Tips voor nachtfotografie en avondfotografie

Maak kennis met de magische wereld van avond- en nachtfotografie.

TIPS VOOR EEN VLIEGENDE START

Wat is nachtfotografie

Tijdens avondfotografie en nachtfotografie fotografeer je uitsluitend tussen zonsondergang en zonsopkomst. Voor de mooiste resultaten maakt met meestal gebruik van een stevig statief en lange sluitertijden. Geschikte locaties voor nachtfotografie zijn bijvoorbeeld steden en verlichte skylines, maar ook de nachtelijke sterrenhemel is een dankbaar onderwerp. Lees snel verder voor meer informatie en handige tips over avondfotografie en nachtfotografie.

Zie hieronder wat zo typerend is voor nachtfotografie, o.a. lichtstrepen, bokeh en lightpainting!

3 redenen waarom nachtfotografie geweldig is

Je ziet het anders dan de werkelijkheid

Water dat lijkt op ijs, lange lichtstrepen of stervorming bij sterke lichtbronnen: dit zijn enkele effecten die typerend zijn voor nachtfotografie!

Fotograferen met een lange sluitertijd verandert jouw omgeving. Het laat bijzondere effecten zien die je niet met het blote oog ziet. Elke foto is een verrassing.

Veel creatieve mogelijkheden

Als je je bewust bent van deze effecten en hoe je deze moet toepassen heb je een wereld aan creatieve mogelijkheden. 

Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van light painting? Light painting is tekenen of schrijven met licht. Hiermee kan je je eigen lichtkunstwerk maken met behulp van licht en lange sluitertijden.

Je wordt je camera de baas

Fotograferen tijdens de nacht is technisch een enorme uitdaging. Het is aan te raden om de camera in de handmatige stand te zetten.

Als je eenmaal weet hoe je de camera in de handmatige stand kunt bedienen word jij de baas over je camera! Je kunt in elke situatie een goede foto maken.

Wat zijn de uitdagingen?

Juiste belichting

Je camera heeft in het donker haar beperkingen. Zoals wij de nacht met eigen ogen ervaren, zo kan de camera dat niet. Je hebt vaak snel last van hoge contrastverschillen. Dat uit zich in uitgebeten hooglichten en dichtgelopen schaduwen. Het krijgen van de juiste belichting is een uitdaging die je vaak tegen zult komen.

Technisch kennis is nodig

De mooiste resultaten tijdens de nacht behaal je in de handmatige stand. Je stelt handmatig je diafragma, sluitertijd en ISO in. Dit vergt veel kennis over de instellingen en bijbehorende effecten.

Daarnaast kan de camera moeite hebben met automatisch scherpstellen waardoor handmatig scherpstellen is aan te raden.

HDR Techniek

De HDR techniek is een veelgebruikte techniek bij avondfotografie en nachtfotografie. Met de HDR techniek krijg je de balans terug in de belichting van je foto. Je hebt geen last meer van die hoge contrasten.

De HDR techniek vergt veel oefening, maar is absoluut de moeite waard om te leren! Met deze techniek maak je in elke situatie een goed belichte foto.

Laat je niet tegenhouden door deze uitdagingen!

Ga de uitdaging aan en ga ze niet uit de weg. Je zal zien dat je elke dag nieuwe dingen leert en dat je vooruit gaat. Dat maakt het fotograferen leuk! Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Bekijk ons aanbod in EDUCATIE

Mijn eerste keer nachtfotografie was een ramp

Van tevoren had ik mij goed ingelezen over de benodigde instellingen voor nachtfotografie, maar op locatie ging het mis. Ik wist niet goed hoe ik mijn camera moest instellen en wat het effect van sluitertijd, diafragma en ISO precies was. Ik kon mijn statief niet goed positioneren en had moeite met de scherpte en witbalans. Verslagen ging ik naar huis, vastberaden om het beter te doen.

Na enkele maanden met veel oefenen en fouten maken kreeg ik de smaak te pakken. Nu, zo’n 10 jaar later, weet ik precies hoe je de mooiste nachtfoto’s maak en hoe je jouw camera handmatig moet instellen. Links zie je mijn eerste nachtfoto, rechts een van mijn recentere nachtfoto’s.

Mijn eerste poging tot avondfotografie en nachtfotografie.

Een van mijn recentere nachtfoto’s.

Belangrijke tips voor een vliegende start

Starten met nachtfotografie: benodigdheden

Je hebt helemaal niet veel nodig om te kunnen beginnen met nachtfotografie!  In essentie zijn het maar drie dingen die je nodig hebt. In dit artikel zetten we de benodigdheden voor nachtfotografie op een rij.

BEKIJK BENODIGDHEDEN

12 veelgemaakte fouten bij avondfotografie en nachtfotografie

Er komt een hoop kijken bij nachtfotografie! Er zijn veel dingen die je foto kunnen beïnvloeden. Door dit artikel te lezen maak je deze fouten niet meer. Dit zijn 12 veelgemaakte fouten bij avondfotografie en nachtfotografie.

12 HANDIGE TIPS

10 tips voor optimale scherpte bij avond- en nachtfotografie

Doordat je werkt met lange sluitertijd kan zelfs de kleinste trilling jouw foto volledig verpesten. Lees deze 10 tips voor optimale scherpte bij avondfotografie en jouw avondfoto’s zullen in korte tijd een stuk scherper worden!

OPTIMALISEER SCHERPTE

Verbeter je nachtfotografie, leer nieuwe technieken

Vanuit onze expertise hebben we producten ontwikkeld die jou zullen helpen bij het maken van een vliegende start! Dit kan in de praktijk of online, altijd met persoonlijke begeleiding.

Workshops

Fotografie leer je het beste door te doen en door te experimenteren. Maak een vliegende start en doe mee met onze workshops of Photowalks! Je loopt mee met een professioneel fotograaf, krijgt voldoende persoonlijke aandacht en feedback op gemaakte foto’s.

Bekijk ons aanbod
Online cursussen

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt met onze online cursussen. Te volgen in eigen tijd en tempo, waar je wanneer je maar wilt.

Neem deel aan een online cursus nachtfotografie, lightpainting of bokeh.

LEES DE VOORDELEN
Boeken en e-books

Leer door te lezen met behulp van onze prachtig vormgegeven boeken of e-books. Onze boeken zijn zorgvuldig vormgegeven en geschreven door professionele fotografen met jarenlange ervaring. Start vandaag nog met lezen!

BEKIJK ONS AANBOD