Avondfotografie staat gelijk aan lange sluitertijd. Door hier gebruik van te maken kan je ‘s avonds en ‘s nachts het licht vinden in het donker. In dit artikel leer je meer over sluitertijd en hoe je dit toepast in avondfotografie.

Sluitertijd behoort tot de belichtingsdriehoek. Lees meer over de belichtingsdriehoek en de andere instellingen:

 

Wat is sluitertijd?

In het vorige bericht heb ik uitgelegd dat je met de diafragma kunt bepalen hoeveel licht je op de sensor wilt laten vallen. Met de sluitertijd bepaal je hoe láng je het licht wilt laten vallen op de sensor. De sluitertijd is dus de tijd dat het licht op de sensor valt. Hierdoor kan je in slechte lichtomstandigheden goed belichte foto’s krijgen of leuke effecten creëren, afhankelijk van het aanwezige licht om je heen.

 

 

Lange sluitertijd

Als de zon ondergaat en het langzaam donker wordt, dan moet het licht een stuk langer op de sensor vallen om een goed belicht beeld te krijgen. Dit doe je door een lange sluitertijd te gebruiken. Een lange sluitertijd kan bijv 1/10 zijn tijdens zonsondergang, 25 seconden tijdens het blauwe uur of zelfs meerdere minuten in het pikkedonker! Lange sluitertijd is fantastisch, want het geeft leuke effecten met zich mee. Effecten die avondfotografie leuk, spannend en creatief maken. Je kunt bijvoorbeeld light trails maken door langsrijdende auto’s, treinen of vliegtuigen te fotograferen. Je ziet wolken vervagen die voor dynamiek zorgen en je kunt het water bevriezen  Bij vliegtuigen zie je bijvoorbeeld kleine streepjes door het knipperen van de lampen op het vliegtuig. In onderstaand voorbeeld van Renzo Gerritsen zie je de honderden bootjes die tijdens SAIL Amsterdam 2015 op het IJ varen. Een waanzinnig en uniek schouwspel!

 

Nachtelijk Amsterdam

30 seconden en een hoop bewegende lichten zorgen voor dit bijzondere tafereel tijdens SAIL Amsterdam 2015.

 

Lightpainting

Fotografie is licht, dus al het licht wat zich tijdens het maken van de foto in jouw compositie beweegt, zal worden geregistreerd door de camera. Daardoor zie je die lichtstrepen van auto’s en vliegtuigen. Die bewegingen heb je zelf niet in de hand, maar je kan wel jouw eigen lichtschilderijen maken! Probeer het eens met een zak- of fietslampje en schrijf jouw eigen naam terwijl de camera een foto maakt. Je kunt het ook groter aanpakken; doe aan staalwol fotografie!

Nu weet je wat sluitertijd is en wat je ermee kan. Het is een hulpmiddel om een goed belicht beeld te krijgen, maar je kan er ook leuke effecten mee creëren. Ga ermee aan de slag en experimenteer ermee! Je zal zien dat je veel meer kan dan je denkt.

 

 

Belichtingsdriehoek cheat sheets

Gratis: Belichtingsdriehoek cheat sheets

Het kennen van de belichtingsdriehoek is van essentieel belang bij avondfotografie en bij fotografie in het algemeen. Tegelijkertijd is het ook de meest lastige stof om te begrijpen èn te onthouden. Om je te helpen hebben we twee handige cheat sheets voor je gemaakt. Deze kan je altijd raadplegen als je niet meer weet wat de belichtingsdriehoek doet en wat je moet instellen om een foto lichter of donkerder te maken.

Download hier de gratis cheat sheets!