In dit artikel vertelt fotograaf Alfred Benjamins over zijn liefde voor lightpainting. Hoe is die liefde begonnen en welke tips geeft hij jou? Lees snel verder!

Mijn naam is Alfred Benjamins en ik heb een passie voor lightpainten. Het is allemaal een aantal jaar geleden begonnen met avondfotografie. Wat mij hier zo in aanspreekt is het zichtbaar maken van dingen die niet waarneembaar zijn met het blote oog. Dit kan je realiseren door je sluitertijd lang open te zetten. Denk aan 30 seconden tot bijvoorbeeld zelfs 180 seconden. Op deze wijze kan je foto’s maken in het donker welke resulteren in beelden die je met het blote oog niet kunt waarnemen in deze vorm.

Zo ben ik begonnen met de basis avondfotografie. Regelmatig kwam ik op locaties waarvan ik dacht: hoe gaaf het zou het om hier te experimenteren met lightpainten met behulp van staalwol of LED-sticks. Dit bleef mij bezig houden tot ik op het punt kwam dat ik op elke locatie waar ik foto’s aan het maken was iets miste. Iets wat spektakel oplevert, iets wat licht toevoegt, iets wat ik tot dat moment alleen maar kende van Instagram.

 

Alfred Benjamins

 

‘Dit is mijn ding’

Oktober 2019 was voor mij het eerste moment om samen met fotovrienden op pad te gaan. Daar heeft Martijn Frijters ons getrakteerd op een avondje staalwol fotografie. Dit is het moment geweest dat ik dacht: wauw! Dit is mijn ding en hier wil ik mij in specialiseren. In het begin was het veel oefenen met de juiste beschermingsmiddelen zoals een muts, brandwerende jas, veiligheidsbril of handschoenen. Alles voor de veiligheid en draaien maar! Door het vele oefenen lukt het  steeds beter en draaide ik mooie ronde cirkels. Ik kreeg van steeds meer mensen om mij heen complimenten en de vraag of ze een keer met mij mee mochten.

Door al deze positieve reacties ben ik steeds verder gegaan met compositie en verhouding van het staalwol/lightpainten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op één locatie zijn talloze verschillende kleurencombinaties mogelijk.

 

Alfred Benjamins

Alfred Benjamins

 

Wat is voor mij de ideale locatie? Dat zijn ruim opgezette locaties met oude industriële panden of grote wanden vol graffiti, oude verroeste trappen en vergane glorie. Op zo’n locatie zou ik mij echt avonden kunnen vermaken.

Door het gebruik van staalwol en verschillende soorten LED-sticks kan ik diverse creaties maken en kun je het écht lightschilderen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Met lightpainten kan het. Dat is voor mij ultieme vrijheid als fotograaf op creatief gebied!

Tot zover mijn lovende woorden over deze speciale tak van fotografie. Ik hoop dat ik jullie een beetje enthousiast hebt gemaakt wat betreft dit type fotografie. Als dit het geval is dan zou ik het zeker aanraden om het zelf eens te gaan proberen en vast te leggen.

 

Lightschilderen

 

Mijn tip voor jou

Mijn tip zou zijn om eerst eens met iemand mee te gaan die al meer ervaring heeft met staalwol draaien. Zo kan je diegene de nodige vragen stellen zoals: wat heb je hiervoor nodig, welke bescherming gebruik je, is het brandgevaarlijk, kan dit met mijn camera etc.. Mocht je na een eerste kennismaking enthousiast worden, dan is het aanschaffen van de benodigdheden nog maar een kleine moeite. Veel plezier gewenst met het uitproberen in de praktijk.

Wat vind je van het werk van Alfred Benjamins? Laat een leuke reactie achter in de comments! Wil je meer foto’s zien van Alfred Benjamins, bezoek dan zijn website.

Meer leren over nachtfotografie?

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt met onze online cursus nachtfotografie. Er is ruim 4 uur aan lesmateriaal en 10 uitdagende doe-opdrachten helpen jou bij het in praktijk brengen van de theorie. Gedurende de cursus krijg je persoonlijke begeleiding en je kunt de cursus in eigen tijd en tempo volgen. Begin vandaag nog!

Meer informatie

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep