Het maken van een goede foto bestaat niet alleen uit geluk. Je zal je erover verbazen hoeveel je zelf in de hand hebt als je dé perfecte foto wilt creëren. Bekijk deze 5 websites die enorm helpen bij je voorbereiding en jouw voorbereiding is voortaan altijd goed.

BlueHourSite.com

Het blauwe uurtje, ook wel blue hour genoemd, is hét tijdstip waarop de meeste avondfotografen op pad gaan. Ondanks de naam ‘blauwe uurtje’ is dit fenomeen maar slechts een kwartiertje zichtbaar. Het is te zien in het uur vóór zonsopkomst en in het uur ná zonsondergang. De lucht kleurt dan prachtig blauw.

Om erachter te komen wanneer het blauwe uurtje precies te zien zal zijn ga je naar de website bluehoursite.com. Daar staat precies wanneer de zon op komt en wanneer de zon ondergaat en dus ook wanneer het blauwe uurtje te zien is. Nog handiger is dat je per locatie en per datum kan kijken. Je kan dus het hele jaar en overal ter wereld zien wanneer het blauwe uurtje te zien is. Zorg er dan wel voor dat je op tijd bent en dat je goed bent voorbereid! Je wil het prachtige moment natuurlijk niet missen.

De BlueHourApp is beschikbaar voor alle iOS gebruikers en is te downloaden voor een paar dollar.

 

Workshop Avondfotografie Amsterdam, blauwe uurtje

blue hour.

 

Het gouden uurtje

Voor het gouden uurtje, ook wel golden hour genoemd. is er een Nederlandse website. Het gouden uurtje vindt plaats net ná zonsopkomst en net vóór zonsondergang. De lichtomstandigheden zijn dan magisch! De zon staat laag en zorgt voor lange schaduwen, de kracht van de zon neemt af waardoor je makkelijker tegenlicht kunt fotograferen en de lucht kleur prachtig oranje met een eindresultaat zoals je hieronder kunt zien. Ook het gouden uurtje laat zich niet de gehele dag en duurt ook geen uren. Zorg er ook in dit geval voor dat je ruim op tijd bent voor het gouden uurtje begint als je het niet wilt missen. Wanneer vindt het gouden uurtje nu plaats?

Op de website Zon-op-onder.nl kan je een plaats selecteren op de map. De website laat vervolgens zien om welke tijd het gouden uurtje begint.

 

Golden-Hour.com.

Golden hour.

 

The Photographer’s Ephemeris

Niet alleen het tijdstip van de dag is belangrijk, maar ook jouw locatie. Soms wil je dat de zon ondergaat achter een bepaald gebouw. Dat kan vaak niet het hele jaar door en dus moet je plannen. Voor het plannen maak je gebruik van The Photographer’s Ephemeris. Het wordt gezien als de heilige graal voor de landschapsfotograaf. Ook hier kan je een locatie selecteren en een datum, maar waar The Photographer’s Ephemeris zich van onderscheidt is dat het de baan van de zon laat zien. The Photographer’s Ephemeris geeft niet alleen aan wanneer de zon op- of onder gaat en waar, maar geeft ook aan hoe laat de maan op komt en wanneer schemer begint.

The Photographer’s Ephemeris is te bekijken op de computer, maar is ook als app voor de telefoon beschikbaar voor iOs en Android. De app kost een paar euro.

 

The Photographer’s Ephemeris.

 

MoonCalc.org

Wil je specifiek weten wanneer de maan opkomt en waar? Dan is de website MoonCalc.org dé perfecte website. Je kan de plaats en datum kiezen, ook een datum in de toekomst, en het laat je de baan van de maan zien. Mocht er dus weer een bloedmaan te zien zijn, dan kan je, als je een goede planning maakt, de maan achter een bepaald gebouw fotograferen zoals achter een kerktoren. Zo maak je je foto’s uniek!

Ook MoonCalc.org is beschikbaar als app voor de smartphone voor iOs en Android.

 

MoonCalc.org

MoonCalc.org

 

PhotoPills.com

PhotoPills is jouw persoonlijke assistent in de vorm van een app en is verreweg het meest uitgebreid. Alles wat je kunt opzoeken met bovenstaande websites en apps vind je terug in de PhotoPills app. Als je de app opent zie je drie tabbladen. In het eerste tabblad zie je jouw gemaakte planningen, kan je deelnemen aan awards en vind je duizenden interessante en fotogenieke plekken overal ter wereld, ook in Nederland. Via Settings een groot aantal zaken, zoals de gebruikte camera, grootte diafragmaklik, maatvoering (metrisch of imperiaal), type plattegrond en dergelijke, instellen.

In het tabblad Pills vind je een lijst van gereedschappen met maar liefst 14 opties. Je vindt o.a. Planner, Sun, Moon, Exposure, DoF, Hyerfocal Table, Star Trails en Time Lapse. In Planner kan je een locatie op aarde selecteren en tal van relevante zaken vinden zoals schaduwlengte, zonsopkomst- en ondergang, maanopkomst- en ondergang, schemeringen, blauw en gouden uurtje etc. Via Exposure kan je informatie vinden over de meest optimale instellingen betreft diafragma, sluitertijd en ISO-waarde onder de gegeven omstandigheden. Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die de app te bieden heeft. Bekijk de website of onderstaande video voor een eerste indruk.

Het is een uitdagende app die wel wat oefening nodig heeft voordat je alle functies volledig kunt benutten. De app is ook veruit de duurste, maar dus wel de meest uitgebreide: $ 11 voor de iOs versie en $ 10 de Android versie.

 

PhotoPills app

Voortaan ga je nooit meer onvoorbereid van huis! Sla deze websites op op je computer of in je telefoon zodat je altijd weet waar en hoe laat je op je plek moet staan voor de perfecte foto. Succes!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!