Bokeh is een effect dat voornamelijk zichtbaar is bij nachtfotografie, maar ook overdag. Je ziet bokeh als ronde lichtbolletjes in de voor- of achtergrond van je foto. Die rondjes geven een super creatief en dromerig effect. Wist je dat je zelf invloed kan hebben op de vorm van je bokeh figuurtjes? Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden:

 

Bokeh kit figuurtjes online cursus bokeh

Hartjes bokeh figuur.

Bokeh kit figuurtjes online cursus bokeh

Kerstboom figuur.

 

Dit is toch gaaf?!

Hoe krijg je bokeh figuurtjes?

Het bokeh-effect zal van nature altijd bestaan uit een ronde vorm, omdat die ronde vorm wordt veroorzaakt door het diafragma. Wil je een ander figuur hebben, dan zul je de basisvorm van het diafragma moeten gaan veranderen. Dat wordt heel lastig, maar gelukkig kan je de camera voor de gek houden met een simpele en creatieve toepassing. Je gebruikt namelijk een zogenaamde bokeh-kit, een hulpmiddel met 16 figuren die je meteen kunt gebruiken.

Door de bokeh-kit komt het licht op de sensor door het figuurtje wat je kiest. Het figuurtje wat je voorop de lens plaatst is dan als het ware het nieuwe diafragma waar je camera mee gaat werken. Als die vorm een vlinder is zal je een vlindervormig bokeh-effect zien.

Waar gebruik je de bokeh kit voor?

Doordat je keus hebt uit 16 verschillende figuren kan je voor heel wat thema’s foto’s bedenken en maken. Denk bijvoorbeeld aan Valentijnsdag. Maak een romantische foto van of voor je geliefde met het hartjesfiguur. Ga je de natuur in? Dan kan je het natuur-thema kiezen met o.a. een vlinder-figuur, tulp-figuur of blad-figuur. Maak je kerstkaart voor familie of vrienden met het Kerst-thema of maak een foto van je huisdier met de dierenpootfiguur. Je kunt het zo gek niet bedenken. Wees creatief!

 

online cursus Bokeh fotograferen boeddha

 

Bokeh kit

De bokeh-kit plaats je eenvoudig over je objectief met een elastiekje of een stukje klittenband. Vervolgens schuif je een strip met 4 verschillende figuren door de bokeh-houder heen. Je kunt nu gemakkelijk kiezen uit 4 verschillende figuren. In totaal zijn er 4 strips met in totaal 16 figuren. Er is ook een blanco-strip waarmee je de mogelijkheid hebt om nog eens 4 figuren naar keuze uit te snijden. De bokeh-figuurtjes kit wordt geleverd met een handige bewaarverpakking en een bokeh spiekbrief.

Dit zit er in de bokeh-kit:

  • Bokeh houder
  • 4 verschillende figuurstrippen (in totaal 16 bokeh figuurtjes)
  • 1 blanco figuurstrip (4 extra bokeh figuurtjes naar keuze)
  • Elastiek en klittenband voor bevestiging
  • Handige bokeh spiekbrief
  • Hersluitbare ewaarverpakking
  • Incl. online cursus bokeh

Incl. online cursus bokeh

Naast de bokeh-kit krijg je direct toegang tot de online cursus bokeh. Daarin vind je een bokeh introductievideo, een uitgebreide videoles over diafragma, handige praktijkvideo’s en een instructievideo voor het gebruiken van de bokeh  kit. De online cursus helpt je bij het maken van de mooiste bokeh-foto’s en het beheersen van de juiste technieken.

Tot slot vind je twee leuke doe-opdrachten zodat je de tips meteen in de praktijk kunt brengen. Foto’s die je voor deze opdracht maakt mag je naar mij opsturen. Ik ga je dan uitgebreide feedback geven op je foto’s.

Ben je enthousiast geworden? De bokeh-kit inclusief online cursus is hier te bestellen. Veel fotoplezier gewenst!

 

Bokeh kit figuren maken

Bokeh kit op het objectief.

Bokeh kit inhoud

Inhoud van de bokeh kit.

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie