Fotograaf Renzo Gerritsen heeft een wel heel bijzonder onderwerp in beeld gebracht: de plaskrul. Voor de mensen die niet bekend zijn met dit fenomeen: de plaskrul is een grachtengroene urinoir dat in onze hoofdstad Amsterdam te vinden is. Lees meer over dit project.

Waarom heb je de krul in beeld gebracht?

De krul staat al sinds 1880 in Amsterdam en het is een Amsterdams ontwerp, maar staat op het punt om uit het straatbeeld van onze hoofdstad te verdwijnen. Dit was voor mij reden genoeg om alle krullen in Amsterdam in beeld te brengen. Dit deed ik op zo’n manier dat je kunt zien hoe de krul is geïntegreerd in het straatbeeld.

Daarnaast zie je hoe de mensen er gebruik van maken. Op elke foto in het boek zie je er voetjes onderuit komen. Een komisch gezicht!

 

 

Waarom verdwijnt de krul?

De krul verdwijnt omdat hij stinkt en omdat enkel mannen er gebruik van kunnen maken. Dat is niet inclusief en dat is een streven die voor de gemeente Amsterdam erg belangrijk is. De krul wordt langzaam vervangen door een MVG-toilet. Dat is een toilet waar mannen, vrouwen en gehandicapten gebruik van kunnen maken.

Hoewel ik het een goed idee vind dat er meer van dit soort toiletten bij komen, vind ik het jammer dat de krul ervoor moet wijken. De krul is er oorspronkelijk neergezet om overlast door wildplassen te voorkomen en dat is tot op heden een groot probleem. Het weghalen van de krul zal de overlast vergroten. Daarnaast is het MVG-toilet voor daklozen en verslaafden geen oplossing, omdat het MVG-toilet geld kost. Deze groepen mensen kunnen vervolgens nergens meer terecht.

Tot slot vind ik dat de krul niet helemaal moet verdwijnen, omdat het belangrijke historische waarde heeft.

 

 

Hoe ging het fotograferen in zijn werk?

De meeste foto’s zijn gemaakt vanaf statief. Hierdoor kon ik mijn ideale compositie en instellingen kiezen en toeslaan op het juiste moment. Soms had ik het beeld dat ik voor ogen had in 5 minuten, soms heeft het uren geduurd voordat ik uiteindelijk de foto had.

De foto’s zijn gemaakt over een periode van 3 jaar, zowel overdag als ‘s avonds, in de winter en de zomer. De krul is ook vastgelegd tijdens bijvoorbeeld Koningsdag of Gay Pride. Twee paar voeten onder de krul, mannen in leren pakjes of een enorme rij voor de krul: het zorgde voor hilarische taferelen!

 

Plaskrul Wallen Red Light District

Plaskrul op de Wallen.

 

Wat is het meest memorabele moment dat je hebt meegemaakt?

Dat was bij de krul op het Eerste Marnixplantsoen. Die staat naast een skatepark en er lopen veel mensen langs. In de foto gebeurd ontzettend veel zoals skaters die in de lucht trucs maken. Het meest opvallende is dat er iemand begon te wildplassen in de gracht terwijl ik aan de overkant stond te fotograferen! De krul was bezet en meneer was ongeduldig. Meneer staat nu met zijn hele hebben en houwen in het boek.

Boekvorm

Ben je nieuwsgierig geworden? De volledige serie is uitgebracht in boekvorm. Het boek van 192 pagina’s bevat niet alleen prachtige fotografie, het bevat ook leuke en interessante informatie over de krul. De fotografie neemt je mee op reis door de straten van Amsterdam. Het boek is te bestellen via de website: www.plaskrulamsterdam.nl.