Als je je in een omgeving bevindt met zeer weinig licht is het enorm lastig om een goede compositie te kiezen. Je kunt namelijk niet goed zien hoe je je kader precies hebt neergezet. Je LCD-scherm is te donker en door je zoeker kijken is vervelend.

Je eerste gedachte is om een foto te maken met een lange sluitertijd zodat je na het bekijken van het resultaat je compositie aan kunt passen. Dit werkt, maar het nadeel is dat dit vaak lang duurt, vooral als je je compositie drie keer moet aanpassen voordat het perfect is. Gelukkig is er een heel simpel en snel trucje.

Zet je ISO torenhoog!

Geen zorgen. Als je je ideale compositie hebt gevonden kan je je ISO weer verlagen en je andere instellingen goed zetten, klaar om het perfecte plaatje te maken. Het omhoog zetten van je ISO zorgt er simpelweg voor dat je je sluitertijd flink korter kunt maken. In plaats van een halve minuut of langer ben je klaar in slechts een halve seconde.

Door je enorm hoge ISO creëer je licht en een resultaat waaraan je kunt zien of je compositie goed staat. Is dat niet het geval, verplaats je camera dan nogmaals en maak opnieuw een foto met dezelfde ISO-waarde. Herhaal dit proces net zolang tot je compositie goed staat. Als je compositie goed staat, verlaag dan je ISO-waarde, zet je diafragma goed en kies de juiste sluitertijd. Klaar is Kees!

Deze truc zorgt er niet alleen voor dat je sneller je compositie kunt bepalen. Het is ook beter voor de levensduur van je batterij.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!