Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van Adobe Lightroom? Dan heb je misschien wel gezien dat er twee versies van Adobe Lightroom beschikbaar zijn: Adobe Lightroom Classic en gewoon Lightroom. Het grootste verschil tussen beide versies is het gebruik. Wat zijn de verschillen en welke versie is het meest geschikt voor jou?

Adobe Lightroom Classic

Lightroom Classic is de desktopvariant en is gemaakt voor de gevorderde- en professionele fotograaf. Deze versie kan je enkel op een computer of laptop gebruiken. Alle foto’s die je in Lightroom Classic importeert worden opgeslagen op de harde schijf van je computer of op een externe harde schijf.

 

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom Classic.

 

Adobe Lightroom

Lightroom is de cloudgebaseerde versie en is gemaakt voor de beginner/hobby fotograaf. Alle foto’s die je in het programma importeert komen in de cloud terecht en worden meteen geback-upt. Dit houdt in dat de foto’s niet op jouw computer worden opgeslagen, maar online in de cloud. Hierdoor heb je overal ter wereld toegang tot je foto’s.

Lightroom is te gebruiken op de computer, maar ook op een tablet of smartphone. Ontzettend handig voor als je veel onderweg bent of tijdens vakantie toegang wilt tot je foto’s en deze ook wilt bewerken. Aanpassingen die je bijvoorbeeld op de tablet maakt zie je meteen terug op je smartphone of laptop.

 

Adobe Lightroom Cloud

Adobe Lightroom.

Adobe Lightroom Cloud

Adobe Lightroom.

 

De verschillen

Welke versie is het meest geschikt voor jou? Er zijn een aantal belangrijke verschillen die invloed hebben op jouw keuze. Vind je het belangrijk om altijd toegang te hebben tot jouw foto’s? Zo ja, dan is Lightroom de beste keus. Waar je ook bent, via laptop, tablet en smartphone kan je altijd aan de slag. Wil je onderweg je foto’s kunnen bewerken met Lightroom Classic? Dat kan, maar je hebt altijd een laptop nodig en de harde schijf waar je foto’s staan opgeslagen.

Een ander belangrijk verschil wordt gemaakt bij het exporteren van je foto’s. In Lightroom Classic heb je een hele hoop opties. Bij Lightroom is dit minimaal. In beide programma’s is het mogelijk om de bestandsgrootte en kwaliteit aan te passen. Echter kan je bij Lightroom niet uit andere opties kiezen. Zo kan je niet uit alle bestandstypen kiezen, geen watermerk toevoegen en geen exportvoorinstellingen maken. Voor professioneel fotografen gaat de keuze dan al snel naar Lightroom Classic.

Ben jij iemand die met een tweede monitor werkt? Dan ga je automatisch voor Lightroom Classic, want het is niet mogelijk om Lightroom met twee schermen samen te laten werken.

Qua mogelijkheden zijn beide programma’s vrijwel gelijk. Maar, Lightroom heeft ingebouwde tutorials die je helpen bij het bewerken van je foto en er is een AUTO knop. Druk op de AUTO-knop en Lightroom zal zelf de aanpassingen doen aan jouw foto.

 

Lightroom op de tablet

Adobe Lightroom op de tablet.

 

Conclusie

Als je een gevorderde- of professioneel fotograaf bent, dan raad ik je aan om Lightroom Classic te nemen. Je hebt gewoon net even wat meer opties en mogelijkheden die je als professional nodig hebt. Lightroom Classic is ook met het oog op deze doelgroep gemaakt en ingericht.

Ben jij een beginner, een hobby-fotograaf, fotografeer je veel met de smartphone en wil je onderweg foto’s bewerken? Dan is Lightroom de meest geschikte versie. Binnen deze versie heb je tutorials die vertellen wat je met elke schuif kan doen. Je hebt de AUTO-knop en een bibliotheek met inspirerende foto’s en tips van professioneel fotografen. Met Adobe Sensei wordt het een stuk makkelijker om je foto’s te ordenen, omdat personen, onderwerpen en scenes worden herkend.

Voor welke versie ga jij? Op deze pagina kan jij de beschikbare lidmaatschappen vergelijken. Weet je niet zeker welke je wilt hebben? Je kan altijd een proefversie downloaden.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!