Stel, je hebt een camera gekocht waarbij je de objectieven kunt verwisselen, dan moet je weten dat het vervangen van de body elke paar jaar niet altijd een verstandige optie is. Zoals je bij bijvoorbeeld een compact camera overgaat op een nieuwer model omdat je daar bijvoorbeeld een beter objectief op hebt zitten of meer functie.

Het beste wat je kan doen is het vervangen van de objectieven. Waarom vraag je jezelf misschien af? In deze blog geef ik je daar vijf simpele redenen voor.

Een objectief gaat langer mee dan je camera

In de goede oude tijd ging een camera met gemak 10 jaar of soms zelfs wel langer mee. Maar in het nieuwe digitale tijdperk zijn er processors en meer elektronica die ervoor kunnen zorgen dat er iets kapot gaat. Bedenk maar eens goed hoe je camera gebruikt wordt. Je bent o zo zuinig op je speeltje, maar doordat je deze continue bij je hebt is het eenvoudig om hem of haar te beschadigen. Elementen die kwaad kunnen in elke digitale camera zijn bijvoorbeeld regenwater, vrieskou, condens, het lastige muurtje of de harde vloer.

 

Kapotte camera

 

Een lens is uiteraard ook gevoelig voor vallen, maar er zitten minder sensoren en elektronica in die kapot kunnen gaan. De waardes die belangrijk zijn zoals brandpunt en diafragma zullen niet wijzigen met 10 jaar. Als dat al wel gebeurt hoeft het niet meteen een reden te zijn om een andere te kopen.

Goed glas zorgt ervoor dat je oude camera weer top wordt

Bij het uitkomen van een nieuwe camera ligt de beeldkwaliteit vaak erg dicht tegen de kwaliteit van je 2 of 3 jaar oudere model aan. Het is dan niet altijd nodig om over te stappen op een nieuw model. Ga je eens verdiepen in een objectief met een betere kwaliteit van het glaswerk of het aantal bladen van het diafragma. Hiermee kan je jouw ‘oude’ camera nieuw leven inblazen met verbluffende resultaten. Niet overtuigd van dit betoog? Huur dan eens een objectief die beter is dan het objectief die je nu hebt, test deze uitgebreid en vergelijk deze met jouw huidige objectief. Je zal verschil gaan merken.

Ze kunnen je helpen geld besparen

Goede objectieven zijn een goede investering en behouden uitstekend hun waarde, anders dan bij veel camerabody’s. Camerabody’s worden door de fabrikant snel vervangen door een nieuwer type met bijvoorbeeld GPS of Wi-Fi of een verbeterde processor. De prijs van deze ‘nieuwe’ body ligt uiteraard hoger, maar de prijs van je huidige body gaat flink naar beneden, zowel nieuw als tweedehands. Ik schrijf nieuw tussen haakjes, omdat deze nieuwe camera’s vaak precies dezelfde of soortgelijke specificaties bevatten als hun voorganger. De verschillen zijn klein.

 

Spaarpot

 

Goede objectieven worden niet snel vervangen, maar kunnen wel de beeldkwaliteit drastisch omhoog krikken. Fotografeer maar eens met een slechte kwaliteit objectief op je full frame camera. Je foto’s zullen kwalitatief flink achteruit gaan, hoe goed jouw body ook is.

Een prime zet je aan tot denken

Heb je ooit een prime objectief gebruikt? Een prime objectief maakt het leven als fotograaf een echte uitdaging, want je moet de gehele manier van fotograferen opnieuw uitvinden. Je gaat anders naar je onderwerp kijken en opnieuw nadenken over hoe je dit vastlegt, puur omdat je niet kunt zoomen. Nog niet bekend met een prime? Dit is een objectief met een vast brandpuntafstand. Je kunt hiermee niet in- of uitzoomen.

Je camera is niets zonder een objectief

De belangrijkste reden is als laatste aan de beurt :-). Het is heel erg simpel. Je kan nog zo’n goede body kopen. Zonder een objectief kan je hier helemaal niets mee.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!