Astrofotografie is een bijzondere tak van sport binnen de nachtfotografie. In dit artikel lees je meer over specifieke benodigdheden voor sterrenfotografie.

We hebben het al eerder gehad over de benodigdheden voor nachtfotografie. De belangrijkste benodigdheden in het kort zijn:

  1. Camera die je handmatig kunt instellen
  2. Een stevig statief
  3. Een afstandsbediening of draadontspanner

Als je meer over alle benodigdheden voor avond- en nachtfotografie wilt lezen, lees dan dit artikel. We gaan nu door met de benodigdheden voor sterrenfotografie.

Star tracker

In de wereld van astrofotografie draait alles om lange sluitertijden zodat er zoveel mogelijk licht op de sensor valt. Bij astrofotografie zonder star tracker ben je gebonden aan een maximale sluitertijd, afhankelijk van het aantal millimeters van je objectief. Dit heeft de maken met de draaiing van de aarde. Hierdoor kunnen sterren kleine streepjes worden. Met een star tracker ben je niet gebonden aan een maximale sluitertijd.

Een star tracker volgt de baan van de sterren en compenseert daarmee de draaiing van de aarde. Hierdoor kan je een minutenlange sluitertijd kiezen zonder dat sterren streepjes worden. Zo kun je ontzettend lang belichten waardoor je ISO-waarde lager kan blijven en je diafragma kleiner kan. Hierdoor krijg je minder ruis en kan je meer details en scherpte vastleggen. De tracker monteer je op het statief. Er zijn trackers die een mechanische werking hebben en trackers die op accu en/of netstroom werken.

 

Benodigdheden voor sterrenfotografie

Star tracker.

Foto door Corné Ouwehand gemaakt met een star tracker.

 

Woon je op het noorderlijk halfrond, dan kan je de star tracker uitlijnen op de Poolster. Dat is een nauwkeurig klusje. Dit bepaalt namelijk hoe goed je tracker daadwerkelijk de sterren volgt. Bij een niet goed uitgelijnde tracker zie je sneller star trails.

Nadat je je star tracker hebt opgesteld, bevestig je je camera bovenop de star tracker en kan je aan de slag. Hierbij is het belangrijk dat je niet meer je statief verplaatst of er per ongeluk tegenaan stoot, want dan is je pooluitlijning niet meer accuraat. Zorg dat je je statief goed neerzet en hem daarna niet meer hoeft te verplaatsen. In hoofdstuk 6 lees je meer over het onderwerp astrofotografie

Condensvorming

Je begint vol enthousiasme aan je opname en komt er naderhand achter dat zich gedurende de opname condens heeft gevormd. Condensvorming komt voor als de apparatuur kouder wordt dan de omgeving. Daar heb je al snel last van als je ‘s avonds in een veld of bos staat, klaar om de maan, de sterrenhemel of het landschap op de gevoelige plaat vast te leggen.

Om ervoor te zorgen dat condens geen kans heeft, is het zaak om je apparatuur zo lang mogelijk warm te houden. Dit kan met een oude sok of een sjaal, maar je kunt beter handverwarmers of een verwarmingslint gebruiken.

 

Benodigdheden voor sterrenfotografie

Links een objectief met dauwlint, rechts de Omegon MiniTrack LX3 star tracker met handverwarmers.

 

Handverwarmers bevatten een gel die warmte vrijgeeft tot wel 50 graden! Plaats twee van deze handverwarmers met een elastiek om je objectief en het houdt je objectief warm gedurende 20 minuten tot 2 uur lang, afhankelijk van het type handverwarmer. Als je gebruik maakt van handverwarmers, zorg er dan voor dat je er genoeg bij je hebt.

Je kunt ook voor een verwarmingslint kiezen. Een verwarmingslint is speciaal gemaakt voor dit probleem en wordt net als een handverwarmer om het objectief geplaatst. De meeste verwarmingslinten hebben een 12V of USB-aansluiting. Bij een 12V-aansluiting heb je een grote accu nodig. Bij een USB-aansluiting kan je er een powerbank op aansluiten.

Gebruik tijdens het fotograferen een zonnekap. Een zonnekap zorgt ervoor dat de temperatuur minder snel afkoelt.

Acclimatiseren

Na het fotograferen zal je apparatuur koud aanvoelen, ook bij het gebruik van handverwarmers of verwarmingslinten. Als je met je apparatuur je warme huis binnenloopt zal er meteen condens  gaan vormen. Het is belangrijk dat je je apparatuur goed laat wennen aan de temperatuur. Laat je apparatuur eerst nog even open in je rugzak zitten voordat je je apparatuur opbergt.

Dit zijn enkele handige benodigdheden voor sterrenfotografie. Heb je nog andere tips? Laat de dan vooral weten in de reacties!

 


Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen als je lid bent:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied

Word lid van onze facebookgroep