Reflectiefanaten opgelet! Fotograaf Andre Russcher heeft een prachtige serie gemaakt in Utrecht waarbij hij de stad Utrecht vastlegt in plassen water. Lees meer over hoe Andre Russcher zijn foto’s heeft gemaakt en laat je inspireren.

Ik was een beetje in een weemoedige bui die dag, de op één na laatste van het veelbewogen jaar 2020. Ik besloot nog even de stad in te gaan met de camera, even wat tijd voor mezelf en fotograferen is dan altijd de perfecte uitlaatklep. Zeker het afgelopen jaar. Tijdens de eerste lockdown in het vroege voorjaar heb ik veel avondfoto’s gemaakt. Het was destijds het ideale moment om tijdens het dagelijkse wandelingetje het nuttige met het aangename te verenigen.

Melancholie

Het weer was redelijk na een regenachtige week. Een paar dagen daarvoor had ik een nieuw waterplasje ontdekt, op de terugweg van een klus in de Utrechtse binnenstad. Ik fotografeer beroepsmatig o.a. monumentale panden van binnen en van buiten. Het plasje lachte mij toe op de werf, vlakbij het stadhuis. Zo’n plasje wordt dan opgeslagen in mijn hoofd, naast alle andere ‘vaste’ waterplasjes waarvan de locaties met een vinkje zijn opgeslagen. Herkenbaar, fotografen? Waterplasjes kunnen verrassende reflectie effecten generen omdat je echt super laag kan gaan qua standpunt.

 

Andre Russcher reflectie Utrecht nacht

Andre Russcher reflectie Utrecht nacht

 

Vlak na zonsondergang op die 30ste december installeerde ik mij bij het bewuste waterplasje, wachtend op het moment dat de eerste verlichting aan zou gaan. De stilte van de stad die avond was weer oorverdovend. Af en toe kwam er een wandelaar langs en de sfeer was melancholisch te noemen. Die melancholie kwam perfect tot uiting in de gave reflectie van de lichtjes van de stad in het waterplasje. Ik gebruik voor waterplasjesfotografie altijd mijn Jody Gorrillapod statief. Ideaal, want die kan je in driedubbele spagaatstand zetten en letterlijk onderdompelen in het water, zonder dat camera en objectief nat worden. Het spiderstatief zit meestal in mijn fototas, maar als ik ´m niet bij me heb probeer ik iets in de omgeving te vinden waarop de camera kan staan. Pakjes papieren zakdoekjes, waarvan ik er in coronatijd altijd een paar van bij me heb, bieden soms uitkomst!

 

Andre Russcher reflectie Utrecht nacht

Reflectie Utrecht nacht

Reflectie Utrecht nacht

 

Op de knieën

Ik had van tevoren meerdere composities in gedachten, maar ter plekke zie je meestal nog andere prachtige en verrassende effecten vanaf zo’n bijzonder standpunt. Er kwam bijvoorbeeld een hele fijne dubbele reflectie van de omliggende gebouwen in de naastgelegen Oudegracht te voorschijn. Genieten! Ik had een oude broek aangetrokken en ben letterlijk op mijn knieën gegaan om de mooiste composities te zoeken. Zo’n spider is erg flexibel, dus je kunt heel goed tot op de millimeter nauwkeurig standpunt en compositie bepalen. Dit deed ik ook bij een aantal andere plasjes die ik tegen kwam (of wist te liggen) toen ik besloot een extra rondje langs de gracht te lopen. Soms meewarig aan gekeken door passanten die mij geknield op straat zagen zitten, maar meestal kreeg ik al snel een glimlach toegeworpen. Mensen begrepen het, al dan niet gegrepen door die vreemde melancholie in de stad aan het einde van dat rare jaar 2020. De stille stad spiegelde zich in het water. Het leverde mij een leuke serie foto’s op van mijn geliefde Utrecht. Mijn monumentaal mooie Utrecht!

Volg Andre Russcher op Instagram.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep