Danny Tax heeft recent een mooie photoshoot gehad. Zijn model was geen mooie dame of directeur van een bedrijf. Nee, zijn model was een sportieve auto! Door middel van light painting heeft Danny zijn creativiteit losgelaten. Hij vertelt in dit blog meer over hoe het resultaat tot stand is gekomen en welke middelen hij heeft gebruikt.

Laat ik beginnen bij het begin. Mijn neef is eigenaar van een mooie zwarte Volkswagen Golf Variant R Line. Wij maken wel vaker foto’s van zijn auto, maar vandaag wilden wij wat anders dan anders. Wij zijn constant op zoek naar nieuwe technieken die wij kunnen toepassen. Zo had ik hem al eens verteld over de Nikon School workshops in Car Light painting. Die gaan vooral in op het uitlichten van een auto. Wij zochten het meer in de kunstzinnige kant en gingen voor het moodboard van het computerspel Need For Speed Carbon, waar in de game ook vegen van licht rondom de auto’s te zien zijn.

 

Car light painting

Car light painting

 

Heb je speciale Light painting middelen nodig?

Dat kan natuurlijk wel, maar dit is zeker niet nodig. Zo werkte ik met middelen binnen een budget van slechts 20 euro! Hoe maakte ik deze effecten? Ik heb gebruik gemaakt van een:

  • USB RGB Led snoer, vastgemaakt aan een bezemsteel met een powerbank (totaal 7 euro)
  • Opaal witte PVC buis met zaklamp en kleurgels. Die gels zijn gekleurde papieren die je vaak mee kunt krijgen bij licht en geluidsbedrijven die ze weg doen wegens kreukels (totaal 13 euro)

Je kunt ook denken aan ventieldopjes die licht geven, LED-snoeren op batterij etc. Vaak kan je met wat lichtbronnen uit huis heel veel doen.

Waar begin je als je een idee hebt?

De auto ken ik goed, dus heb ik al een idee wat daar bij past. We gaan op zoek naar een aantal passende locaties. Dat ging voor het eerst impulsief. Normaal werk ik met een aardig concreet plan. Nu hadden wij ons voorgenomen vroeg te vertrekken om locaties te scouten. We begonnen omstreeks 22:00u in een donkere bosrand aan de Drontermeerdijk. Zo simpel kan het zijn: een bosrand van 400 meter doorsnee en een parkeerhaventje. Later ‘vonden’ wij nog een industrie terrein met de juiste uitstraling voor de Need for Speed look.

 

Eerste lichteffect.

Tweede lichteffect.

 

De auto staat op zijn plek en nu?

Nu begint het opzetten om te kunnen fotograferen. Je hebt bedacht welke lampen je gaat gebruiken. Vaak red je dit met 1 a 2 lampen en eventueel een flitser. Wij gebruikten, zoals eerder genoemd is, de RGB LED-strip van Ali Express, een zaklamp van 500 lumen van de Action, een PVC buis en wat theater kleurgels.

Maar wacht, zie ik niet 5 of 6 lamp effecten?

Voor je eigen gemak is het handig als je meerdere opnames maakt die je later combineert in Photoshop. We beginnen met een aantal testopnamen om te kijken of het beoogde effect goed overkomt. Vervolgens ga je bezig: je maakt eerst het ene effect, dan het volgende effect. Je doet dit een aantal keer over, wisselt je kleurtjes en zo bouw je beeld na beeld de uiteindelijke foto op. Een soort Double Exposure.

Tot slot maak je een foto waarin je de koplampen belicht zoals jij het hebben wilt en een opname van de omgeving met flits om de omgeving uit te lichten. Deze heb je nodig om het geheel net dat extraatje te geven.

 

Car light painting

Eindresultaat.

 

Samenvoegen in Adobe Photoshop

Na alle beelden (natuurlijk vanaf statief voor een vast standpunt) geschoten te hebben, ga je verder in Photoshop. Je laadt de bestanden als een stapel in het Photoshop programma. Vervolgens selecteer je alle lagen en ga je naar: Bewerken > Lagen automatisch uitlijnen. Nu zet je de omgevingsfoto op de onderste laag en zet je de lagen daarboven op blending mode (overvloeimodus) > Lighten (Lichter). Eventueel wat werken in de laagmaskers en je hebt je foto. Nu kun je ook nog spelen met de verschillende versies door lagen aan en uit te zetten. Zo maak je brute Lightpainting foto’s met je auto!

 

Werkwijze in Photoshop.

Wat vind jij van de car lightpainting foto’s? Bekijk hier meer van Danny Tax.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!