De 12e editie van het Amsterdam Light Festival is van start gegaan! De 24 lichtkunstwerken zullen zoals vanouds over de Herengracht te zien zijn. Het is een erg leuke route met een aantal verrassende lichtkunstwerken! Bekijk hier de hoogtepunten van het Amsterdam Light Festival 2023-2024 en lees belangrijke tips voor als je het Light Festival wilt bezoeken.

Hoogtepunten Amsterdam Light Festival

Het thema van deze editie is Revealing Art, AI and Tech. De organisatie heeft de kunstenaars gevraagd om na te denken over het effect van technologie en kunstmatige intelligentie op ons alledaagse leven. Hier volgen 5 prachtige lichtkunstwerken van deze editie:

Waterlooplein

Op het Waterlooplein staat een enorme container met onderstaand lichtkunstwerk. Het het kunstwerk bestaat simpelweg uit blauw-paarse vlakken in een patroon. Op het eerste gezicht denk je: is dit het? Maar als je je camera erop richt en een foto maakt, dan krijg je onderstaand resultaat. Fotografeer je het kunstwerk vanaf de zijkant, dan krijgt het kunstwerk een gaaf 3d-effect.

De echte magie komt tevoorschijn als je de zoom-burst techniek toepast. Maak een foto zoals je die normaal ook zou maken, maar zoom tijdens de opname is of uit. Je zult verbaasd zijn over de resultaten die je te zien krijgt!

 

 

Phyllotaxis

Je moet goed kijken, maar verscholen onder de brug vind je deze drie lichtkunstwerken. Het zijn drie LED-balken die hard ronddraaien en daarbij meerdere effecten laten zien. Het is een gaaf kunstwerk om te fotograferen door de industriele omgeving, maar ook zeer uitdagend. De LED-balken geven veel licht. Tijdens onze workshop Amsterdam Light Festival leggen wij je precies uit wat je moet doen om dit kunstwerk zo mooi mogelijk te fotograferen.

Wat erg leuk was, was dat ik een van de twee kunstenaars tegenkwam tijdens het fotograferen: Daan Johan. Daan kwam even een kijkje nemen naar hoe zijn kunstwerk erbij stond. Dit kunstwerk vind je onder Brug 95, hoek Korte Prinsengracht / Westerdokskade

 

 

Hoek Leliegracht / Herengracht

Op de plek waar de Leliegracht de Herengracvht ontmoet vind je dit lichtkunstwerk. Dit kunstwerk is prachtig opgenomen in de omgeving. en daarom een feestje om te fotograferen. Dit kunstwerk is mede gemaakt door kinderen. De kinderen hebben tekeningen gemaakt. Deze tekeningen zijn op de plexiglas plaatjes geplakt en die plexiglas plaatjes zijn verwerkt in het kunstwerk. Leuk om in zijn geheel te fotograferen, of als detail!

 

 

Is it really you?, Studio MAST

Tegen de monumentale spoorbrug boven het water nabij IJdok vind je Is it really you?. Het is een masker dat verschillende vormen en kleuren aanneemt. Het masker is vanaf verschillende hoeken te fotograferen en het is ook gaaf om de industriële omgeving erbij op de foto te zetten.

 

 

Wertheimpark

In het Wertheimpark vind je onderstaande installatie onder de drie grote bomen. Het zijn chromen bollen op poten die, samen met de bomen, verlicht worden. In zijn geheel is het een mooi kunstwerk om te fotograferen.

 

 

Fotografeer het Amsterdam Light Festival

Fotograaf Renzo Gerritsen fotografeert de lichtkunstwerken al sinds editie 1 en heeft de huidige route al volledig gelopen én gefotografeerd. Renzo zal je meenemen langs de mooiste lichtkunstwerken en geeft jou de beste tips om dit het mooist in beeld te brengen. Zoom burst, silhouetten, lichtstrepen, abstract; je gaat ontdekken hoe je dit soort prachtige effecten kunt bereiken.

Wil jij een avond geïnspireerd worden en een hoop nieuwe technieken leren? Schrijf je dan in voor de workshop. Vol = vol.

Plan jouw bezoek

De route keert deze editie terug naar de Herengracht en is voornamelijk gefocust op de rondvaartboten. Wil je de route wandelend bekijken, let dan even op. De wandeling is 7,5 km lang en heeft soms lange stukken waar geen kunstwerk te zien is. Je kunt een wandelkaart kopen via de app voor 7,99. Je kunt ook een workshop boeken voor 35,- waarbij ik jou meeneem naar de mooiste lichtkunstwerken en jou tips geef over hoe je de kunstwerken het mooist in beeld brengt.

Met wie ga jij het Amsterdam Light Festival bekijken?