Doordat je werkt met lange sluitertijd kan zelfs de kleinste trilling jouw foto volledig verpesten. Lees deze 10 tips voor optimale scherpte bij avondfotografie en jouw avondfoto’s zullen in korte tijd een stuk scherper worden!

Tip 1: Kies een goed statief

Het is belangrijk om in een goed statief te investeren als je denkt die veel te gaan gebruiken. Natuurlijk kan je met een goedkoop statief beginnen. Het nadeel van een goedkoop statief is dat ie vaak gammel is, lichter en sneller stuk gaat, vooral wanneer je je apparatuur een upgrade geeft. Daarnaast ben je beperkt in je mogelijkheden, bijvoorbeeld in hoogte of type kop. Investeren in een goed statief zorgt ervoor dat je uiteindelijk geld overhoudt in je portemonnee en dat jouw foto’s vaker goed scherp zullen worden, ook met bijvoorbeeld harde wind.

Lees hier een uitgebreide guide over waar je op moet letten bij het kiezen van een statief.

Tip 2: Hang extra gewicht aan je statief

Veel statieven hebben aan de middenkolom een haak hangen. Aan deze haak kan je je tas of een zandzak hangen om het statief nog steviger neer te zetten. Bijkomende tips: probeer je middenkolom niet helemaal uit te schuiven als dit niet nodig is. Hoe lager de middenkolom staat, hoe stabieler het statief staat.

Ik benadruk het toch maar even: raak je statief NIET aan tijdens het maken van de opname. Wees je daar bewust van, want het komt nog te vaak voor dat het wel gebeurt.

Tip 3: Een juist diafragma

Mocht je niet bekend zijn met wat diafragma doet en wat het effect is, dan zou ik snel dit artikel lezen. Diafragma heeft namelijk niet alleen invloed op de hoeveelheid licht dat op de sensor valt, maar ook op de scherpte. Als je een groot en open diafragma kiest zoals f 2.8 of f 4.5 wordt de scherpte in je foto kleiner. Dit houdt in dat niet alles in je beeld volledig scherp wordt. Dit diafragma zie je vaak bij portretfotografie waarbij de achtergrond onscherp wordt.

Kies je een klein diafragma zoals f 8 of f 11, dan wordt de scherpte groter. Tussen diafragma f 8 en f 11 vind je de meeste scherpte, afhankelijk van je apparatuur. Ga je fotograferen op f 16 of f 22? Dan kan dit een negatieve invloed op je scherpte hebben. Er kan namelijk diffractie optreden wat zich uit in een minder scherpte foto.

Diafragma hoort bij de belichtingsdriehoek. Wanneer je de belichtingsdriehoek kent haal je veel meer uit je fotografie. Lees verder als je wil weten welk diafragma het scherpst is!

 

tips voor optimale scherpte bij avondfotografie

In het voorbeeld zie je dat de middenkolom volledig uitgeschoven is. Zorg ervoor dat jouw middenkolom zo laag mogelijk staat. Hoe lager jouw middenkolom staat, hoe stabieler het zal zijn.

 

Tip 4: Camera op statief? Vergeet de beeldstabilisatie niet!

De beeldstabilisatie compenseert kleine trillingen die jij maakt tijdens het fotograferen uit de hand. Echter heb je die beeldstabilisatie helemaal niet nodig wanneer je op statief fotografeert. De beeldstabilisatie kan ervoor zorgen dat het beeld onscherp wordt doordat beeldstabilisatie in werking treedt als de camera op statief staat. Vergeet daarom niet om de beeldstabilisatie uit te zetten wanneer je fotografeert op statief. Ook niet vergeten: zet de beeldstabilisatie weer aan als je de camera van het statief haalt!

Heb jij ons Fotografie Startersboekje al gezien?

28 handige fotografiekaarten gebundeld in één boekje! In het boekje worden de onderwerpen besproken die voor jou als beginnend fotograaf belangrijk zijn, inclusief handige spiekbriefjes en compositietips. Klik hier voor meer informatie.

Tip 5: Gebruik de zelfontspanner of afstandsbediening

Hier worden veel fouten gemaakt. Veel mensen drukken de foto af door zelf op de ontspanknop te drukken. Tijdens het drukken op de ontspanknop beweegt jouw camera, ook bij het gebruik van een statief. Deze beweging zie je niet altijd terug op je LCD-scherm, maar wel thuis achter de computer. Door gebruik te maken van de zelfontspanner kan je deze beweging tijdens het afdrukken voorkomen. Je kan de zelfontspanner instellen op bijvoorbeeld 5 seconden, wat betekent dat de camera na 5 seconden een foto maakt. De trilling is dan al uit je camera verdwenen. Je kunt deze functie vinden in je menu.

Je kunt ook een afstandsbediening gebruiken. Met een afstandsbediening kan je de camera bedienen zonder dat je de camera hoeft aan te raken. Je hebt simpele afstandsbedieningen die enkel het commando kunnen geven om de foto te maken. Je hebt ook afstandsbedieningen waarmee je meer mogelijkheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld in de bulb stand fotografen of timelapse video’s maken. Een afstandsbediening hoeft helemaal niet duur te zijn. Haal er dus snel een in huis!

