Lichtstrepen fotograferen, ook jij kan dat! Het vastleggen van lichtstrepen is één van de effecten die avondfotografie zo leuk maken. Het is tenslotte iets wat je niet met eigen ogen kunt zien. Je ziet het pas nadat de foto is gemaakt waardoor het resultaat altijd een verrassing blijft. In dit artikel lees je tips hoe je het mooiste lichtstrepen fotografeert.

 

Lichtstrepen fotograferen met lange sluitertijden - starten met avondfotografie

Een spoorwegovergang geeft altijd mooie effecten!

 

Lange sluitertijd

Lichtstrepen leg je vast met een lange sluitertijd. Wat je hiervoor nodig hebt is een camera waarmee je de sluitertijd kunt aanpassen en een stabiele ondergrond. Fotografeer bij voorkeur dus op een statief. Een stabiele ondergrond is nodig, omdat je camera volledig stil moet staan tijdens het maken van een lange sluitertijd opname, anders krijg je een onscherpe foto. Wat ook enorm aan te raden is is een afstandsbediening of maak gebruik van de ingebouwde zelfontspanner. Zo kan je de foto afdrukken zonder dat je de camera hoeft aan te raken. Ook dit voorkomt trilling.

Je kunt de camera in de handmatige stand zetten. Dan stel je ISO, diafragma en sluitertijd zelf in. Ik kan mij zo voorstellen dat dit een stapje te ver is. In dat geval is het ook mogelijk om de sluitertijd voorkeuzestand te gebruiken, de S of TV-stand.

Download gratis het e-book: 10 tips voor optimale scherpte

Welke instellingen kies je?

Fotografeer je in de S- of TV-stand? Dan kies jij de sluitertijd en de camera kiest dan automatisch het diafragmagetal en de ISO-waarde. Dit is aan te raden als je nog niet zo bekend bent met het handmatig instellen van je camera. Als je in de S/TV-stand fotografeert, let dan op de Auto-ISO en stel een maximum in. Auto-ISO kan een te hoge ISO-waarde kiezen waardoor je foto’s onbruikbaar kunnen worden doordat er zoveel ruis in zit.

 

Kermis Dam, Amsterdam

Foto: Renzo Gerritsen

Workshop Amsterdam Light Festival 2018

Rondvaartboot vaart langs. Foto: Renzo Gerritsen

 

Fotografeer je in de M-stand? Stel allereerst een zo laag mogelijke ISO-waarde in om onnodig ruis te voorkomen. Stel vervolgens je diafragma in op de hoeveelheid scherpte die je in je beeld wilt hebben; F 2.8 / f 4.5 voor minder scherpte om diepte te laten zien, f 8 / f 11 voor veel scherpte. Bekijk altijd je foto achteraf om te kijken of je tevreden bent met de scherpte. Nu kies je de gewenste sluitertijd. De sluitertijd die je kiest is afhankelijk van het effect dat je wilt hebben. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de strepen zullen worden. Hou wel de belichting in de gaten. Lichtstrepen raken snel overbelicht, vooral de koplampen van auto’s.

Experimenteer lekker met deze instellingen! Met elk objectief heb je andere instellingen nodig, net zoals jouw instellingen per locatie anders zullen zijn. Let in ieder geval goed op overbelichting van de lichtstrepen en probeer veel uit zodat je ziet welk effect dit heeft op jouw foto. Avondfotografie leer je vooral door te doen en door te experimenteren. Dat maakt het ook zo leuk!

Locatie en compositie

Als je lichtstrepen wil fotograferen kan de locatie veel aan je foto bijdragen. Geschikte plekken om lichtstrepen te fotograferen zijn snelwegen of kruispunten, een kermis of een spoorwegovergang. Een vuurwerkshow kan ook heel gaaf zijn. Dit zijn plekken waar veel dynamiek en kleur te vinden is en waar je gegarandeerd leuke foto’s kunt maken met lichtstrepen. Let natuurlijk ook goed op je compositie. Kies een goed standpunt, let op de regel van derden of kijk naar het lijnenspel. Ook hier is het belangrijk om verschillende standpunten en composities te kiezen, zodat je weet wat het mooist is voor je foto. Veel succes!

 

Photowalk Amsterdam

Wil je meer leren over avondfotografie?

Volg dan een workshop avondfotografie! Heb je moeite om je avondfoto volledig scherp te krijgen of zijn je foto’s veel te licht of te donker? Zie je veel ruis in je foto’s of zijn jouw hooglichten veel te uitgebeten? Ik leer jou tijdens een 3 uur durende workshop avondfotografie hoe jij de camera de baas bent.

Schrijf je in voor een workshop