fbpx
Blog

DIY: Maak je eigen lightsaber (Video)

Een light tube is niets anders dan een gekleurde buis die licht geeft. Gelukkig kan je deze gemakkelijk zelf maken! Met een light tube kan je brede banen licht creëren. Met een beetje creativiteit kan je met één light tube wel 10 verschillende ontwerpen maken.

 

Benodigdheden:

  • Zaklamp met clip
  • Doorzichtige folie
  • Gekleurde folie (gels)
  • Overtrek- of bakpapier
  • Kurk met aluminiumfolie
  1. Start met de doorzichtige folie. Dit wordt de basis van je lightsaber. Het is belangrijk om een wat dikkere folie te kiezen zodat je lightsaber niet knikt zodra je ermee zwaait. De lengte bepaal je zelf. Hoe langer de buis, hoe groter de lichtbanen worden.
  2. Knip nu de gekleurde folie in ongeveer dezelfde maat als de doorzichtige folie, het liefst net wat smaller aan de zijkanten. De gekleurde folie leg je bovenop de doorzichtige folie.
  3. Je kunt nu beginnen met rollen. Rol de buis op tot een mooie rol en zorg ervoor dat de zaklamp er nog goed in past. Gebruik elastiekjes om de folies opgerold te houden en plak de rol vervolgens netjes vast met doorzichtige tape. Je hebt nu je eigen lightsaber gemaakt.

Geeft je lightsaber niet genoeg licht? Plaats dan het overtrek- of bakpapier bovenop de doorzichtige en gekleurde folie. Het overtrek- of bakpapier moet hetzelfde formaat hebben als de gekleurde folie. Door het overtrek- of bakpapier toe te voegen zorg je ervoor dat het licht van de zaklamp beter wordt verspreid.

 

Benodigdheden light tube lightpainting

 

Kurk

De kurk is op meerdere manieren erg handig voor je lightsaber. Zonder kurk zal je namelijk lichtstrepen krijgen op je muren, plafond en vloer door het licht van je zaklamp. Door het uiteinde van de lightsaber dicht te maken met een kurk kan je dit voorkomen. Plaats wat aluminiumfolie aan de onderkant van de kurk. Je zal namelijk zien dat het licht in het begin van je lightsaber erg sterk is, maar vervolgens afzwakt. Het aluminiumfolie zorgt ervoor dat je minder lichtafval krijgt. Tot slot kan je een gaatje maken in de bovenkant van de kurk. Je kunt er dan een sterretje of een veertje in plaatsen voor een extra lichteffect aan het eind van je lightsaber.

TL kleurhulzen

TL kleurhulzen zijn gemaakt om TL-lampen van een andere kleur te voorzien. Met deze kleurhulzen maak je heel makkelijk je eigen LED-balk. Deze kleurhulzen hebben een diameter van 26,5 mm waardoor een Nitecore zaklamp hier perfect in past. Stop de zaklamp in de kleurhuls, zet hem aan en je kunt beginnen! Je hoeft hiervoor niets in elkaar te knutselen. Deze kleurhulzen zijn online te bestellen.

 

Benodigdheden light tube lightpainting

De benodigdheden voor een zelfgemaakte light tube.

Mogelijkheden met je zelfgemaakte light tube

Met enkele simpele toevoegingen kan je met je light tube meer creëren dan enkel een gekleurde lichtstreep. Zo bestaan er zaklampen met een strobefunctie, oftewel een knipperfunctie. Als je de knipperfunctie van de zaklamp tijdens het lightpainten aan zet krijg je onderbroken lichtstrepen, een beetje een zebra-effect.

Je kunt aan de bovenkant van de tube ook twee stukken zwarte tape plaatsen. In plaats van een zebra-effect heb je aan de bovenkant twee streepjes. Dit geeft de bovenkant van je lichtstreep een leuk en spannend detail. Tot slot kan je bijvoorbeeld een gekleurde veer of sterretje aan de buis vastmaken met tape of een elastiek. Een oranje veer in een blauwe light tube zorgt voor een oranje randje boven de blauwe lichtstreep. Het sterretje zorgt voor een randje met vonken. Zo kan je met hele simpele dingen verschillende lichtbanen creëren met leuke details.

Als je aan de slag gaat met lightpainting, probeer dan veel instellingen en attributen uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe meer je experimenteert, hoe makkelijker en leuker het wordt. Tot slot de laatste en misschien wel belangrijkste tip: heb plezier!

 

LED-balk met sterretje aan het eind.

Video: Amsterdam Light Festival fotograferen

Mijn naam is Renzo Gerritsen van avondfotografie.nl en in deze video neem ik jou mee naar het Amsterdam Light Festival. Het Amsterdam Light Festival is sinds 2012 een terugkerend evenement. Je vindt een grote verscheidenheid aan lichtkunstwerken verspreid door Amsterdam, ontworpen door verschillende kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland.

Read More

Video: vuurwerkshow en droneshow fotograferen in Amsterdam

Op  2 januari 2023 vond om precies 20:23u een spectaculaire vuurwerkshow en droneshow plaats vanaf de ADAM Toren in Amsterdam. In deze video neem ik jou mee tijdens deze avond. Het eindresultaat, en een deel van de show, laat ik jou zien in deze video. Veel kijkplezier!

Read More

Video: tekenen en schrijven met licht | Lightpainting

In deze video behandel ik het principe tekenen en schrijven met licht. Door te tekenen of schrijven met licht kan je leuke figuren en teksten tevoorschijn toveren in jouw foto. Je gaat in deze video leren hoe je dit zelf in de praktijk kunt toepassen.

Read More

Video: Adobe Lightroom – SHIFT en ALT toets (sneltoetsen)

In deze video laat ik je zien hoe waardevol de ALT en SHIFT toetsen zijn in Adobe Lightroom Classic. Met de ALT en SHIFT toetsen kan je sneller en efficiënter te werk gaan en verborgen mogelijkheden tevoorschijn toveren in Adobe Lightroom. Kijk je mee?

Read More

Amsterdam Light Festival: Hoogtepunten 2022-2023 Imagine Beyond

De 11e editie van het Amsterdam Light Festival is van start gegaan! Deze 11e editie bevat 20 lichtkunstwerken op en langs de grachten van Amsterdam. Het is een magische route om te bewonderen en vooral om te fotograferen. Bekijk hier de hoogtepunten van het Amsterdam Light Festival 2022-2023.

Read More

Fotograferen in de kou? Bereid je goed voor!

Fotografeer je veel in de winter omdat het langer donker is? Of plan je een bezoek aan IJsland om het Noorderlicht te fotograferen? Dan krijg je te maken met kou! Wanneer de zon zakt daalt ook de temperatuur en je staat vaak langere tijd stil. Dit heeft invloed op je apparatuur en op jezelf. Lees deze 8 handige tips om de kou te overleven.

Read More

Star trails fotograferen: hoe fotografeer je star trails?

Star trails fotograferen lijkt op het eerste gezicht erg moeilijk, maar ook jij kan star trails fotograferen! Het resultaat is verbluffend. Het laat maar weer eens zien hoe creatief je kunt zijn met nachtfotografie. Je maakt dit soort foto’s door een hele reeks aan foto’s te maken en die later samen te voegen. Waar moet je op letten en welke instellingen pas je toe? In dit artikel lees je waardevolle tips.

Read More

Staalwol fotografie: hoe creëer je een vonkenregen?

Hoe creëer je een enorme vonkenregen? Dat kan met staalwol! Het effect wat je hiermee krijgt is magisch. Lees hier wat staalwol fotografie is en hoe je op een verantwoorde manier een vonkenregen maakt. Je hebt er helemaal niet veel voor nodig.

Read More

Video: scherpstellen in het donker | Nachtfotografie tips

Scherpstellen in het donker is een lastig karweitje door het gebrek aan licht. Het komt vaak voor dat je autofocus zich geen raad weet in het donker. In deze video ga ik je leren hoe je toch scherp kunt stellen in het donker op meerdere manieren. Kijk je mee?

Read More

Spiegelopklapfunctie verbetert je scherpte (mirror lock-up)

Maak je veel gebruik van lange sluitertijden, lange teleobjectieven of maak je regelmatig marcofoto’s? Dan kan elke minuscule trilling je foto onscherp maken. De spiegelopklapfunctie (mirror lock-up) is een instelling die je kan helpen bij het optimaliseren van de scherpte. In dit artikel lees je wat de spiegelopklapfunctie doet en hoe je dit kunt instellen.

Read More

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0.00
Shipping 0.00
Tax 0.00
Total 0.00
0