Je hebt het vast vaker gehoord of gezien, het aantal clicks (kliks) van een camera. Het aantal clicks (foto’s) betekent niets anders dan de hoeveelheid foto’s die er met een camera gemaakt zijn. Het is handig om te weten hoeveel clicks een camera heeft, omdat je zo de levensduur van je camera kunt controleren. De sluiter van een camera zal namelijk slijten. Maak je geen zorgen, de gemiddelde camera kan tegenwoordig gemakkelijk 100.000 clicks behalen, oftewel 100.000 foto’s. Dat is behoorlijk wat!

Wil je tweedehands een camera kopen? Vraag dan altijd om een bewijs van het aantal clicks. Als een tweedehands camera al 150.000 clicks heeft, dan is het handig om even verder te zoeken. Als je zelf je camera wilt verkopen is het ook altijd handig om dit aantal te vermelden.

Hoe kom ik achter het aantal clicks van een camera?

Je kunt het aantal foto’s gemakkelijk achterhalen! Dit kan bijvoorbeeld met de website genaamd CameraShutterCount. Onderaan de website hebben ze een lijst met camera’s en types waarvan de website het aantal kan achterhalen. Mocht CameraShutterCount jouw camera niet herkennen, dan is PicMeta wellicht een alternatief.

Dit werkt dus niet bij iedere camera. Bij bijvoorbeeld het merk Olympus kan je het aantal gewoon via het menu opzoeken. Ook bij sommige Canon EOS camera’s is het een ander verhaal. Dan is het aantal clicks alleen te achterhalen via een bepaald programma. Een voorbeeld van zo’n programma is ShutterCount. Sluit je camera aan op de computer met de aansluitkabel, connect de camera met het programma en het programma zal het aantal clicks van de camera uitlezen. Lees verder na de foto.

 

CameraShutterCount, camera clicks

CameraShutterCount.com

ShutterCount

ShutterCount

 

Photoshop

Via het programma Adobe Photoshop kan je ook je camera clicks uitlezen. Gek genoeg kan dit niet via het programma Lightroom. Hoe vind je deze informatie in Photoshop?

  1. Open een foto in Photoshop
  2. Ga naar ‘Bestand’ > ‘Bestandsinfo’ > ‘Onbewerkte gegevens’ (of in het Engels ‘File’ >  ‘File info’ > ‘Raw Data’)
  3. Vervolgens kan je het ‘image number’ uitlezen

Je kunt gebruik maken van de zoekfunctie. Type in ‘ImageNumber’ en dit woord zal grijsgedrukt worden. Hierdoor kan je het veel makkelijker opzoeken.

 

ImageNumber Photoshop, camera clicks

Photoshop.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!