 

tips voor optimale scherpte bij avondfotografie

 

Tip 6: blokkeer wind en/of verwijder nekkoord

Een zwaarder statief is beter bestand tegen wind, maar als je de mogelijkheid hebt om de wind te blokkeren met je lichaam, maak daar dan gretig gebruik van. Zorg er ook voor dat je je nekkoord verwijdert of dat de wind geen vat kan krijgen op het nekkoord. Door het geflapper van de nekkoord ontstaan er bewegingen die een negatieve invloed hebben op de scherpte van je foto.

Tip 7: Stel handmatig scherp

Jouw camera heeft bij weinig licht moeite om een punt te vinden om op scherp te stellen en zal daarom blijven zoeken. Het is dan aan te raden om handmatig scherp te stellen.

Zet je lens op handmatige focus door de autofocus op je lens uit te zetten. Zet vervolgens je Live View aan. Je kunt nu zien wat je fotografeert op het LCD-scherm in plaats van door de zoeker. Vervolgens druk je op het icoontje met het vergrootglas en zoom je via je LCD-scherm in op een felle lichtbron of structuur; iets waarvan jij kan zien dat het scherp is. Vervolgens draai je aan je scherpstelring totdat die lichtbron zo klein mogelijk wordt of de structuur van bijvoorbeeld een muur zichtbaar wordt. Dan is het beeld op zijn scherpst. Voila, het is je gelukt! Let op dat je tijdens of na het scherpstellen niet inzoomt via je lens. Dit zal je compositie veranderen.

Er is nog een tweede manier om handmatig scherp te stellen, namelijk door op oneindig scherp te stellen. Ben je daar benieuwd naar? Lees dan zometeen dit artikel.

Tip 8: Gebruik de spiegelopklapfunctie

De spiegel klapt open bij het maken van de foto en sluit als de foto klaar is. Door het opklappen van de spiegel kan het een kleine trilling geven. Wanneer je de spiegelopklapfunctie activeert via je menu, dan moet je twee keer op de ontspanknop drukken om een foto te maken. De eerste keer druk je om de spiegel omhoog te klappen. Bij de tweede keer drukken wordt de foto pas gemaakt. Door de spiegelopklapfunctie te gebruiken voorkom je dat het klappen van de spiegel een trilling veroorzaakt.

 

 

Tip 9: Vind de sweet spot

Elke lens heeft een sweet spot. De sweet spot is het diafragma waarop jouw lens de meeste scherpte geeft. Vanaf f 8 begint jouw foto scherper te worden. Vanaf f 16 kan er diffractie optreden en dat betekent verlies van scherpte. Ergens daar tussenin zit jouw sweet spot. Je kunt dit gemakkelijk testen door op statief meerdere foto’s te maken met elk een ander diafragma. Begin bij je minimale diafragmawaarde zoals f 2.8 en ga langzaam omhoog naar je maximale diafragmawaarde. Vervolgens vergelijk je elke foto op 100% (ware grootte) of 200% en bekijk je welke foto het scherpst is en op welk diafragma dat is. Als je dit diafragma voortaan toepast, ben je altijd verzekerd van de meest scherpe avondfoto’s, mits je structureel alle andere tips toepast die in dit artikel worden genoemd.

Tip 10: Verscherpen in de nabewerking

Het is aan te raden om je foto’s in de nabewerking extra te verscherpen, vooral als je in RAW fotografeert. Je zal zien dat je foto een stuk scherper kan worden. Doe dit met mate. Je kunt je foto ook teveel verscherpen waardoor je lelijke, onnatuurlijke plekken te zien krijgt. Bekijk je foto op 100% (ware grootte) en voeg steeds iets meer scherpte toe totdat je de perfecte balans hebt gevonden. Maak je gebruik van Adobe Lightroom of Adobe Photoshop? Probeer dan eens de DxO Nik Collection, Dit is een filterpakket waarin je een mooi filter vindt die jouw foto slim verscherpt.

Bonustip 11: Controleer altijd je scherpte

Tijdens het fotograferen heb je vaak alleen maar een LCD-schermpje waar je naar kijkt. Deze LCD-schermpjes zijn klein en vaak niet van de allerbeste kwaliteit. Om je foto te beoordelen via dit scherm is dus lastig. Gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals het histogram of bekijk je foto’s direct via een app op je smartphone als je die mogelijkheid hebt.

Een goede manier om je foto’s op scherpte te beoordelen is om in te zoomen via je LCD-scherm op dezelfde manier als bij het handmatig scherpstellen; met de ‘vergrootglazen’. Zoom net genoeg in totdat je goed kunt zien of je foto echt goed scherp is. Doe dit bij elke foto die je gemaakt hebt, want een trilling is zo in je foto geslopen. Het lijkt een vanzelfsprekende tip, maar het scheelt enorm! Het laatste wat je wil is er thuis achter de computer achter komen dat je foto toch niet helemaal lekker scherp blijkt.

Dit waren de 10 tips voor optimale scherpte bij avondfotografie. Jouw foto’s zullen nog nooit zo scherp geweest zijn na het toepassen van deze tips. Van welke tip of tips voor optimale scherpte bij avondfotografie was jij nog niet op de hoogte?

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie