Vallende sterren fotograferen in augustus | Meteorenregen Perseïden
Wil jij vallende sterren zien en fotograferen? Kijk dan in augustus omhoog! Dan heb je namelijk de meeste kans op het spotten van vallende sterren. Dat is te danken aan de meteorenzwerm Perseïden. Lees meer over Perseïden en het fotograferen van vallende sterren.
In het Praktijkboek Astrofotografie komt het fotograferen van de nachtelijke hemel uitgebreid aan bod. Het hardcover boek is geschreven door Renzo Gerritsen en Corné Ouwehand, een meester in astrofotografie. Wil jij ook een expert worden in astrofotografie? Bestel dan jouw exemplaar via deze link.
Meteorenregen Perseïden
Meteorenzwerm Perseïden is een wolk van stofdeeltjes afkomstig van de zogenaamde Swift-Tuttle komeet. Eigenlijk zijn het geen vallende sterren, maar is het ruimtepuin dat met enorme snelheid onze atmosfeer binnenkomt. Door die snelheid van zo’n 200.000 km/h begint het te gloeien en veroorzaakt het een lichtflits. Eens in de 20 tot 200 jaar komt deze Swift-Tuttle komeet langs onze aarde. De laatste keer was in 1992, maar het heeft genoeg stofdeeltjes voor ons achtergelaten.
Elke keer als de aarde de baan van deze komeet kruist zien we een piek in het aantal vallende sterren, met het hoogtepunt in de nacht van 12 op 13 augustus. Waarom wordt het Perseïden genoemd? Dat is omdat het naast sterrenbeeld Perseus te zien is. Die vind je hoog boven de noordoostelijke horizon rechts van de Grote Beer.
Hoogtepunt half augustus
Het hoogtepunt van meteorenregen Perseïden valt altijd rond 12 en 13 augustus. Om de vallende sterren te kunnen zien moet je 13 augustus in de vroege ochtend, rond 4.45 uur, kijken naar het oosten tot noordoosten. Vrij hoog aan de hemel zijn dan ieder uur naar schatting 10 tot 18 vallende sterren te zien. Dit is helaas een tegenvallend aantal. Normaliter zouden er gemiddeld zo’n 85 vallende sterren kunnen zien, maar helaas is het op deze datum volle maan.
De meteoren van de Perseïden zijn ook de dagen ervoor en erna zichtbaar. De maan is dan iets minder vol en wellicht spot je dan ook nog enkele vallende sterren. Vergeet je geen wens te doen als je een vallende ster ziet? Lees verder als je tips wilt lezen over meteorenregen Perseïden fotograferen.
Meteorenregen Perseïden fotograferen: enkele handige tips
Natuurlijk fotografeer je met een lange sluitertijd, maar je moet rekening houden met de draaiing van de aarde. Sterren worden namelijk al heel snel streepjes. Hierdoor is het belangrijk dat je een aantal dingen in gedachten houdt. Hier volgen een aantal snelle tips:
- Gebruik een stevig statief om bewegingsonscherpte te voorkomen.
- Gebruik bij voorkeur een lichtsterke lens, bijvoorbeeld een lens met diafragma f 2.8, f 1.8 of zelfs f 1.4. Hoe groter de lensopening is, hoe meer licht er op de sensor kan vallen.
- Houd bij het instellen van je sluitertijd rekening met de volgende formule: maximale sluitertijd = 400 / (brandpuntafstand x cropfactor). Met deze formule kan je de maximale sluitertijd bepalen zonder dat jouw sterren streepjes worden door de draaiing van de aarde.
- Kies een hoge ISO-waarde totdat je een goed belicht beeld krijgt. Een open diafragma en lange sluitertijd zijn vaak niet genoeg om een goed belicht beeld te krijgen.
- Stel handmatig scherp. Jouw camera zal ongetwijfeld moeite hebben met scherpstellen. Als je handmatig scherp stelt heb je hier veel meer controle over. Lees hier wat dit precies inhoudt.
- Zet beeldstabilisatie UIT als je op statief fotografeert en gebruik de spiegelopklapfunctie om trilling van de spiegel te voorkomen. Vergeet achteraf niet om de foto op scherpte te controleren.
- Neem veel lucht in beeld, maar vergeet ook niet om een mooie voorgrond toe te voegen.
Als je sterren juist als strepen wilt fotograferen, dan kan je je sluitertijd natuurlijk wel zo lang mogelijk maken. Je hoeft dan geen rekening te houden met de formule. Dit heten zogenaamde star trails en daar kan je hier meer over lezen.
Tips om het zien van vallende sterren te vergroten:
Perseïden maakt het makkelijker om vallende sterren te zien, maar je kunt je kansen vergroten. Hopelijk weet jij al wat je wilt wensen bij het zien van een vallende ster!
- Zoek een plek met zo weinig mogelijk lichtvervuiling, bij voorkeur de Veluwe of de Waddeneilanden. Hoe donkerder het is, hoe meer je ziet.
- Het hoogtepunt ligt rond een uur of 03:00u ‘s nachts, maar ook enkele uren en dagen ervoor en erna kan je meer vallende sterren zien.
- Kijk richting het noordoosten en zoek het sterrenbeeld Grote Beer. Rechts van de Grote Beer vind je sterrenbeeld Perseus, de plek waar de perseïden-zwerm te zien is.
- Laat je ogen wennen aan het donker! Dit kost een klein kwartiertje. Als je ogen aan het donker gewend zijn zal je meer gaan zien. Laat je smartphone dus in je broekzak zitten.
Ga jij in de maand augustus omhoog kijken en Meteorenregen Perseïden fotograferen? Zo ja, vergeet dan niet om te genieten en schrijf je wensen alvast op papier. Laten we met zijn allen hopen op een nacht zonder wolken. Succes en veel plezier!
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot