Werk je met Adobe Lightroom of CameraRaw in Adobe Photoshop, maar weet je niet waar je lenscorrectie en transformatie kunt vinden? Let dan goed op! Dit zijn instellingen die je in het begin van het bewerkingsproces kunt toepassen, instellingen je foto’s een stuk mooier zullen maken.

Adobe Lightroom

Zodra je je foto’s in Lightroom heb ingeladen, vlieg dan naar ‘lenscorrectie’ en vink het volgende aan: ‘kleurafwijking verwijderen’ en ‘correcties profiel inschakelen’. Kleurafwijking, ook wel chromatisch abberatie, komt bij elke lens voor. Goedkope, dure, wide angle of zoomlenzen, je zal de kleurafwijking niet altijd zien omdat het er niet altijd is, maar controleer er wel op! Lichte kleurafwijking kan je verwijderen door heel simpel het vinkje ‘ kleurafwijking verwijderen’ aan te klikken. Heb je hele heftige kleurafwijking? Dan zal Lightroom deze niet altijd kunnen verwijderen, maar bij het grootste deel van je foto’s wel.

De lenscorrectie moet je altijd toepassen. Ik zie geen reden waarom je het niet zou doen. Het glas in je lens is bol en het vinkje ‘lenscorrectie’ zoekt jouw lens op uit de gegevens die je camera meegeeft aan de foto’s en haalt de bolling uit je foto. Probeer het eens!

 

 

Lightroom: transformatie / Upright

Als je kleurafwijking hebt verwijderd en lenscorrectie hebt toegepast, dan kan je vervolgens een vervormd perspectief corrigeren door transformatie aan te klikken. Je hebt de functie ‘uit’. Dan gebeurt er niks. Je hebt de functie ‘automatisch’. Dan zoekt ie vanzelf scheve lijnen en trekt die vanzelf recht. ‘Hulplijnen’ zorgt ervoor dat je zelf kunt kiezen welke lijnen je recht wilt hebben. De automatische functie doet het vanzelfsprekend niet altijd goed en dus is het fijn als je het handmatig kunt doen. Houd wel de volgorde aan zoals ik die beschrijf. Adobe kan zo een betere analyse maken.

Transformatie is een schitterende tool, maar je moet het juist toepassen. Zie hieronder een voorbeeld, de kermis op de Dam in Amsterdam. Je ziet dat het beeld door gebruik van de groothoeklens ernstig achterover vallen. Dit is geen gezicht, maar gelukkig kan je dit met Transformatie aanpassen. In dit geval werkt ‘Automatisch’ erg goed en staat alles meteen recht. Het is dan wel zaak om de foto bij te knippen en in dit geval kan dat prima. Onthou dat je altijd genoeg afstand neemt zodat je tijdens het bijsnijden geen essentiële delen van je foto wegknipt.

 

 

CameraRaw in Adobe Photoshop

De informatie geschreven bij het kopje Lightroom geldt ook voor het programma Camera Raw, maar daar zal het er soms iets anders uit zien. Wanneer je in Camera Raw een foto bewerkt zie je linksboven een rij met iconen. Selecteer vervolgens het icoon dat rood omcirkeld is. Dan kom je op het menu rechts terecht. Voorheen zat Transformatie standaard rechts in het menu samen met lenscorrectie waar je ook de belichting, scherpte en kleuren aan kon passen. Daar kan je nu alleen ‘lenscorrectie’ vinden. Nu weet je Transformatie altijd te vinden, of je nu de meest recente versie van Adobe hebt of een oudere versie.

Nu weet je hoe je gemakkelijk en snel je foto’s iets extra’s in de nabewerking mee kunt geven. Doe er je voordeel mee, pas lenscorrectie en transformatie toe! Ben je geïnteresseerd in de programma’s Lightroom en Photoshop van Adobe? Op deze pagina kan je deze twee programma’s als één pakket bestellen.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!