Je hebt het vast vaker gehoord of gezien, het aantal clicks (kliks) van een camera. Wat zijn camera clicks precies, waarom zijn ze belangrijk en hoe kom je achter het aantal clicks van jouw camera? Je leest er meer over in ons blog.

Het aantal clicks (foto’s) betekent niets anders dan de hoeveelheid foto’s die er met een camera gemaakt zijn. Het is handig om te weten hoeveel clicks een camera heeft, omdat je zo de levensduur van je camera kunt controleren. De sluiter van een camera zal namelijk slijten. Maak je geen zorgen, de gemiddelde camera kan tegenwoordig gemakkelijk 100.000 clicks behalen, oftewel 100.000 foto’s. Dat is behoorlijk veel!

Wil je tweedehands een camera kopen? Vraag dan altijd om een bewijs van het aantal clicks. Als een tweedehands camera al 150.000 clicks heeft is het handig om even verder te zoeken. Als je zelf je camera wilt verkopen is het handig om dit aantal te vermelden.

Hoe kom ik achter het aantal clicks van een camera?

CameraShutterCount

Hoe je het aantal kliks van een camera achterhaalt verschilt enorm per merk. Via de website genaamd CameraShutterCount kan je voor de meeste camera’s het aantal kliks gemakkelijk achterhalen. Onderaan de website hebben ze een lijst met camera’s en types waarvan de website het aantal kan achterhalen. Het enige wat je hoeft te doen is een van je laatste foto’s uploaden en de website haalt de info voor jou naar boven.

 

Camera clicks hoeveel kliks heeft mijn camera

CameraShutterCount

 

PicMeta

Staat jouw cameratype niet in het lijstje? Dan is PicMeta een alternatief. Dit is een programma dat je gratis kunt downloaden. Het is een programma waarin je je foto’s kunt bekijken en kunt hernoemen. Het programma laat je informatie zien zoals EXIF, IPTC, en XMP-gegevens. Dit zijn gegevens zoals gebruikte instellingen, merk en type camera, NAW, etc. Het aantal kliks zal hier ook bij staan.

 

Picmeta aantal kliks camera

Picmeta.

 

Verschillend per merk en type camera

Per merk en type camera kan het anders zijn. Het merk Olympus bijvoorbeeld laat jou het aantal kliks via het menu opzoeken. Ook bij sommige Canon EOS camera’s is het een ander verhaal. Dan is het aantal clicks alleen te achterhalen via een programma. Een voorbeeld van zo’n programma is ShutterCount. Sluit je camera aan op de computer met de aansluitkabel, connect de camera met het programma en het programma zal het aantal clicks van de camera uitlezen.

Lees verder na de foto.

 

ShutterCount

 

Photoshop

Via het programma Adobe Photoshop kan je ook je camera clicks uitlezen. Gek genoeg kan dit niet via het programma Lightroom. Hoe vind je deze informatie in Photoshop?

  1. Open een foto in Photoshop
  2. Ga naar ‘Bestand’ > ‘Bestandsinfo’ > ‘Onbewerkte gegevens’ (of in het Engels ‘File’ >  ‘File info’ > ‘Raw Data’)
  3. Vervolgens kan je het ‘image number’ uitlezen

Je kunt gebruik maken van de zoekfunctie. Type in ‘ImageNumber’ en dit woord zal grijsgedrukt worden. Hierdoor kan je het veel makkelijker opzoeken. Nogmaals, dit werkt ook niet voor elk merk en type camera. Probeer het dus even uit.

 

ImageNumber-Photoshop

Adobe Photoshop.

 

Dit zijn enkele manieren om het aantal camera clicks te achterhalen. Werkt het een niet voor jou? Probeer dan een van de alternatieven genoemd in dit artikel. Voor vragen mag je altijd contact opnemen. Succes!

 

Fotografie Startersboekje – 28 handige fotokaarten

Maak een vliegende start! Het Startersboekje bevat onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn:

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat
Meer informatie