Blog

Benro Polaris: ‘s werelds eerste elektrische statiefkop

Techniek staat niet stil, ook niet bij statiefkoppen! Statievenmerk Benro komt met ‘s werelds eerste elektrische statiefkop, genaamd de Benro Polaris. Dit is wat we tot nu toe weten.

Op afstand

De Benro Polaris werkt met behulp van een app waarmee je je statiefkop op afstand kunt besturen. Via de app zie je precies wat de camera ziet waardoor je tot op de millimeter je ideale compositie kunt bepalen. Via de app is het ook mogelijk om je camera in te stellen en om de foto af te drukken. Je hoeft dus als het ware helemaal niets meer te doen! Je kunt alles via de app. De kop ondersteunt Wi-Fi en mobiele verbindingen waardoor je je foto’s snel en overal kunt bekijken en kunt downloaden.

Bovendien is Polaris zo slim dat het opnames analyseert en automatisch belichtingswaarden instelt en details in je foto’s scherper maakt. Dit zou je uiteindelijk tijd moeten besparen tijdens het retoucheren van foto’s zoals bij focus stacking en timelapses.

Het is mogelijk om handmatig aan de knoppen van de kop te draaien. Je hoeft het niet altijd via de app te doen.

Lees ook: Wat is de juiste statiefkop voor mij

 

Benro Polaris

Benro Polaris

 

Sterrenhemel en motion timelapse

De statiefkop heeft ingebouwde GPS en een kompas waarmee je de sterrenhemel kunt volgen of de ondergaande zon. De statiefkop is dus ook geschikt voor sterrenfotografie en voor motion timelapse. Dat zou betekenen dat deze statiefkop eventuele startrackers of (gemotoriseerde) sliders overbodig maakt. Ook zou je AI Panoramic Shooting tot je beschikking hebben. De kop maakt dan de panoramafoto voor jou. Dat maakt deze kop geschikt voor heel veel soorten fotografie!

Mooi stukje techniek?

Inmiddels is er veel bekend van de mogelijkheden van de Benro Polaris. Veel bewegend beeld is er echter nog niet. Zo weten we niet hoe goed de statiefkop is in het volgen van de sterrenhemel of de ondergaande zon en hoe de app precies werkt. Hoe zwaar is de kop en werkt het in de praktijk zoals het zou moeten werken? Daar moeten we allemaal nog achter komen, maar het idee is geweldig.

Wat we wel weten is dat Polaris op Kickstarter wordt gelanceerd en zo’n $ 500 zal gaan kosten op de dag van lancering. Ook zijn er twee mogelijkheden om je statiefkop met je smartphone te verbinden: via Wi-Fi of een ‘cellurar’ verbinding. De cellular verbinding werkt met behulp van een SIM-kaart. Stop een SIM-kaart in de statiefkop en je kan verbinding maken met een 3G/4G netwerk. Heb je geen Wi-Fi tot je beschikking, dan kan je alsnog gebruik maken van de mogelijkheden van Polaris. Zet je camera met Polaris in het bos en bedien je camera vanuit huis. Super handig!

Wil je de ontwikkelingen volgen van deze hypermoderne statiefkop? Klik dan hier.

Wat vind jij van deze ontwikkeling?

Leuke gadget of pure geldverspilling? Zie jij de meerwaarde van een elektrische statiefkop of vind je het helemaal niets? Deel jouw mening in de reacties!

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep

Getest: Hahnel HLX-EL15HP Extreme accu

Bij de aankoop van een nieuwe camera wordt standaard één accu meegeleverd. Toch is het vaak gewenst om minstens één extra accu erbij te nemen. Vaak kan je met één accu niet de hele dag fotograferen en als je accu leeg is kan je natuurlijk geen foto’s meer maken. Tegenwoordig zijn er, naast originele accu’s, ook veel andere accumerken op de markt beschikbaar. Hoe verhouden deze accu’s zich? In dit artikel ga ik de accu’s van het merk Hahnel uitgebreid testen.

Hahnel HLX-EL15HP Extreme

Ik fotografeer met de Nikon D850. Daar wordt de Nikon EN-EL15 accu bijgeleverd. Deze accu heeft een capaciteit van 1900 mAh. Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer je ermee kunt fotograferen. Met deze accu en mijn fotografiestijl kan ik er zonder problemen op vertrouwen dat ik er een hele dag mee kan fotograferen.

