Inmiddels kan je lezen dat het diafragma de scherpte van je foto bepaalt. Met een open diafragma wordt je scherpte kleiner en met een dicht diafragma wordt je scherpte groter. Dit is tot op zeker hoogte, omdat er diffractie op kan treden bij een klein diafragma wat resulteert in minder scherpte. Met welk diafragma heb jij nu de meeste scherpte, ook in de hoeken? Het punt waarop jouw lens de meeste scherpte heeft noemen we de sweet spot. Dit verschilt per lens. Gelukkig is er een simpele manier om erachter te komen wat de ‘sweet spot’ is van jouw lens.

Als je tijdens avondfotografie alles scherp wil hebben, dan is een diafragma van f 11 vaak de gouden middenweg. Je foto lijkt tenslotte op het eerste gezicht perfect scherp. Is dat ook zo of kan het wellicht nog iets beter?

Hoe vind je de sweet spot?

Je vindt de sweet spot van je lens door je apparatuur allereerst op statief te zetten. Maak vervolgens meerdere foto’s met elk een verschillend diafragma. Het is hierbij handig als elke foto dezelfde belichting heeft. Fotografeer daarom in de diafragma voorkeuzestand. Je kan je diafragma met deze stand vastzetten. De camera zoekt dan zelf de juiste sluitertijd voor een goed belichte foto. Als je alle foto’s met een verschillend diafragma hebt gemaakt, bekijk de foto’s op de computer op 100% of  200%. Zo kan je veel beter de scherpte controleren. Uiteindelijk zal je zien dat de scherpte langzaam zal toenemen, maar ook weer zal afnemen door diffractie. Hier tussenin zit de sweet spot.

Onthoud: elke lens heeft een andere sweet spot, dus test het ook bij jouw andere lenzen!

Diffractie

Je denkt dat, wanneer je je diafragma zo dicht mogelijk draait, de scherpte toeneemt. Tot op zekere hoogte is dat zo, maar je zal zien dat de scherpte afneemt als het diafragmagetal toeneemt. Dit heet diffractie. Ook om deze reden is het testen van de sweet spot van je lens belangrijk. In korte tijd kan je de kwaliteit van je foto’s verbeteren. Lees hier meer over diffractie.

 

Wat is diffractie en hoe voorkom je diffractie

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!