel veel succes en plezier met het fotograferen van lichtende nachtwolken. Hou de radar en sociale media goed in de gaten en vergeet niet te genieten als je ze ziet!

 

lichtende nachtwolken fotograferen

Foto: Sjoerd van der Wal

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!