 

 

In dit artikel test ik de Hahnel HLX-EL15HP Extreme. deze accu komt het dichtst in de buurt van de originele Nikon EN-EL15 qua prestaties. Je kunt deze Extreme accu herkennen aan de oranje kleur. Deze Hahnel Extreme accu heeft 2000 mAh. De enorme capaciteit van de originele accu is dus nóg een beetje groter geworden.

Schokbestendig en beter bestand tegen kou

De lege ruimtes in de behuizing van de Extreme accu zijn opgevuld met silicoon. Dat is uniek voor deze accu. Dit heeft als voordeel dat de accu beter schokbestendig is en minder snel stuk gaat. Dat is goed nieuws, want een accu laat je nog weleens op de grond vallen. Een ander voordeel is dat de accu beter bestand is tegen kou. Fotografeer je in de winter of in extreme kou? Dan zal je merken dat je accu sneller leeg is dan je gewend bent. Dit is volkomen normaal, want een accu kan niet zo goed tegen kou of warmte. Met de Extreme accu kan je erop vertrouwen dat je er langer mee kunt fotograferen.

Voor de avond- en nachtfotograaf is dit ideaal. Fotograferen met Live View en lange sluitertijden zijn erg belastend voor de accu. Het verbruikt veel stroom, waardoor je niet kunt vertrouwen op de maximale capaciteit van de accu. Als je overdag drie uur kunt fotograferen kan die tijd ‘s avonds en ‘s nachts zelfs gehalveerd worden!

 

Hahnel ProCube 2 review

Hahnel HLX-EL15HP Extreme accu_1

 

In de praktijk

Hoe presteert deze accu in de praktijk? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben hartstikke tevreden met de prestaties. Ik heb mij gespecialiseerd in nachtfotografie en fotografeer veel in de kou met lange sluitertijden en Live View. Daarnaast werk ik als professioneel fotograaf voor bedrijven. Ik fotografeer meerdere evenementen per maand die soms wel een hele dag duren. Beide situaties vragen veel van de accu.

Ik heb de accu in beide situaties kunnen testen en de accu geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb in deze situaties. Ik heb het vertrouwen dat ik lekker lang kan fotograferen en niet bang hoef te zijn dat ik momenten ga missen. Als fotograaf is dit cruciaal! Deze accu zal dus, naast mijn originele accu’s, in de fototas verdwijnen, want je kunt nooit genoeg goede accu’s bij de hand hebben.

Voor meer informatie over de Hahnel Extreme accu’s, bezoek de website van Degreef & Partner.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep

Andre Russcher: ‘Waterplasjes weerspiegelden de stilte van de stad’

Reflectiefanaten opgelet! Fotograaf Andre Russcher heeft een prachtige serie gemaakt in Utrecht waarbij hij de stad Utrecht vastlegt in plassen water. Lees meer over hoe Andre Russcher zijn foto’s heeft gemaakt en laat je inspireren.

Ik was een beetje in een weemoedige bui die dag, de op één na laatste van het veelbewogen jaar 2020. Ik besloot nog even de stad in te gaan met de camera, even wat tijd voor mezelf en fotograferen is dan altijd de perfecte uitlaatklep. Zeker het afgelopen jaar. Tijdens de eerste lockdown in het vroege voorjaar heb ik veel avondfoto’s gemaakt. Het was destijds het ideale moment om tijdens het dagelijkse wandelingetje het nuttige met het aangename te verenigen.

Melancholie

Het weer was redelijk na een regenachtige week. Een paar dagen daarvoor had ik een nieuw waterplasje ontdekt, op de terugweg van een klus in de Utrechtse binnenstad. Ik fotografeer beroepsmatig o.a. monumentale panden van binnen en van buiten. Het plasje lachte mij toe op de werf, vlakbij het stadhuis.
Zo’n plasje wordt dan opgeslagen in mijn hoofd, naast alle andere ‘vaste’ waterplasjes waarvan de locaties met een vinkje zijn opgeslagen. Herkenbaar, fotografen? Waterplasjes kunnen verrassende reflectie effecten generen omdat je echt super laag kan gaan qua standpunt.

