Witbalans is een belangrijke instelling. Met de instelling witbalans heb jij de controle over de kleuren in jouw foto. Je kunt met witbalans een juiste kleurweergave krijgen of jouw foto qua kleur iets koeler of warmer maken. Dit is afhankelijk van de sfeer die je wilt neerzetten. Dit is echter een precies werkje. In dit artikel laat ik jou twee voorbeelden zien die laten zien waarom een juiste witbalans zo belangrijk is.

Willemsbrug, Rotterdam

In onderstaande foto zie je een detail van de Willemsbrug in Rotterdam. De foto is gemaakt tijdens een heldere nacht, net tijdens het eind van het blauwe uurtje. De brug heeft een knalrode kleur. Samen vormen deze twee kleuren een mooi contrast. Het veranderen van de witbalans kan een grote impact hebben op deze kleuren.

In de eerste foto is een witbalans van 3200 K gebruikt, ook wel ‘Gloeilamp’. In de tweede foto is een witbalans van 4000 K gebruikt, ook wel ‘Halogeen / TL’. Op 3200 K is de blauwe lucht enorm aanwezig en de rode kleur wat afgezwakt. Op 4000 K is de blauwe lucht minder blauw en meer realistisch, maar nu knalt de rode kleur veel meer. Deze foto’s laten zien dat een relatief klein verschil in witbalans een enorme impact kan maken. Onderschat de kracht van witbalans dus niet! Blijf er goed naar kijken en neem de tijd voor het juist instellen van je witbalans.

Welke foto is jouw favoriet? Lees door naar de foto.

 

3200 K.

4000 K.

 

Soms gaat het mis

De automatische witbalans heeft het vaak bij het rechte eind als het gaat om een juiste kleurweergave. Helaas gaat het niet altijd goed zoals je in onderstaande foto kunt zien. De camera heeft een veel te warme witbalans gekozen. De witbalans staat hier op 7000 K. De foto krijgt hierdoor een geel/oranje kleurzweem, de blauwe lucht is verdwenen en de foto oogt een stuk minder fris. Dat is niet de bedoeling! Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen.

Om de witbalans juist te krijgen stel je de witbalans handmatig in op ‘Gloeilamp’ of ‘Halogeen / TL’. Als jouw witbalans hierop staat ingesteld zal de foto een stuk koeler worden qua kleur. De foto oogt frisser en lichter, de kleurzweem verdwijnt en de blauwe hemel komt weer terug. Je kunt ook je witbalans handmatig instellen door zelf het aantal Kelvin te kiezen. Kies een witbalans van 3000 tot 4000 Kelvin voor je nachtfoto’s om de blauwe lucht te benadrukken. Hiermee kan je ook eventuele lichtvervuiling verminderen.

Fotografeer je in RAW? Dan kan je de witbalans altijd achteraf aanpassen in de nabewerking. Als je in JPG fotografeert is het aan te raden om op locatie al goed te letten op je witbalans. Een JPG-bestand is in de nabewerking minder flexibel dan een RAW-bestand.

 

7000 K.

3600 K.

 

Een goede witbalans maakt je foto frisser-2

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep