De 11e editie van het Amsterdam Light Festival is van start gegaan! Deze 11e editie bevat 20 lichtkunstwerken op en langs de grachten van Amsterdam. Het is een magische route om te bewonderen en vooral om te fotograferen. Bekijk hier de hoogtepunten van het Amsterdam Light Festival 2022-2023.

Hoogtepunten Amsterdam Light Festival

Het thema van deze editie is Imagine Beyond. Met dit thema willen ze je stimuleren om anders naar de wereld te kijken. Dit doen ze ook dit jaar weer met leuke en verrassende lichtkunstwerken.

Follow the light – Thiadmer van Galen, Jasper van Roden & Olav van Enkhuijzen

Aan het Entrepotdok vind je Follow the light. Het is als het ware een knikkerbaan en dit is hét kunstwerk van het Amsterdam Light Festival (als je het mij vraagt). Het is geweldig om vast te leggen en het idee erachter is ook mooi. De knikkerbaan staat symbool voor het leven dat wij leiden. Mensen hebben allemaal een eigen leven, een leven waarin ze zelf in het middelpunt staan en ze zich allemaal uniek voelen. Maar zijn ze dat ook of leven ze een voorgedrukt leven, een leven als een knikkerbaan. De route lijkt spectaculair, maar eigenlijk kan de knikker geen kant op. Wat zou er gebeuren als één knikker opeens het gebaande pad verlaat? En aan een onvoorspelbaar avontuur begint?

Ik heb dit kunstwerk zo vastgelegd dat je nog steeds niet precies weet hoe het er nu écht uit ziet. Dat zal je zelf moeten ontdekken. Spoiler: onze workshop komt langs dit kunstwerk en dan gaan we je haarfijn uitleggen hoe je dit kunstwerk op deze manier kunt vastleggen.

 

Follow The Light, Entrepotdok.

 

Light Gate – Edwin Baruch

Midden op het water van het Oosterdok vind je Light Gate, een arc de triomphe van licht, door Edwin Baruch. Zie je hoe hij boven het Oosterdok uittorent? Eromheen juicht de stad. Amsterdammers dansen en zingen op de kades. Ze roepen je naam. Overal hangen doeken met jouw beeltenis. De grote held komt de stad binnen!

Dit lichtkunstwerk kan je fotograferen in combinatie met de prachtige omgeving en de rondvaartboten varen door het kunstwerk heen. Dat maakt het extra interessant, omdat je lichtstrepen en/of schimmen in je beeld kunt vastleggen. Ook leuk als je zelf in de rondvaartboot zit.

BRIDGE 242, Peter Vink

Peter Vink flikt het weer; in 2021-2022 met de Mr. J.J. van der Veldebrug, nu met de iconische Magere Brug. Peter trekt lijnen door die er al zijn. De lijnen van de brug, maar ook van de witte hendels van de Amstelsluizen die erachter liggen. Zo verbindt hij beide monumenten met elkaar en maakt de brug veel groter. Het is alsof Peter de lijntjes, die de architecten aan de tekentafel tijdens het ontwerpproces hadden uitgegumd, weer wilde terugbrengen.

Bridge 242 is enorm en het verandert van vorm als je er langer naar blijft kijken. Het kunstwerk verdwijnt zelfs voor heel even. Het is een spectaculair kunstwerk waar de rondvaartboten omheen dansen. Een kunstwerk om niet te missen!

 

Amsterdam Light Festival fotograferen 2022-2023 hoogtepunten

Light Gate, Oosterdok.

Bridge 242, Peter Vink

 

Sign – Vendel & De Wolf

Het kunstwerk Sign is ontwikkeld door Vendel & De Wolf en is te zien tegenover het Amstel Hotel. De naam Vendel & De Wolf kan je bekend voorkomen, want ze maakten ook al Whole Hole, een lichtkunstwerk dat in de vorige editie te zien was.

‘Het kunstwerk bestaat uit bamboestokken omhuld met aluminium tape. Maar richt er licht op en bamboestokken worden een vuurzee. Je ziet de vonken hoog de lucht in spatten. Angstwekkend en aantrekkelijk dezelfde tijd. Niet alleen omdat vlammen indrukwekkend zijn. Ook omdat vuur destructie is. En die vernietiging creëert ook een nieuw begin. Misschien heet dit kunstwerk daarom wel ‘Sign’. Een beginsignaal. Een startschot. Geef jezelf er eens aan over, en staar in het vuur van verandering.’

Het is een indrukwekkend kunstwerk om te zien, maar ligt wel een beetje uit de route. Vergeet dus vooral je wandelschoenen niet!

 

Sign, Amstel Hotel.

 

Rays of Light – Tamar Frank

Met het blote oog lijkt het of de Montelbaanstoren ‘slechts’ verlicht is, maar pak je camera erbij en de rays of light worden maar al te duidelijk.“Ik wil mensen bewust maken van de vanzelfsprekendheid van het zien”, aldus Tamar Frank. Waar kijken we naar? Het lijkt wel een wachttoren, waar vanuit schijnwerpers naar iets op zoek zijn.

Ze loeren naar ons, vanuit die oude monumentale Montelbaanstoren. Ooit een onderdeel van de stadsmuur; van verdedigingswerken. Die toren heeft daar altijd al gestaan om te spieden naar de ander. Tamar Frank bedacht de lichtbundels die nu uit de toren schijnen.

Al kijken we eigenlijk niet echt naar bundels van licht; geen zoeklichten die alle kanten op kunnen en op zoek zijn naar iets. Het kunstwerk is namelijk opgebouwd uit tientallen dunne fluorescerende visdraden. Zorgvuldig gespannen tussen de toren en de overkant van het water. Door ze te beschijnen met UV licht worden ze als lichtstralen. En zo kijken we naar lichtstralen zelf, in plaats van dat de lichtstralen aanwijzen wat we moeten zien.

 

Rays of Light, Montelbaanstoren

Foto: Sjors van Dam

 

Fotografeer het Amsterdam Light Festival

Fotograaf Renzo Gerritsen fotografeert de lichtkunstwerken al sinds editie 1 en heeft de huidige route al volledig gelopen én gefotografeerd. Renzo zal je meenemen langs de mooiste lichtkunstwerken en geeft jou de beste tips om dit het mooist in beeld te brengen. Zoom burst, silhouetten, lichtstrepen, abstract; je gaat ontdekken hoe je dit soort prachtige effecten kunt bereiken.

Wil jij een avond geïnspireerd worden en een hoop nieuwe technieken leren? Schrijf je dan in voor de workshop. Vol = vol.

 

Amsterdam Light Festival

 

Plan jouw bezoek

Het Amsterdam Light Festival kan je ervaren via een rondvaartboot, maar je kunt het ook wandelend bekijken. De wandelroute is 6,5 km lang. Om de route te bekijken moet je helaas een routekaart kopen via de website (48 uur geldig), maar je kunt via het Oosterdok rondom Artis lopen via het Entrepotdok. Vervolgens loop je via de Plantage Muidergracht richting de Magere Brug. Vanaf de magere brug kan je via het Waterlooplein en de Oude Schans weer teruglopen naar het Oosterdok. Nu weet je een beetje hoe de route loopt en waar je kunt beginnen. Langs de route vind je ook borden die je de juiste weg wijzen.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is je inschrijven voor onze workshop. Onze gids zal je een deel van de route laten zien en je meer vertellen over het idee en de visie achter de kunstwerken. Tegelijkertijd zal de gids je uitleggen hoe je de lichtkunstwerken het mooist kunt fotograferen aan de hand van verschillende fotografie technieken.

Met wie ga jij het Amsterdam Light Festival bekijken?