 

Andre Russcher reflectie Utrecht nacht

Andre Russcher reflectie Utrecht nacht

 

Vlak na zonsondergang op die 30ste december installeerde ik mij bij het bewuste waterplasje, wachtend op het moment dat de eerste verlichting aan zou gaan.
De stilte van de stad die avond was weer oorverdovend. Af en toe kwam er een wandelaar langs en de sfeer was melancholisch te noemen. Die melancholie kwam perfect tot uiting in de gave reflectie van de lichtjes van de stad in het waterplasje. Ik gebruik voor waterplasjesfotografie altijd mijn Jody Gorrillapod statief. Ideaal, want die kan je in driedubbele spagaatstand zetten en letterlijk onderdompelen in het water, zonder dat camera en objectief nat worden. Het spiderstatief zit meestal in mijn fototas, maar als ik ´m niet bij me heb probeer ik iets in de omgeving te vinden waarop de camera kan staan. Pakjes papieren zakdoekjes, waarvan ik er in coronatijd altijd een paar van bij me heb, bieden soms uitkomst!

 

Andre Russcher reflectie Utrecht nacht

Reflectie Utrecht nacht

Reflectie Utrecht nacht

 

Op de knieën

Ik had van tevoren meerdere composities in gedachten, maar ter plekke zie je meestal nog andere prachtige en verrassende effecten vanaf zo’n bijzonder standpunt. Er kwam bijvoorbeeld een hele fijne dubbele reflectie van de omliggende gebouwen in de naastgelegen Oudegracht te voorschijn. Genieten! Ik had een oude broek aangetrokken en ben letterlijk op mijn knieën gegaan om de mooiste composities te zoeken. Zo’n spider is erg flexibel, dus je kunt heel goed tot op de millimeter nauwkeurig standpunt en compositie bepalen. Dit deed ik ook bij een aantal andere plasjes die ik tegen kwam (of wist te liggen) toen ik besloot een extra rondje langs de gracht te lopen. Soms meewarig aan gekeken door passanten die mij geknield op straat zagen zitten, maar meestal kreeg ik al snel een glimlach toegeworpen. Mensen begrepen het, al dan niet gegrepen door die vreemde melancholie in de stad aan het einde van dat rare jaar 2020. De stille stad spiegelde zich in het water. Het leverde mij een leuke serie foto’s op van mijn geliefde Utrecht. Mijn monumentaal mooie Utrecht!

Volg Andre Russcher op Instagram.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep

Handige compositietip: blijf bewegen en maak veel foto’s!

Het kiezen van een pakkende compositie is de helft van het werk. Al is jouw foto nog zo mooi qua licht of onderwerp, als jouw compositie niet goed is scrollt men jouw foto meteen voorbij. De perfecte compositie wordt je niet altijd gegund, maar je kan de kans wel vergroten met deze handige compositietip!

Read More

Rotterdam Verlicht! t/m februari 2021

Rotterdam is t/m februari verlicht! 14 gebouwen zijn voorzien van prachtige lichtkunstwerken, waaronder de Laurenskerk, Verzamelgebouw Zuidplein en parkeergarage Alexandrium. Het is altijd al de moeite waard om Rotterdam een bezoek te brengen vanwege de vele fotografische hoogtepunten maar nu heb je er een extra reden bij. Wat is Rotterdam Verlicht! precies?

Read More

Video: werking van ruisonderdrukking uitgelegd

Deze video en teksten zijn afkomstig van de online cursus nachtfotografie. Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt in eigen tijd en tempo, inclusief doe-opdrachten en persoonlijke begeleiding.

Vraag je je weleens af waarom het zo lang duurt voordat de camera klaar is met het maken van de foto? Dan kan het zijn dat je ruisonderdrukking aan staat. In deze video vertel ik je meer over de instelling ruisonderdrukking.

Read More

De fotografie vloek

Fotografie begon voor mij als hobby, maar is uitgegroeid tot veel meer dan dat. Ik verdien nu mijn brood met fotografie en ik mag mensen helpen met het ontwikkelen van hun fotografie. Dat is geweldig, want ik haal er veel voldoening uit en ik doe dit met heel erg veel plezier. Dat is voor mij het allerbelangrijkste, het plezier in fotograferen en dat zal nooit meer verdwijnen.

Read More

Een goede witbalans maakt je foto frisser en lichter

Witbalans is een belangrijke instelling. Met de instelling witbalans heb jij de controle over de kleuren in jouw foto. Je kunt met witbalans een juiste kleurweergave krijgen of jouw foto qua kleur iets koeler of warmer maken. Dit is afhankelijk van de sfeer die je wilt neerzetten. Dit is echter een precies werkje. In dit artikel laat ik jou twee voorbeelden zien die laten zien waarom een juiste witbalans zo belangrijk is.

Read More

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
× Stel hier jouw vraag!